Vedat FETAH Kimdir?

Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kampüs güvenlik sistemleri yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Günlük yaşamda teknoloji ağırlıklı karşılaştığım ve beğendiğim yazıları paylaşmak amacıyla bu bloğu oluşturdum. Umarım birilerinin bilgilenmesini sağlar.

Halen Çalışmakta Olduğum Yer

Halen Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Binasında Bilgi İşlem Daire Başkanlığın'da çalışmaya devam etmekteyim.

30 Temmuz 2010 Cuma

Unutulan MYSQL Root Şifresini Resetlemek (Reset Forgotten MySQL Root Password)

Öncelikle çalışan mysqld durdurulur. centosta bu işlem service mysqld stop komutuyla yürütülür. Daha sonra mysqld_safe --skip-grant-tables komutu ile yeniden çalıştırılır ki mysql'e şifre sorulmadan girebilelim.
Daha sonra şifre değiştirmek için;
mysql --user=root mysql

Sonra da veritabannında; 
 
update user set Password=PASSWORD('new-password') where user='root';
flush privileges;
exit;


İşlem bu kadar. En son işlem mysql servisini stop ve start etmeniz.

2010 Elektronik Haberleşme Kanunu İzinsiz Mail ve Sms Atana Ceza Uygulaması Başlatıyor

Elektronik Haberleşme Kanunu’nda özellikle siyasi propaganda, doğrudan pazarlama ve cinsel içerikli SMS ve e-mailleri sınırlamak için değişiklik amacıyla harekete geçildi. Kanunun iki maddesinde gündeme getirilen değişiklik, söz konusu mesajlar için “önceden izin” kuralı getirecek. Uymayanlar için 100 bin liraya kadar ceza söz konusu olabilecek.

22 Temmuz 2010 Perşembe

Google Görsel Aramayı Yeniledi.

google geçtiğimiz salı günü yeni görsel arama sayfasını denemek üzere yayınladı. şirketin hedefine göre arama sonucuna ilk 1000 resimi alıp, içerisine resim tabanlı bir reklam eklemek istiyorlar.
arama ürünleri ve kullanıcı deneyiminden sorumlu başkan yardımcısı marissa mayer, san francisco ofisinde hazır bulunan muhabirlere yaptığı bildiride google'ın 2001 yılından bu yana görsel arama sayfasında hatırı sayılır ölçüde büyük bir değişime gitmediğini söyledi.
yeni görünümün tasarımı sayesinde aradığımız görseli bulmak bize eskisinden daha az tıklamaya mâl olacakmış. mesela resimlere tıklamadan ayrıntılı bilgilerini görebilecekmişiz.
örneğin "yellowstone" gibi çok basit bir arama için ilk sayfaya 1000 adet sonuç sığdırılmış. aslında bu kadar resim bir defada görülmüyor elbette. "sonsuz kaydırma" ismi verilen yöntemle sayfalar arasında dolaşmak yerine tek sayfa içinde resimler arasında dolaşmamız sağlanmış. sayfa kaydırıldıkça sürekli yeni resimler ekrana gelecekmiş.

5 Temmuz 2010 Pazartesi

Herkes için Windows Güvenlik Duvarı Yönetimi...

Günümüzde bilgisayarların güvenlik duvarı uygulaması her kullanıcı için son derece önemli. Windows'un kendi güvenlik duvarı pek çok kişi için son derece yeterli özellikler içeriyor olmasına rağmen, biraz özel bir ayar yapmak gerektiğinde içinden çıkılması pek de kolay değil. Windows 7 Firewall Control adlı ufak bir yazılım ise her seviyeden kullanıcının, Windows'un güvenlik duvarını kendi ihtiyaçlarına göre kolaylıkla düzenlemesini sağlayabiliyor.

ISC DHCPD Denial of Service (DOS) Açığı...

ISC DHCPD yazılımını kullanan Dhcp sunucularını ilgilendiren yeni bir açık çıktığı duyuruldu. Bu açıklık küçük bir python scripti ile kullanıldığında sunucunun client bilgisayarlara ip adresi vermeyi durdurduğu duyurulmuştur.
ISC DHCPD yazılımının güncel haline ulaşabileceğiniz adres: https://www.isc.org/software/dhcp

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites