Vedat FETAH Kimdir?

Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kampüs güvenlik sistemleri yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Günlük yaşamda teknoloji ağırlıklı karşılaştığım ve beğendiğim yazıları paylaşmak amacıyla bu bloğu oluşturdum. Umarım birilerinin bilgilenmesini sağlar.

Halen Çalışmakta Olduğum Yer

Halen Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Binasında Bilgi İşlem Daire Başkanlığın'da çalışmaya devam etmekteyim.

30 Mart 2010 Salı

Masaüstünüzü Kaydettiniz mi?

Hergün kullandığımız yazılımlardan bazıları ekran çözünürlüğünü değiştirme gereksinimi duyabilir. Mesela benim başıma gelen durum gibi. Evden sistem yönetimi için uzak masaüstü bağlantısı yaptığımda farklı çözünürlükte olan bilgisayarım ofis masaüstümü darmadağın ediyor :( Tabii sonrasında ortalığı toplamakta can sıkıcı bir hal alıyor.
Eğer siz de benim gibi bu durumdan muzdarip iseniz, özellikle oyuncu arkadaşlar Desksave isimli yazılımı kullanabilirsiniz. Benim gibi dağınık çalışıyorsanız bu yazılım kurtarıcınız olacaktır.

Yazılım İndirme Linki: Desksave

29 Mart 2010 Pazartesi

Cepteki Tehlike: SAR Oranı

SAR Nedir?

SAR, Spesific Absorbtion Rate; yani özgül soğrulma oranı. Kullandığımız cep telefonları, şebeke ile iletişime geçip veri iletimini sağlamak için belirli frekanslarda vücudumuzdan da rahatlıkla geçebilen radyo dalgaları yayarlar. Bu dalgalar belirli enerjiye sahiptirler, oluşturdukları manyetik alan dolayısıyla bir kısmı da konuşma sırasında vücudumuzca emilirler. Özgül soğurulma oranı, bir kilogram doku başına emilen enerjinin oranını verir.

5-konusma

Nasıl ölçülüyor?

SAR değerinin ölçülmesi için manyetik alandan yararlanılır. SAR değeri, elektrik iletkenliğinin elektrik alanının karesiyle çarpımının yoğunluğa oranıdır. Karışık ve zor bir formül olmamasının yanı sıra, insan için bu ölçümleri yapmak kolay değildir.

1-sar-birimi

Formülden gidilecek olursa radyo dalgalarına maruz kalındığı sırada bu ölçümün yapılabilmesi için elektrik alanın bilinmesi gerekir. Bunun için de en azından vücut içerisinde akupunktur iğnelerine benzeyen, manyetik alanı ölçebilecek olan sondaların yerleşmiş olması gerekir. Ancak bu uygulamayı sanıyorum kimse yaptırmak istemez. Bunun için insan doku yapısının taklit edildiği ölçüm cihazları kullanılır.

2-sarcihazi

Özgül soğrulma oranı ölçüm cihazı - Resim: nearfield.org

O kadar önemli mi?

4-termal

Resme ek olarak, bu ısınmanın sebebi, sadece radyo dalgaları değil, özellikle kulak bölgesini elimizle kapattığımızdan dolayı, normalde gerçekleşen ısı kaybının engellemiş oluruz, bu da ısının biraz daha artmasına sebep olur. Ancak beynimizdeki ısınmanın nedeni kesinlikle radyo dalgaları. Yüzümüzdeki ısınma da beraberinde kızarıklık sorununu getireceğinden, bu kızarıklığı önlemek için telefon yüze dokundurulmadan kullanılabilir.

Elektromanyetik dalgalar, aslında gün içerisinde hiç durmadan vücudumuzu ziyaret ederler. Telefon kullansak da kullanmasak da şebekenin yaydığı, ya da karasal radyo/televizyonların yaydığı dalgalar rahatlıkla vücudumuzu aşabilir. Ancak cep telefonu gibi bir aygıtı beynimizin hemen yanında kullandığımızda işin boyutu değişir, vücudumuz gün içerisinde maruz kalınan elektromanyetik dalgaların çok daha fazlasıyla karşılaşır. Bu dalgaların, kısa vadede ve uzun vadede birçoğu doğrudan beyin ve işitme sistemiyle ilgili olmak üzere ciddiye alınması gereken bir çok rahatsızlığa sebep olabileceği bilinmektedir.

Kısa vadede rahatsızlıklar;

Beyinde;

  • Hafızayı zayıflatma riski.
  • Beyin tümörü oluşma ihtimalini artırması.
  • Konsantrasyon ve dikkat eksikliği.
  • Bas ağrıları ve sersemlik.
  • Görüş alanında daralma. (Beyin kabuğundaki görme merkezi ile ilgili.)

İşitmede;

  • Kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma.
  • Geçici işitme rahatsızlıkları.

Diğer;

  • Kalp rahatsızlıkları,kalp pilinin bozulma riski.
  • Stres ve yorgunluk hissi.
  • Embriyo gelişiminin işleyişini bozması.
  • Düşük riskinin artması.
  • Kan hücrelerinin bozulması.
  • Bağışıklık sisteminin dengesini bozması.

Uzun vadede ise daha tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor;

  • Yüksek tansiyon.
  • Genetik mutasyon oluşumu.
  • Sperm sayısının azalması.
  • Lenfoma kanseri.
  • Cilt kanseri.
  • Kan beyin bariyerinin zedelenmesi.
  • Kalıcı işitme rahatsızlıkları. (Kısaca sağırlık)

Ne kısa vadede ne de uzun vadede doğurduğu sonuçlar, hafife alınacak cinsten değil. Çevre kirliliğinin bir türünün de bu dalgalar olduğu düşünüldüğünde sağlığımızı ne kadar yakından ilgilendirdiği ortaya çıkıyor. Kimse çocuğunun anne karnındaki gelişiminin sekteye uğrayacağını bile bile, ya da kanser olmayı göze alarak telefonla konuşmak istemez. Bu durumda sağlık sorunlarını en aza indirmek için yetkili kurumların elinden yaptırımı olan sınırlar koyulması gerekiyor.

Tehlike sınırları nedir?

SAR tehlike sınırları Avrupa’da FCC tarafından belirlenmiştir, Avrupa ülkelerinde radyo dalgaları yayan bütün cihazlar bu sınırın altında olmak zorundadır. Bu sınır 1.6W/kg’dır. Kullanılan telefonlar resmi olarak bu sınırın dışına çıkmasalar da sınıra yakın olmaları tehlike riskini artırır. Bu yüzden telefon satın alınırken olabildiğince düşük özgül soğrulma oranına sahip olanları tercih edilmelidir.

3-beyinbolgesi

Resim: irfu.cea.fr

Ne yapmalıyım?

Yukarıda belirtilen sağlık problemleri de göz önüne alındığında, SAR değeri, telefon seçimlerinde aranan özelliklerde ilk sırada yerini almalıdır. Bedenimizin sağlığı açısından, telefonun düşük SAR değeri, telefonun önemli bir fonksiyonu şeklinde düşünülüp buna göre hareket edilmelidir.Birkaç ay önce, piyasadaki çift hatlı telefonlar, özgül soğrulma oranlarının yüksekliği nedeniyle geç kalmış bir müdahale ile de olsa toplatılmıştı. Bu yüzden piyasada aynı tasarımlara sahip farklı marka basılmış –geneli çift hatlı- telefonlara biraz fazla temkinli yaklaşılmalıdır.



Windows 7 Masaüstünüzü Değiştirin...


Microsoft Windows 7 sunduğu kullanıcı arayüzüyle de beğeni topladı.

Windows için zengin bir tema desteği de mevcut; ama bu tema desteğini yetersiz buluyorsanız, daha fazla işlev ve modifikasyon istiyorsanız bunun da yolları var.

Üstelik bazı temaların getirdiği performans, konfigürasyon ve uyumluluk sorunlarını yaşamadan masaüstüne kolayca araçlar ekleyebilirsiniz.

Hava durumunu, işlemci, sabit disk ısısını ve çeşitli sistem özelliklerini öğrenmek, haberleri ve RSS'leri arayüz ve tema içerisinde güzel görünen bir şekilde masaüstünden takip etmek mümkün...
Rainmeter uygulaması, masaüstünü kökten değiştiriyor ama aynı zamanda değiştirmiyor.

Şeffaf bir katman gibi olan masaüstü işlevlerini ve kısayollarını etkilemeden üste geçiyor. Bu sayede kalıcı ve rahatsız edici bir değişiklik yapmamış oluyor.

Daha önce de belirttiğimiz gibi Rainmeter performans sorunu olmadan pek çok aracın masaüstü içerisinde erimesini sağlıyor.

Farklı temalar bulup indirmek mümkün ve her biri birbirinden güzel ya da karanlık arayüzler ile standart bir Windows 7 arayüzünden çok daha ötesini elde edebiliyorsunuz.

Eğer temalardan hoşnut değilseniz, skin'i kapatarak sadece araçları bırakabiliyorsunuz. Bilgisayarı yeniden başlatmak gerekmiyor. Kurması ve ayarlaması çok kolay.
Masaüstünden yeni skinler indirmenize imkan tanıması çok güzel. Ancak genel olarak Rainmeter skin'lerinin derli toplu durduğu bir site yok, en güzel olanlarını arayıp bulmak ve avlamak gerekiyor.

Eksiklerine gelince, Rainmeter'ın kendi ayarları birazcık karışık. Üzerinde değişiklik yapmak ve kendi skin'inizi oluşturmak, araçlarla donatmak isterseniz oldukça kafa yormanız gerekiyor.

Yeni temaları ve skinleri kendiniz alıp doğru klasöre kopyalamanız gerekiyor. Sitesinde neyi nereye kopyalacağınız belirtiliyor ama tıkla kur şeklinde olsaymış çok daha kullanışlı olurmuş.

Sonuçta Rainmeter çok etkileyici sonuçlar ortaya koyuyor ve masaüstünden çok daha fazlasını isteyenlerin denemesini tavsiye ediyoruz.
İndirme Linki: Rainmeter

Kaynak: Chip Online

28 Mart 2010 Pazar

İnternet Tarayıcınızı Kullanamıyor musunuz?


Yakın bir zamanda başıma gelen ilginç bir olay sonunda bulduğum çözümü paylaşacağım bu yazıda. Virüs bulaşan bir adet bilgisayarımız var ve internet tarayıcılarını (i.e., firefox vb...) kullanamıyorsanız bu çözüm tam size göre.

Avrupa birliği üyesi ülkelerde satılan Windows'lar artık İE yüklü olmadan satılıyor.Evet kurulum esnasında tarayıcı seçme şansınız var ama eğer kurulum esnasında internet bağlantınız yok ise veya herhangi garip bir sebepten dolayı sisteminizde kullanılabilir bir tarayıcı mevcut değil ise okumaya devam edin...

Başlat menüsü arama satırına mshta.exe http://www.google.com.tr yazın ve Enter'a basın. Karşınıza google arama motoru çıkacak.

Spam Maillerden Bıktınız mı?


Hemen hemen hepimiz bir şekilde internette bir bilgi ararken dolaylı yoldan da olsa bazı forumlara ulaşmışızdır. Konu içinde bizim aradığımız şeyin detaylı bilgisi olduğunu görürüz ancak herhangi bir link varsa örneğin yazılım indirme linki, bu linki forum üyesi olmadığınız için göremezsiniz. Mecburen foruma üye olursunuz ve bu noktadan sonra her ne kadar eposta adresiniz güvende deselerde satılma yoluna çıkmıştır. Tabii satın alanlar da size abuk subuk reklam mailleri göndermeye başlarlar.

Bu konuda yapabileceğiniz iki şey var.

1. gmail, hotmail veya mynetten sizin bilgilerinizi içermeyen bir mail adresi açıp sadece bu tarz işler için kullanmak amacıyla kullanabilirsiniz.

2. Ben sadece foruma bakıp çıkacağım derseniz 10minutemail adresini ziyaret edersiniz ve size anlık olarak bir mail box gösterir. 10 dakika yetmez derseniz bir 10 dakika daha ver seçeneğini kullanıp sürenizi uzatabilirsiniz. Böylece spamcilerden intikamınızı acı bir şekilde almış olursunuz :)

Windows 7 Hızlı Başlatı Aktive Etmek...


Windows 7 ile beraber yeni bir başlangıç çubuğu kullanımımıza sunuldu. Bu kullanışlı başlat çubuğuyla beraber geliştiricler bir daha eski özelliklere ihtiyacımız olacağını düşünmemişler ki, XP ve Vista'da alıştığımız birçok özellik de tarihe karıştı. Bu özelliklerden bir tanesi de hızlı başlat çubuğu.

Hızlı başlat çubuğunu geri getirmek veya herhangi bir araç çubuğu oluşturmak oldukça kolay. Adımları takip ederek çok kısa bir sürede bunu gerçekleştirebilirsiniz.

1. Başlat çubuğunun üzerinde sağ tıklıyoruz.

2.'Araç Çubukları' menüsünden 'Yeni Araç Çubuğu' seçeneğine tıklıyoruz.

Windows 7: Hızlı Başlat Çubuğunu Aktifleştirin greenshot 2009 05 12 13 33 07

3. %SystemDrive%\Users\%username%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launchadresi, hızlı başlat çubuğunun Vista işletim sisteminde saklandığı yerin aynısı. Bu adresi yeni araç çubuğu oluştura tıkladıktan sonra karşımıza çıkan dosya seçme diyaloğuna yapıştırıyoruz. İsterseniz farklı bir dizin de belirleyebilirsiniz; çünkü bu dizin işletim sistemi tarafından başka adreslerin tutulması için de kullanılıyor. Biz bu nedenle işletim sisteminin kurulu olduğu disk altında bir klasör belirledik.

4. Hızlı Başlat Çubuğumuz oluştu. Başlat çubuğunun kilidini açarak (Sağ Klik > 'Başlat Çubuğunu Kilitle'), bu dosyası istediğiniz yere taşıyabilirsiniz. Başlat çubuğu kilitli durumda değilken, oluşturduğunuz hızlı başlat çubuğuna tıklayarak özelliklerini değiştirebilirsiniz.

Windows 7: Hızlı Başlat Çubuğunu Aktifleştirin greenshot 2009 05 12 13 40 08

Araç çubuklarını kullanarak, başlat çubuğunu nasıl düzenleyebileceğinizi görmek için, kısa ekran çekimimizi izleyebilirsiniz.


Kaynak: Pc Labs

Bu Virüse Dikkat...


Banka hesaplarını tehdit eden bu virüs için güvenlik alarmı verildi! İşte tehlikenin boyutu...

Trend Micro'nun tehdit araştırma merkezi TrendLabs, yeni bir ZBOT (TROJ_ZBOT.BYP) virüsü tespit etti. Yeni virüs, Birleşik Krallık, İtalya, Almanya ve Fransa'daki bankacılık sistemlerini hedefliyor. Öncelikli hedef ise üst düzey müşterileri olan bankalar...

Bir suç yazılımı olan ZBOT, siber suçlulara, tehdit içeren ve uzaktan kontrol edilebilen yazılımlar yaratma ve uyarlama olanağı veriyor. Virüs bulaşan cihaz, suç odaklı ZeuS robot ağının bir parçası haline geliyor. ZBOT virüsleri, bilgi hırsızları olup, kurbanlara ait online bankacılık bilgilerini çalmakta ve bu bilgileri komut ve kontrol (C&C) sunucusuna geri göndermekte uzmanlaşmış bulunuyor. Kullanılan IP adresi ve virüsün kayıtlı adı, FAKEAV barındıran alan adlarının ve Kanada'da eczaneleri hedefleyen eski spam (istenmeyen e-posta) kampanyalarının bir parçası olarak tanınıyor.

Truva atının kendisi, uzak bir URL'den indirilmiş bir dosya olarak geliyor ve bilgileri çalıp gönderdiği banka web sitelerini hedeflemek üzere yapılandırılıyor. Bu bilgiler, genel itibariyle, kullanıcı adları ve şifreler gibi hassas online bankacılık bilgilerinden oluşuyor.

Trend Micro Kıdemli Araştırmacısı Robert McArdle, konu hakkında şunları söylüyor: "Her zaman olduğu gibi, internet kullanıcılarının online bankacılık işlemi yaparken çok dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz. Online bankacılık güvenli ve güvenilir olmalı; ama siber suçlular, bu güvene zarar vermek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bir saniyeliğine bile olsa şüpheli birşey olduğunu düşünürseniz, bankanızla temasa geçin. Tıklamadan önce her zaman düşünün."

Basın bülteninden derlenmiştir

Bilgi için: TrendMicro
Telefon: (212) 329 79 58
Kaynak: Chip Online

27 Mart 2010 Cumartesi

Donanım Ve Yazılım Sorunlarını Çözün...

Bilgisayarınız siz farkında olmadan aslında onlarca uygulamalayı eş zamanlı olarak çalıştırmaktadır. Genellikle kullanıcılar, bilgileri dahilinde uygulamaların sistemin arkaplanında çalıştığını düşünürler. Ancak bilgisayarlara yüklenen ve kullanıcıların farkında olmadığı bir uygulama, sistemi kullanıcıları rahatsız edecek derecede meşgul edebilir ve sistem performansını fazlasıyla düşürebilir.

Bunun dışında bazı uygulamaların sistem çökmelerine yol açtığı veya sistemi dondurduğu da kullanıcıların malumu... Peki ama bu gibi problemlerden kurtulmanın yolu yok mu? Elbette var... Aslında burada ihmal edilen nokta kullanıcıların hangi uygulamaların o an Windows altında çalıştığını göremiyor olmasından ileri geliyor. Diğer bir deyişle, kullanıcılar aslında sistemin arkaplanında çalışan uygulamaları yakından görebilseler ve takip edebilseler, istemedikleri uygulamaları anında sonlandırma yetkisinin de ellerinde bulunduğunu görmüş olurlar.

Özellikle Windows Görev Yöneticisi'yle çalışan uygulamalara hemen her kullanıcı kolayca ulaşabiliyor ve gerektiğinde bu uygulamalardan dilediğini sonlandırabiliyor. Ancak bu iş için geliştirilen daha donanımlı araçlar da yok değil elbette.
Process Hacker ismini taşıyan ve bu amaç doğrultusunda geliştirilen uygulama, açık kaynak kodlu ve ücretsiz olan, kullanıcıların kolayca faydalanabileceği bir sistem aracıdır. Bu araç ile kullanıcılar bilgisayarlarını daha kolay bir şekilde takip edebileceği gibi, karşılaştıkları problemleri de kolayca çözebilecek ve bilgisayarlarına bulaşan malware veya benzeri zararlıları daha çabuk bir şekilde tespit edebilecekler.

Download: Process Hacker

Process Hacker'ı bilgisayarınıza kurduktan sonra (yükleme dosyasının boyutu 1,5 MB'ı geçmiyor) karşınıza çıkan pencerede uzun bir liste göreceksiniz. Bu listede o an çalışmakta olan uygulamaları görmektesiniz. Uygulama, 40'a kadar uygulamaları detaylı bir şekilde ekrana yansıtabiliyor. Ancak bu kadar uygulamayla boğuşmak yerine daha az sayıda uygulama arasında kalmak her zaman için daha doğru bir seçim olacaktır.

Öncelikle listenin yer aldığı bölüme gelin ve sütun çubuğunun olduğu bölüme fare imlecini getirerek sağ tıklayın ve "Choose Columns"u seçin. Ardından ekrana gelen yeni pencerede ise Name, PID (Process ID / İşlem kimliği), Pvt Memory, Working Set, CPU, I/O Total, Username, Description, Handles ve CPU History gibi seçenekleri göreceksiniz. Bu saydığımız seçeneklerin kutucuklarını işaretleyin ve ardından Tamam butonuna tıklayıp pencereyi kapatın. Sadece sütunların açık olması bile bilgisayarınızda meydana gelebilecek olası problemlerin neden kaynaklandığını öğrenmeniz için yeterli olacaktır.
Örneğin I/O History, kullanıcılara ufak bir grafik arayüzü sunar ve bu grafik üzerinden her bir işlemin sistem tarafından nasıl okunduğuna veya bu işlemlerin sisteme nasıl yazıldığına tanık olabilirsiniz.

CPU History kısmını takip etmek de son derece önemli. Bu sekme altında da sadece birkaç dakikalık geçmişi baz alarak işlemcinize hangi uygulamaların yüklendiğini görebiliyorsunuz. Pvt Memory yani Private Memory ise genel olarak bir programın o an belleğin ne kadarını kullandığını kullanıcılara gösterir. Listeyi "çoktan aza" doğru sıraladığınız taktirde de hangi uygulamaların en çok belleğinizi kullandığını da görme şansına sahipsiniz.

Handles sekmesi ise bir diğer önemli bileşen olarak öne çıkıyor. Bu özelliği aktive ederek bir işlemin kaç adet Windows işlemini açtığı görülebiliyor (pencereler, dosyalar veya kayıt defteri anahtarları gibi). Örneğin buradaki değer sürekli yükselme eğiliminde ise, sistem kaynaklarında bir problem olduğu akla gelir. Eğer bu durumda gereken önlem alınmazsa, sistem çökmelerine kadar ciddi problemlerle kullanıcılar karşılaşabilir.

Ancak handle'ların sayısı kurulu olan Windows'unuza ve ayarlarınıza göre de değişiklik gösterebilir. Ancak 20 bin ve üzeri handle'lar söz konusu olduğunda olası bir problemin meydana gelmesi beklenebilir. Network sekmesine girerek o anki tüm internet bağlantılarınızı (kullanımda olan) görebilirsiniz.
Örneğin bir uygulamanın sisteminizi fazlasıyla sömürdüğünü fark ettiniz; ancak o da ne... Bu uygulamanın ne olduğunu ve ne için çalıştığını bilmiyorsunuz. Örneğin Firefox'u bu listede gördüğünüzde çok şaşırmayabilirsiniz; ancak çalışan onlarca uygulama arasından hepsini bilmeniz elbette söz konusu değil. Bu sorunu aşmak için ise uygulamanın ismini Google'da aratıp, ne ifade ettiğini ve bu uygulamayla ilgili daha ayrıntılı bir bilgi edinebilirsiniz.

Eğer Google'dan da beklediğiniz sonucu alamadıysanız, bilgi almak istediğiniz işlemin üzerine gelip farenizin sağ butonuna tıklayın ve Properties yani Özellikler'i seçin. Ardından General (Genel) sekmesine girerek Image File Name kutucuğuna bakın; bu kutucukta gördüğünüz adres, uygulamanın merkez noktasını öğrenebilirsiniz.

Handles sekmesine girerek de (hala Properties penceresinde olduğunuzu varsayıyoruz) işlemin o an açık tuttuğu tüm dosyaları, kayıt defteri anahtarlarını ve diğer Windows objelerini görebilirsiniz.
Bu aşamaya kadar Process Hacker ile uygulamaların nasıl takip edildiğini sizlere aktardık. Ancak bu uygulamayla bu işlemlere bağlanarak bilgisayarınızı daha kapsamlı bir şekilde yönetebilme imkanına da sahipsiniz. Örneğin olağan bir işlem, olağandışı bir şekilde fazla RAM tüketiyorsa, bu tip bir durumda önce farenizin sağ tuşuna tıklayın ve "Reduce Working Set"i seçin. Ardından Process Hacker, sizden bu işlemi yapmak istediğinizden emin olmak için sizden izin isteyecek.

Ancak işlemler sadece RAM'i fazla tüketmezler. Bazı zamanlarda CPU Time'ınız da (işlemci zamanı) bu durumdan etkilenebilir. Bu tip bir durumda da önce söz konusu işleme sağ tıklamak ve ardından Affinity'i seçerek sadece bir kutucuğun işaretli olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor. Bu sayede işlemlerin birden fazla CPU çekirdeğini kullanmasının önüne geçilebilir.

İşlemlere sağ tıklayarak onların "önceliğini" de değiştirebilirsiniz. Priority seçeneğine tıkladıktan sonra önceliğini düşürmek istediğiniz işlemi buna göre sıralayabilirsiniz. Normal'in altı ise bir işlem için yeterlidir. Eğer bir uygulama size yanıt vermiyorsa, yani o an çalışmıyor ve uygulamayı kapatamıyorsanız Terminate Process'i seçerek Terminate Process Tree'yi seçmeniz gerekiyor.

Ancak bir uygulamayı bu araç altında kapatırken iki kez düşünmeniz yerinde olur; zira kapatılan bir uygulama bilgisayarınızın kilitlenmesine sebep olabilir. Eğer böylesi bir problemle karşılaşmak istemiyorsanız, Windows Görev Yöneticisi'ne girerek ilgili uygulamanın "görevini" sonlandırabilirsiniz.

26 Mart 2010 Cuma

Ücretsiz Dershane...


ÖSS adayı öğrencileri için Video dersler, konu testleri, ÖSS deneme sınavları, rehberlik, yeni ÖSS sistemi ve daha birçok şey. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sunduğu bedava sanal dershane.

Kullanışlı Hesap Makinesi...


Windows ile beraber gelen Hesap makinesini yetersiz bulan ve gelişmiş özelliklere sahip bir hesap makinası arayanlar için açık kaynak kodlu SppedCrunch iyi bir alternatif.

Linux, Windows ve Mac OS X işletim sistemlerinde çalışan sürümleri de var.

Makine yapılan işlemleri bellekte tutuyor. Programlama dillerindeki gibi değişkenleri kullanabiliyor. Ayrıca çok sayıda sabit sayılar ve hazır fonksiyonlar var.

Menüler ve arayüz ayarlardan Türkçe’ye dönüştürülebiliyor.

İndirmek için link 2.5 MB.

Online Kullanıcı Klavuzları


Kullandığınız aygıtın kullanıcı klavuzunu kaybettiğinizde internette bulabileceğiniz bir site: www.manualsonline.com

USB Disk ve Bilgisayarınızı Panda ile Aşılayın...


Son zamanlarda bilgisayar virüslerinin en çok yayılma şekli internet ve USB diskler. Bellekte bulunan virüs takılan USB disk’e kolayca bulaşabiliyor.

Panda USB Vaccine programı ile bu tür olayları engelleyebiliyorsunuz. Sitesinden bedava indirip kuracağınız program bellekte sürekli çalışıyor. Sistemi ve USB diski autorun ile çalışan virüslere karşı aşılama yaparak güvenlik sağlanıyor.

Telekolay....

Hiç bir banka yada kurumu arayacağınız zaman yine tonla aktarma sonunda karşınıza bir insan çıkmadan görüşmenin sonlanacağını ve sorunuzun cevapsız kalacağını düşündünüz mü? Ben her seferinde bu duruma sinir olanlardanım. Ama son günlerde keşfettiğim bir site bu sorunuma çözüm getir nihayet. Lafı uzatmadan sitenin adresini veriyorum. Ne işe yaradığı ise çok açık. Karşıda canlı bir operatöre ulaşmak için hangi rakamları tuşlayacağınızı öğrenmek :)

Şehrinizin ISP Yönetimini Yapmak...


Cisco yine network ile ilgilenenleri düşünerek, network işiyle ilgilenen herkesin kimi zaman tüm gününü bitiren fiziksel,yapılandırma,bağlantı v.b. sorunlarının getirdiği yorgunluğu bir nebze olsun unutturabilecek, aynı zamanda belkide çoğu kişinin gerçek ortamda yapamayacağı hamleleri yada gelişmeleri hayal edebildiğince yapabilme imkanı veren bir uygulama daha doğrusu bir oyun piyasaya sürdü. Oyunun adı MyPlanNet.

Oyunda dial-up sistemlerden genişbant ve mobile sistemlere kadar geçen süreçteki izlenecek senaryolar ve kullanılacak ürünlerin üzerinde durulmuş. Tabi bunların yöntemleri ve çeşitliliği herkesin hayal gücü ve bilgisine bağlı..

MyPlanNet oyunu, Cisco'nun sitesinde yalnızca windows (x32 ve x64 bit) sistemlere uygun olarak ücretsiz sunulmaktadır. İlgili linke girildikten sonra "Download Game" butonuna tıklayarak oyunu kolaylıkla indirebilirsiniz. Eğer cisco.com da hesabınız yoksa hızlıca yan menüde bulunan "register now" kısmından hemen kayıt olabilirsiniz.
Herkese iyi eğlenceler.

Kaynak: Ağcıyız

GNU/Linux Advanced Administration – Ücretsiz eKitap


Free Technology Academy (FTA) tarafından, “GNU/Linux Advanced Administration” isminde çok güzel bir elektronik kitap yayınlandı. Toplam 11 bölüm içeren ve 545 (18.9MB) sayfalık bir pdf dökümanı olarak “GNU Free Documentation License, Creative Commons Attribute ShareAlike License” lisansı ile dağıtılan bu ücretsiz kitap özellikle sistem yönetimi üzerine yazılmış çok değerli bir kaynak teşkil ediyor. Bu açıdan http://ftacademy.org/materials/fsm/2 adresinden kitabın bir kopyasını edinmenizi ve arşivinizde bulunmasını önemle tavsiye ederim.

Kaynak: syslog

Youtubedaki Video Nasıl Mp3 Yapılır...

Youtube sitesinde çok beğendiğiniz bir melodi var ama sadece müzik olarak indirmek istiyorsunuz. İşte bu küçük yazılım tam da bu noktada imdadınıza yetişiyor.

YouTube to MP3 Converter programı youtube videolarının seslerini veya bilgisayarınızda kayıtlı olan flv uzantılı dosyaları mp3 formatına dönüştürmek için kullanabileceğiniz ücretsiz bir programdır. Tek bir tıklama ile YouTube videolarının içindeki müziği mp3 olarak kaydedebileceksiniz. Yapmanız gerekenler çok basit , detaylar için videmuzu izleyin..

İndirme Linki: Free Youtube to MP3 programını indirmek için tıklayınız.

Her insanın başına gelebilecek olaylardan biridir veri kaybı sıkıntısı. Virüs yüzünden olsun veya hata ile silinen önemli evraklar , Resimler, Videolar olabiliyor. Flash belleğimde bulunan eski bir dosyayı kurtarmak için kullandığım ücretsiz bir yazılımı burdan sizinle paylaşmak istedim.

Piriform Ltd. Şirketinin bize ücretsiz sunduğu programın ismi Recuva v1.35 gerçekten başarılı bir program ortalama 85% oranında garanti veri buluyor. Program yardımıyla ister Sabit diskinizden ister flash belleginizden verileri taratmak mümkün.

Programı indirmek için veya ingilizce detaylı bilgi için linki takip edebilirsiniz. http://www.piriform.com/blog/2010/2/5/recuva-v135

Skipfish: Google Web Güvenlik Test Yazılımı...

















Google güvenlik konusuna verdiği önemi bir kez daha gösterdi ve web uygulamaları geliştiren yazılımcılar için yardımcı bir araç hazırladı. Açık kaynak kodlu olarak geliştirilen bu güvenlik aracı, uygulamaları tarıyor ve olası güvenlik sorunlarını daha en baştan tespit etmeyi hedefliyor.

Linux'un komut satırında çalışan bu araç, Nmap ve Nessus benzeri bir özelliklere sahip. Kodları tek tek inceleyen Skipfish adlı araç, deneysel olarak kodlarda cross site scripting olarak bilinen XSS ve SQL veya XML injection açıkları olup olmadığını kontrol ediyor.

Saniyede 2000 HTTP isteminde bulunabilen araç, bu sayede hem sunucuyu fazla yormuyor, hem de hızlı bir şekilde testleri gerçekleştirebiliyor. Skipfish'i Google Code'da inceleyebilirsiniz.
Kaynak: Chip Online

Win7 Görev Çubuğunu Bölün...

Windows 7 görev çubuğunu bölün!
Windows 7′nin görev çubuğu zaten kullanışlı, ama gelin minik bir hileyle daha da iyisini yapalım…

Windows 7′nin görev çubuğu büyük beğeni topladı. Gerçekten de uygulama ve kısayolları çok iyi bir şekilde düzenliyor, karışıklığı önlüyor.

Ancak bu görev çubuğunu daha da şık ve keyfinize uygun hale getirmeniz mümkün. Normalde birbirine yaslı duran ve birbirinden şeffaf çizgilerle ayrılan bu ikonları farklı şekilde düzenlemeyebilirsiniz. Aralarına boşluklar girmek çok kolay ve küçük bir hile ile mümkün. Mini rehberimizi takip edin yeter.

untitled 1 Windows 7 görev çubuğunu bölün!

İşin sırrı çok basit, bir kısayola şeffaf bir ikon koymak ve o kısayolu görev çubuğuna eklemek.

Bu iş için bosluk adında bir klasör oluşturun ve daha sonra içinde yeni bir metin dosyası oluşturun. Metin dosyasının adını bosluk1.exe olarak değiştirin. Böylece bu çalıştırılabilir bir dosya olacak, ama boş bir metin dosyası olduğu için aslında sahte bir program gibi görünecek. Yani Windows 7′yi kandıracağız…

Dosyaları yeniden isimlendirirken, sonlarındaki .txt uzantısının da değiştiğine emin olmalısınız. Yani “Yeni Metin Belgesi.txt” adı, “bosluk1.exe” olarak değişmeli. Eğer isim değiştirirken .txt uzantısı gösterilmiyorsa, “Araçlar, Klasör seçenekleri, Görünüm” sekmesine girerek “Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle” seçeneğini devredışı bırakın.

İkonları değiştirmek için kısayollara sağ fare tuşuyla tıklayarak özellikler kısmına girin. Burada Program sekmesi altında Simge Değiştir seçeneğine tıklayın ve bilgisayarınıza kaydettiğiniz şeffaf ikonu seçin. Artık kısayolunuzun ikonu şeffaf. Aynı şeyi diğer kısayollar için de yapın.

Geriye kalan tek şey bu kısayolları sürükleyip görev çubuğuna bırakmak. Bu boş kısayolların yerlerini değiştirip kategoriler oluşturabilir, araya boşluk koyabilirsiniz.

untitled 21 Windows 7 görev çubuğunu bölün!

Şimdi sıra, oluşturduğunuz her boşluk için farklı bir kısayol oluşturmaya geldi. Oluşturduğunuz tüm bosluk.exe dosyalarının üzerine tek tek sağ tıklayın, “kısayol oluştur” satırını seçerek kısayolları hazırlayın. Kısayolların ismini değiştirmenize gerek yok.

Şimdi transparan ve 256×256 piksel boyutlarında bir ikona ihtiyacınız var. Bu linke sağ tıklayın, “hedefi farklı kaydet” diyerek dosyayı indirin. Daha sonra, biraz önce oluşturduğumuz her bir kısayola bu ikonu atamanız gerekecek.

Kaynak: Chip Online

Windows İzinsiz Paylaşımı Durdurma...


Windows ilk kurulduğunda varsayılan değer olarak disklerimizi ve bazı klasörlerimizi gizli paylaşıma açar. Tabii dünyadan habersiz kullanıcılar olarak biz de firewall kurmadan public wirelesslardan birinden online olduğumuzda, etrafımızdaki art niyetli bazı arkadaşlar tarafından bilgi kapkacına uğrayabiliriz.

Hergün bu ve buna benzer durumlara düşen kullanıcılar çareyi adliyede buluyor ama giden gittiğinde pekte yapacak birşey kalmıyor.
Bu durumu önlemenin yegane yolu ise gizli paylaşımları iptal etmek. Bu işlemi yapmak için şu adımları takip etmeniz gerekmektedir.

1. Masaüstünüzde bulunan Bilgisayarım simgesine sağ tuşla tıklayın
2. Yönet menüsüne tıklayın
3. Açılan Bilgisayar Yönetim penceresinden Sistem Araçları altında bulunan Paylaşım Klasörleri menüsüne tıklıyoruz. Altında çıkan menülerden Paylaşımlar yazana tıklıyoruz. Sağ tarafta görülen sizin kapatmak istediğiniz paylaşımların üzerine sağ tuşla tıklayıp paylaşımı durdur seçeneği seçilmelidir.

Detaylı bir şekilde yandaki resimde işlemin nasıl yapılacağı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

25 Mart 2010 Perşembe

Facebook Hesabını Silme...


Bazen arkadaşlarımızdan bazılarının facebook'tan sıkıldıklarını artık kullanmak istemediklerine şahit olmuşuzdur. Ancak facebook hesap silme özelliğini kimse bilmediği için bir şekilde hesap dondurma özelliğine yönelmiştir bu arkadaşlar.
Ancak aşağıda verdiğim linke, facebook hesabınıza giriş yaptıktan sonra tıklarsanız hesabınızı geri dönüşü olmaksızın silmeniz mümkün olabiliyor.

Facebook Hesap Silme Linki: Facebook hesap sil.

Msn Konuşmalarının Dinlenmesi Hakkında Detay...


İlk önce şunu söylemek istiyorum. En güvenli bilgisayar henüz varolmamış bilgisayardır. Fişinin çekili olması bile yetmiyor artık. Buna paralel olarak internette bizden başka herkes bilgisayarımıza girip, çıkıyor ve istediğin kullanabiliyor diye. Ama burada değineceğim durum işin en basiti ve tehlikelisi ile ilgili. Hiç bilgisayar bilgisi olmayan birisi bile, röntgencilik merakını çok kolay bir şekilde giderebiliyor. Sadece 1-2 mb boyutunda bir program, hiç ayar yapmadan, tek tıklamayla, tüm yazışmalarınızı, anında gösteriyor. Programın adını vermeyeceğim. Yandaki ekran görüntüsüne bakınca ne kadar tehlikeli bir durum olduğunu anlayacaksınız.

İster MSN olsun, ister AİM, Yahoo,GTALK ya de bir başka yaygın anlık mesajlaşma programı olsun, isteyen bir kişi tarafından ağınızdan izlenebilir, kayıt altına alınabilir.


*Eşinizle, sevgilinizle sohbet ederken,
*İş yerindeki bilgisayardan, patronunuzu bir arkadaşına kötülerken, hakkında hoşuna gitmeyecek şeyler söylerken,
*Yakınınıza, çocuğunuza aldığınız, cep telefonu kontör şifrelerini yollarken,
*Kredi kartı bilgilerinizi, bi şekilde karşı tarafa yazarken,
*Gizli sırlarınızı, kimsenin bilmesini istemeyeceğiniz olayları anlatırken,
Uzun lafın kısası yerin kulağı :)

Kelimesi, kelimesine dinlenebiliyorsunuz, gönderdiğiniz resim-video v.b. dosyalar kaydedilip, izlenebiliyor.


Bundan korunmak teoride çok zor. Çünkü aynı ağı kullandığınız için aynı modeme paket veriler yolluyorsunuz. Yani sizin bilgisayarınızla uğraşmadan, ağdaki bir kişi modemi dinleyerek(paket verileri dinleyerek) istediği gibi bu verileri çözümleyip, sizi takip edebiliyor.

Uzman bir röntgenciyi engellemek pek mümkün olmasa da en azından her önüne gelen, bilgisiz ama meraklı röntgencileri engellemeniz sizin için iyi olacaktır. Çünkü onlar heryerdeler. Merak olgusunu bastıramayan herkes bu kişilere dahil olabilir.


1-Tavsiyem ise, şahsi olan önemli her türlü paylaşımınızın internette güvende olmadığını kabullenin.
2-WebMessenger ya da Gmail'in mail ekranından yapılan yazılı ve görüntülü sohbetler kendinden şifreli olduğu için, bu ve benzeri iletişim şeklini tercih edin.
3-MSN ve benzerin iletişim araçlarından yazdıklarınızı şifreleyen, görece olarak çözülemeyen veri paketleri haline getiren, minik şifreleme yazılımları kullanın. Bu programın şifreleme anahtarını karşınızdakiyle paylaşarak onun sizin yazdıklarınızı otomatik olarak çözümlenmiş şekilde görmesini sağlayabilirsiniz. Bu anahtarı kabul etmesi sayesinde, o da yazdıklarını şifreleyerek size gönderir ve bu şekilde daha güvenli olarak sohbete devam edebilirsiniz. Örnek olarak daha önceki bir yazımda belirttiğim http://vedatfetah.blogspot.com/2010/03/msn-konusmalarm-dinlenemesin.html yazılım.
4- Muhtemelen firmanızda elle ip adresi girmenize izin verilmiyordur ama eğer izin veriliyorsa ip adresi tanımınızı static (elle girilerek) yapın. Bu sebeple gateway adresinizi değiştiremeyecekler ve yazışmalarınızın kopyasını alamayacaklardır. Bu arada yukarıdaki program bizzat denenmiş ve maalesef bütün ağın konuşma logu alınmıştır. Riski siz düşünün.

Bilgisayarınızı Satıyorsunuz Peki Ya Bilgilerinizi????


Birçok kişinin dikkat etmediği ancak bazı insanların gerçekten zor duruma düştüğü bir durumdan bahsedeceğim. Özellikle medyatik tiplerin sıkıntısı olan bu durum, bilgisayarınızı satarken içinde farkında olmadan bilgilerinizi de göndermenizden başka bişey değildir.

Peki bu nasıl oluyor? Ben bilgisayarıma format attım ancak bu resim ya da belgeler nasıl oldu da ortaya çıkarıldı diyebilirsiniz. Aslında bu işlemi yapmak artık çok basit. Bu tarz programlar nette birçok download sitesinde bulunabilmekte. Bu işlemi engelleyebilmenizin tek bir yolu var o da bilgisayarınızda bulunan tüm harddisklerin 1 ve 0 larla doldurularak eski izlerin okunabilmesini engellemekten geçiyor. Peki bunu son kullanıcı olarak biz nasıl yaparız? Aşağıdaki ücretsiz yazılımı kullanarak bu işlemi gerçekleştirebiliriz. Güvenliğinizin ihlal edilmediği verimli bir gün dileğiyle :)

MSN Konuşmalarım Dinlenemesin...


Programı kurduğunuzda, MSN ile arada bir katman oluşturuyor. Karşı tarafta bu programın kurulu olup olmadığını tespit ederek, 2 tarafta da bu program varsa yazışmaları şifreli gönderiyor.

Karşıda bu program yoksa kodlama yapmadığından bir sorun çıkmıyor. Yapmış olduğunuz görüşmenin şifreli mi şifresiz mi olduğunu anlamanızı renkler size bildiriyor.

Garanti Bankasından Ücretsiz Havale ve EFT Yapabilmek...


Garanti bankası, kendi içindeki (garanti-garanti) havalelerinde 0,80krş. EFT lerde ise (garanti-diğer bankalar) 2,5TL işlem ücreti almakta.

Bunu nasıl ücretsiz hale getirebileceğimizi merak ediyorsanız bu sorunuzun cevabı aşağıda anlatılmaktadır.


Bu amaca hizmet için bilgisayarınızda kesinlikle mozilla firefox kurulu olmalıdır. (bulunmayanlar ise şurdan indirebilir; http://www.mozilla-europe.org/tr/firefox/ )

Mantığımız ise şu;
Garanti bankası, wap ile yapılan tüm işlemlerde hiçbir ücret talep etmiyor.
İşte bizde bu noktadan yola çıkarak, bilgisayarımızı sanki bir iPhone gibi Garanti Bankasına tanıtarak ücretsiz olarak havale ve EFT işlemi yapabileceğiz..

Öncelikle şu 2 eklentiyi kurun;
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/62
Bu eklenti sayesinde WAP sitelerine giriş yapabiliyoruz.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/59
Bu eklenti sayesinde bilgisayarımızı istediğimiz cihaz gibi tanıtabiliriz (anlatımımızda iPhone)

Eklentileri kurduktan sonra, mozilla firefox un araçlar bölümünden,User Agent Switcher eklentisinin options > options kısmına erişiyoruz.
Add user agent sekmesinden yeni bir agent ekliyeceğiz.
Şimdi buraya şunları yazıyoruz;

# Description: iPhone
# User Agent: Mozilla/5.0 (iPhone; U; CPU like Mac OS X; en)
# App Name: AppleWebKit/420+ (KHTML, like Gecko)
# App Version: Version/3.0
# Platform: Mobile/1A542a Safari/419.
Diğer 2 kutucuk boş kalabilir. Ardından kaydediyoruz. ve ayar sayfasını kapatıyoruz.

Tekrar mozillayı açıp, araçlar kısmından user agent switcher üzerine gelerek, açılan listeden iPhone yi seçiyoruz.

Ardından wap.garanti.com.tr adresine girerek işlem yapabiliriz.

24 Mart 2010 Çarşamba

Firefox Kullanıcıları Dikkat...


Internet Explorer'ın ardından en çok tercih edilen web tarayıcısı olan Mozilla Firefox'ta güvenlik açığı tespit edildi. Alman hükümeti de Firefox'taki bu açığa dikkat çekerek kullanıcılarından Firefox'tan uzak durmalarını istedi. Mozilla da bu uyarının ardından ay sonunda yayınlayacağı güncellemeyi hemen kullanıcılara sundu.


Microsoft'un popüler web tarayıcısı Internet Explorer'ın ardından kullanıcıların ikinci tercihi olan Mozilla Firefox'ta ciddi bir güvenlik açığı tespit edildi. Mozilla'dan yapılan açıklamada son sürüm Firefox'ta kritik bir açık bulunduğu belirtilirken, Mart ayının 30'unda yeni bir güncelleştirmenin yayınlanacağı duyurulmuştu.

Ancak bu açıklamayla birlikte Alman Bilgi Güvenliği Federal Ofisi'ne bağlı BürgerCERT, Firefox'ta görülen açığın kullanıcılar için ciddi bir tehdit olduğunu belirterek, güncellemenin yayınlanacağı 30 Mart tarihine kadar vatandaşlarından Firefox'tan uzak durmalarını istedi. Bu açıklamanın ardından ise Mozilla, Firefox 3.6.2 sürümünü apar topar çıkarttı.

Normalde 30 Mart denilirken, bugün kullanıcılar tarayıcılarını bu sürüme güncelleyebiliyor.

Firefox 3.6.2'nin en büyük artısı, kiritk güvenlik açığını kapatması. Mümkün olan en kısa sürede Firefox kullanıcılarının güncelleme yapması gerekiyor.

Antivirüs Windows'u Virüs Olarak Algılarsa ...


64-bit'lik Windows sahibi olan BitDefender kullanıcılarının birçoğu, geçtiğimiz gün yayınlanan bir güncellemeden sonra büyük sıkıntı yaşadı.

Yayınlanan yeni güncelleme, sistemi dış tehditlerden korumak yerine, önemli Windows dosyalarını Trojan olarak algılayıp, silmeye başladı.


BitDefender, kullanıcılarından özür diledi.
Kaynak: ShiftDelete.NeT

Silinen dosyalar içinde Windows'un işlemesi için önemli olan exe dosyaları da yer alınca, bazı şanssız kullanıcılar işletim sistemini yeniden kurmak zorunda kaldılar.

Olayın ortaya çıkıp şikayetlerin artması üzerine, BitDefender yetkilileri resmi sitede bir açıklama yaparak, durumdan etkilenen tüm kullanıcılarından özür dilediklerini ve sistemlerini kurtarmak için çalıştıklarını belirti.

Daha önce aldığı ödüllerle bilinen ve kullanıcıların güvenini kazanan BitDefender, bu olaydan sonra imajını nasıl düzeltecek zamanla göreceğiz.

22 Mart 2010 Pazartesi

Denetim Masası Araçlarını Çalıştır'dan Komut ile Çalıştırmak...


Windows’un içerdiği Denetim Masası araçlarının komut istemine veya Aç kutusuna bir komut yazılarak nasıl çalıştırılacağı açıklanır.

Windows’un içerdiği bir Denetim Masası aracını çalıştırmak için, ilgili komutu Aç kutusuna veya komut istemine yazın.


Program ve özellikler
RunDll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL appwiz.cpl,,0

İçerik Danışmanı
RunDll32.exe msrating.dll,RatingSetupUI

Denetim Masası
RunDll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL

Gözatma Geçmişini Temizleme :
RunDll32.exe InetCpl.cpl,ClearMyTracksByProcess 8

Çerezleri Temizleyin:
RunDll32.exe InetCpl.cpl,ClearMyTracksByProcess 2

Geçmişi Silme:
RunDll32.exe InetCpl.cpl,ClearMyTracksByProcess 1

Form verilerini Sil:
RunDll32.exe InetCpl.cpl,ClearMyTracksByProcess 16

Parola Verilerini Sil:
RunDll32.exe InetCpl.cpl,ClearMyTracksByProcess 32

Hepsini Sil:
RunDll32.exe InetCpl.cpl,ClearMyTracksByProcess 255

Delete All + files and settings stored by Add-ons:
RunDll32.exe InetCpl.cpl,ClearMyTracksByProcess 4351

Tarih ve Saat Ayarları
RunDll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL timedate.cpl

Görüntü Ayarları
RunDll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL access.cpl,,3

Aygıt Yöneticisi
RunDll32.exe devmgr.dll DeviceManager_Execute

Klasör Seçenekleri
RunDll32.exe shell32.dll,Options_RunDLL 0

Klasör Seçenekleri - Dosya Türleri
RunDll32.exe shell32.dll,Control_Options 2

Klasör Seçenekleri – Ara
RunDll32.exe shell32.dll,Options_RunDLL 2

Klasör Seçenekleri – Görünüm
RunDll32.exe shell32.dll,Options_RunDLL 7

Unutulan Parola Sihirbazı
RunDll32.exe keymgr.dll,PRShowSaveWizardExW

Uyku Modu
RunDll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState

Internet Explorer’s Internet Properties dialog box.
Rundll32 Shell32.dll,ConBring up trol_RunDLL Inetcpl.cpl,,6

Klavye Özellikleri
RunDll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL main.cpl @1

Ekran Kilitleme
RunDll32.exe user32.dll,LockWorkStation

Fare - Düğme yapılandırması
Rundll32 User32.dll,SwapMouseButton

Fare Özellikleri
Rundll32 Shell32.dll,Control_RunDLL main.cpl @0,0

Ağ Sürücüsüne Bağlanın
Rundll32 Shell32.dll,SHHelpShortcuts_RunDLL Connect

Ağ Bağlantısı
RunDll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL ncpa.cpl

Sık Kullanılanları Düzenle
Rundll32.exe shdocvw.dll,DoOrganizeFavDlg

Birlikte Aç
Rundll32 Shell32.dll,OpenAs_RunDLL Any_File-name.ext

Yazıcı Kullanıcı Arabirimi
Rundll32 Printui.dll,PrintUIEntry /?

Yazıcılar
Rundll32 Shell32.dll,SHHelpShortcuts_RunDLL PrintersFolder

Güç Seçenekeleri
RunDll32.exe Shell32.dll,Control_RunDLL powercfg.cpl

Process Idle Tasks
rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks

Bölge ve Dil Ayarları
Rundll32 Shell32.dll,Control_RunDLL Intl.cpl,,0

Depolama Kullanıcı Adı ve Parolaları
RunDll32.exe keymgr.dll,KRShowKeyMgr

Donanım Güvenle Kaldır
Rundll32 Shell32.dll,Control_RunDLL HotPlug.dll

Ses
Rundll32 Shell32.dll,Control_RunDLL Mmsys.cpl,,0

Sistem Özellikleri – Gelişmiş
Rundll32 Shell32.dll,Control_RunDLL Sysdm.cpl,,3

Sistem Özellikleri – Sistem Koruması
RunDll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL sysdm.cpl,,4

Sistem Özellikleri – Uzak
RunDll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL sysdm.cpl,,5

Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü Özellikleri
RunDll32.exe shell32.dll,Options_RunDLL 1

Kullanıcı Hesapları
RunDll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL nusrmgr.cpl

Donanım Güvenle Kaldır
RunDll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL hotplug.dll

İşlem Merkezi
RunDll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL wscui.cpl

Windows – Hakkımda
RunDll32.exe SHELL32.DLL,ShellAboutW

Font
Rundll32 Shell32.dll,SHHelpShortcuts_RunDLL FontsFolder

Windows Güvenlik Duvarı
RunDll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL firewall.cpl

Kablosuz Ağ Sihirbazı
RunDll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL NetSetup.cpl,@0,WNSW

Not : Komut isteminden bir komut çalıştırmak isterseniz, bunu Windows klasöründen yapmalısınız. Ayrıca, Windows yüklemeniz bu makalede listelenen bileşenlerin tümünü içermeyebileceği için, bu araçların tümünün bilgisayarınızda yüklü olmayabileceğini unutmayın.

Windows, çalıştırmak istediğiniz aracın adı yerine %1% kullanır.

Örneğin: “rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL appwiz.cpl”.
Kaynak: İyiblogcu

Windows Live Wave 4 Beta...



Evet şu an itibari ile Microsoft'un Live Wave 4 Beta sürümünü piyasaya çıkarılmadan temin etmiş ve test etme imkanı bulmuş oluyorum :). Yandaki gibi ekran görüntüleri olan Live Wave 4'te birkaç yenilik göze çarpmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekilde söylenebilir:

1. Sekmeli yazışma imkanı ön tanımlı geliyor.
2. İlk kurulumdan sonra tam ekran msn açılıyor. Kullanıcı feed'leri sağda solda ise tüm grup ve arkadaş listeniz mevcut. Eski msn görünümüne geçme imkanını sunuyor.
3. En göze çarpan yenilik kısmı ise Windows Live Mail kısmında yapılmış. Görsellik ve hızlı erişim adına birçok yenilik yapılmış. İncelemek isterseniz ekran görüntüleri ekte.
Download: Windows Live Wave 4 Beta Build 15.2.2585.0122
Kurulumu yapabilmek için önce rar dosyasının içinden çıkan wlsetup-all dosyasını çıkarıp kurulum işlemini tamaladıktan sonra diğer iki dosyayı C:\Program Files\Windows Live\Messenger dizini altına kopyalayın. Daha sonra yeni messenger' ınızla oturum açabilirsiniz.

18 Mart 2010 Perşembe

Sudo Güvenlik Açığı Kapatıdı...


Çeşitli Linux dağıtıcıları sudo'da bulunan iki güvenlik açığına karşı yamalar yayınladı. Buna göre güvenlik açıkları sömürülerek kısıtlı erişime sahip kullanıcılar sistemde root yetkilerine sahip olabilmekteler.

Sudo (super user do) komutu sistemdeki kullanıcıların daha yetkili (genellikle root) kullanıcı haklarına sahip olmalarını sağlamakta. Bunun için, /etc/sudoers dosyası altına sistem yöneticisi hangi kullanıcıların bu haklara sahip olduklarını belirleyebilmekte. Ayrıca pseudo gibi yan komutlar sayesinde dosyalarda değişiklik yapılabilmekte. İşte burada meydana gelen zafiyet saldırganların ana dizinde bulunan dosyalarla oynamasını sağlıyor.
Aynı şekilde runas_default özelliğinde bulunan bir zafiyetle sistemde root yetkilerine sahip olmak mümkün. Varsayılan olarak yapılmış kurulumlarda, runas_default aktif olmadığı için bu saldırılar etkin değil. Fakat aktif olan sistemlerde güncelleme yapılması öneriliyor.
1.7.2p4 sürümü sudoedit'teki açığı kapatmakta. Güncel sürüm olan 1.7.2p5 ise tüm açıklar yanı sıra 2 adet hatayı da kapatmakta.

Dev Site Satıcı Çıktı...


Sosyal ağlarda güven sarsıcı olayların ardı arkası kesilmiyor; en popüler sosyal ağlardan birisi kullanıcı bilgilerini satıyor!


MySpace'in üçüncü parti firmalara kullanıcıların bilgilerini sattığı ortaya çıktı. Akademik araştırma ya da pazarlama, özel bilgiler elden ele geziyor.

Veriler hesapta yer alan herhangi bir bilgi olabiliyor. Blog içerikleri, adres, telefon numarası, kişisel fotoğraflar, durum güncelleme mesajları ve daha fazlası toparlanıp satılıyor.

MySpace bunu yaparken kanunları da çiğnememiş sayılıyor çünkü sunuculardaki kayıtlar ve veriler sözleşme dahilinde MySpace'e ait. Kullanıcılar okumadan geçtikleri sözleşmede neleri kabul ettiklerinin farkında değiller.

17 Mart 2010 Çarşamba

Windows 7 RC'nin Saat Başı Restart' ını Engellemek...


Eğer bir şekilde Windows 7'nin Release Candidate sürümünü kurduysanız son zamanlarda saat başı restart önlemiyle bunalmışsınızdır. Ancak bu durumu engellemenin çok kolay bir yolu var. Bilgisayarınıza format atmanıza gerek yok. Bu işlemi ufak bir program yardımıyla yapacağız.

Bu işlemi yapacağımız programımızın adı Shutdownguard. Bu programı indirip kurduğunuzda Windows restart sinyali gönderdiğinde sizi greyscale uyarı mesajı ile uyararak sistemi restart edip etmeyeceğinizi size sormasını sağlayabilirsiniz. Belki kesin çözüm olmayabilir ama en azından isteğiniz dışında bilgisayarınızın restart edilmesini de engellemiş olursunuz.

Windows 7 in a Box...


Microsoft’ un yeni işletim sistemi Windows 7′ nin daha hızlı ve pratik kullanmak için geliştirilen Windows 7 in Box ile Windows 7 tüm uygulamalarını hızlı ulaşabileceksiniz..


Windows 7 in a Box Windows altında çalışan tüm uygulamaları Tek başlık altında kategorilere ayrılmış kullanıcıların sık kullandıkları uygulamara tek pencere üzerinden ulaşabilirsiniz. Örnek olarak Kullanıcı Hesabı Denetimi Ayarları’ nı mı değiştirmek istiyorsunuz Normal yollarla giderseniz Başlat / Denetim Masası / Kullanıcı Hesaplarını çalıştırmak zorundasınız.

Windows 7 in a Box ile sadece Tool Menüsünden User Acconunt Control / Settings tıklamanız yeterlidir aradaki fark gördünüz..

Windows 7 in a Box 142 Windows uygulamasını Functions, Folders, Internet Settings, Program, Tools, Setting kategoride guruplandırmış…

Ücretsizdir…

Bu arada Windows 7 in a Box Flash Belleğinize kopyalayıp Windows 7 yüklü tüm bilgisayarlarda kullanabilirsiniz..

indirme linki : Window’s In A Box 2.0

indirme linki : Windows 7 in a Box


Kaynak: İyiblogcu

16 Mart 2010 Salı

Bios Şifresi Kırmak...

anakartlara konulan, genellikle sizi bilgisayar zevkinden mahrum etme amaçlı şifreleri kırma eylemidir. farklı yollarla yapılabilirdir, iş bu entrymde bir kaçına değineceğim hatta ;*

önemli nottur ki ; şifre kırma işlemleri esnasında biostaki ayarlarınız uçabilir. bu durumda sabit sürücünüzü yeniden tanıtmanız falan gerekir. şu şekilde yapılabilir, örnekler çoğaltılabilir ; bios'a , ardından standard cmos setup a girilir, type=auto, mode=auto, olarak ayarlanır ve save & exit setup denir.

* dos giriş yöntemi

en basit bios şifre kırma yöntemidir. bir dahaki açılışta şifre sorulmaz, genellikle award bioslarda işler.
dos komut istemine girilir, şu komutlar sırasıyla verilir ;

debug
-o 70 2e
-o 71 ff
-q
exit

sistem yeniden başlatılır, kırılmış mı bakılır.

* standart bios arka kapı şifreleri

genellikle bioslarda, firmanın ürettiği bir arka kapı şifresi olur, bu yöntemle şifreyi bilemez veya kıramazsınız. fakat bu bir nevi 2.ci şifredir, bu şifreyle sisteme girilebilir.

award bios için ;

award sw, award_sw, award sw, award pw, _award, awkward, j64, j256, j262, j332, j322, 01322222, 589589, 589721, 595595, 598598, hlt, ser, sky_fox, ally, ally, condo, concat, ttptha, apaf, hlt, kdd, zbaaaca, zaaada, zjaaadc, djonet, %øåñòü ïpîáåëîâ%, %äåâÿòü ïpîáåëîâ%

sırasıyla denenebilir.

amı bıos için ;

amı, a.m.ı., amı sw, amı_sw, bıos, password, hewıtt rand, oder

bilimum bir kaç bios için ;

lkwpeter, lkwpeter, bıostar, biostar, bıosstar, biosstar, alfarome, syxz, wodj

avrupa ve amerika versiyonlarında "_" işaretinde farklılıklar olabilir, avrupa versiyonlarında "?" olarak girme durumunda kalınabilir. şifreler büyük küçük harf duyarlıdır. bu bağlamda sözlük bunların bir kısmını yutacaktır, bu nedenle, yediremediyseniz bir de büyük yazarak deneyin şifreyi. award için verilen son 2 şifre rusçadır, gerekmiyorsa kendinizi paralamayın.

* yazılımla bıos flashlamak

eğer verilen yöntemler işe yaramıyorsa, bıos belleğini geçersiz kılan bir dos komutu uygulanabilir. bunun için önce "debug" yazılarak debug moduna girilir.

amı/award bıos lar için,

o 70 17
o 71 17
q

kodları ardı ardına yazılır.

phoenıx bıos için,

o 70 ff
o 71 17
q

kodları ardı ardına yazılır.

genel bilimum bioslar için,

o 70 2e
o 71 ff
q

kodları denenir.

* donanımla bıos flashlamak

bilgisayara açıkken erişiminiz yoksa, arka kapı yöntemi işe yaramadıysa, donanımla flash yapılabilir.

bunun için en bilinen yollardan biri, bıos'da jumper denemektir. yani anakartta pinlerin pozisyonu değiştirilir. 1-2 gibiyse 2-3 yapılır vs.

doğru jumper ayarı yapılınca, bilgisayar kapalı olmak koşuluyla, gerekli değişim yapılır. bir süre beklenir ve ardından orijinal pozisyona geri döndürülür.

eğer elinizde anakart el kitabı falan yoksa, ona "saldırmanız" gerekmekte.
öncelikle izole edilmiş(grup dışı) olanlarla birlikte hepsini denemek durumundasınız. biri başaramazsa diğeriyle denersiniz. bu yöntemde anakarta zarar vermemeye çalışmak, her denemede bir jumperin durumunu değiştirmek önemlidir. teker teker dener, açarsınız bilgisayarı, şifre istiyorsa yine değiştirilir, öyle gider..

bıos flashlandıktan sonra bilgisayar bastığınızda açılmazsa, kapalı tutun ve bir süre bekleyip yeniden deneyin.

* pili çıkartmak

jumper yöntemi de kesmediyse denenilebilirdir. anakartın bir yerlerinde mutlaka bir buton büyüklüğünde pil vardır. pili hafifçe çıkartıp, 15-30 dakika kadar dışarıda tutup yeniden takın, veri taşıyan bios büyük ihtimalle bilgileri kaybedecektir. en güzeli bir kaç saat pili dışarıda tutmaktır aslında. çünkü, taktığınızda bios sıfırlanmadıysa, yeniden bir o kadar beklemek durumundasınız, sanki hiç çıkartmamış gibi. eğer yine yemediyse, tüm bir gün boyunca pili dışarıda tutarak deneyin.

* çipe kısa devre yaptırmak

bir başka yöntemdir, genellikle sonuca götürür. fakat bu sonuca giderken anakart zarar görebilir. bilimum grafikleri sözlüğe aktarmak mümkün olamayacağından bu entryde bahsedilmeyecektir kendisinden.

* toshiba laptoplara özel ; anahtar disk.

bazı toshiba notebooklarda, anahtar disket açılışta yerleştirilirse, bios bypass edilebilir. bir toshibe anahtar disketi oluşturmak için, bir floppy disk alınır, formatlanır, bir hex editörle 2.ci sektörün ilk 5 baytı 4b 45 59 00 00
olarak değiştirilir. ardından disket notebook'a takılır, sistem açılır, ardından reset tuşuna basılır. şifre sorulunca enter denilir, şifre yapmanız istenilince y ve enter yapılır. yeni şifre oluşturulur.

p.s: bu yöntemler elbette ki şifrenizi unuttuğunuzda kullanacağınız olaylardır, öyle sağda solda anakart şifrelerini çözmeye kasarsanız, yaptıklarınızdan dolayı suçlanabilirsiniz, ona göre.

önemli not: gerek dos yöntemi, gerekse bilimum edit yöntemlerinde büyük harfler sözlük tarafından sürekli ezilmiş, hor görülmüştür. bu sebeple kimi harfleri büyük denemekte fayda vardır, olmadı güvercin atarsınız artık.
Kaynak:Lafmacun

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites