Vedat FETAH Kimdir?

Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kampüs güvenlik sistemleri yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Günlük yaşamda teknoloji ağırlıklı karşılaştığım ve beğendiğim yazıları paylaşmak amacıyla bu bloğu oluşturdum. Umarım birilerinin bilgilenmesini sağlar.

Halen Çalışmakta Olduğum Yer

Halen Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Binasında Bilgi İşlem Daire Başkanlığın'da çalışmaya devam etmekteyim.

25 Mart 2011 Cuma

2011 Cisco Network Akademisi Eğitimleri


Ege Üniversitesin'de, birimimize (BİTAM NETWORK YÖNETİM GRUBU) bağlı olarak yürütülen Cisco Networking Academy Programı eğitimleri yeni sezonda da başlamış bulunmaktadır. 2011 yılının ilk eğitim Nisan ayı içerisinde gerçekleştirilecektir. Sezon boyunca farklı günlerde eğitim olanakları sunulmaya devam edecektir. Bu 4 kurluk eğitimi almak isteyenler http://cnap.ege.edu.tr linkinden geçici online başvurularını yapabilir ve daha sonra açılacak olan kurslardan birisine kesin kaydını gerçekleştirip eğitimlerine başlayabilir. Kurs hakkında çok daha detaylı bilgiyi (ücretlendirme, eğitmenler, eğitim konuları vb...) http://cnap.ege.edu.tr adresinden alabilirsiniz.

Kursun 4 kurluk içeriği Türkçe olarak aşağıdaki gibidir.

14 Mart 2011 Pazartesi

Facebook Bilgilerinizi Yedekleyin.

Facebookta bugüne kadar yaptığınız herşeyin yedeğini almanız mümkün. Resimleriniz, linkleriniz ve aklınıza gelecek herşeyi indirmeniz mümkün. Bu işlemi yapabilmeniz için aşağıdaki yolu izlemeniz gerekmektedir.

1. Facebook hesabınıza giriş yapınız.
2. Hesap menüsüne tıklayın.
3. Hesap Ayarlarına tıklayın.
4. Bilgilerinizi indirin menüsünün sağında bulunan Daha fazla öğren linkine tıklayınız.
Bu işlemlerin ardından karşınıza çıkan pencereden yönergeleri takip ederek bilgilerinizi kendi diskinize indirmeniz mümkün.

Hotfile Telif Hakkı Nedeniyle Kaldırılan Dosyaları İndirebilme...

Evet yanlış duymadınız hotfile sunucusundan bir dosya indirmeye kalktınız ve karşınıza "Telif hakkı nedeniyle bu dosya sunucularımızdan kaldırılmıştır" yazısı çıktı. Aslında bir sunucuları hariç diğerlerinden kaldırılmıştır. Ufak deneme yanılmalarla sinirimi bozan bu durumu aştım. Neden sinirim bozuldu? Bir zaman önce yüklediğim kendime ait dosyalardan biri fazla indirme olmadığı gerekçesiyle kaldırılmış. Nasıl yaparımı araştırırken bu yöntemi keşfetmiş bulunuyorum :) Mesela aşağıdaki dosyayı çekmeye çalışın;

13 Mart 2011 Pazar

Youtube Buffer Hızını 5'e Katlayın...

Normalde bir çoğumuzun bir video izlemek istemesi Bufferring yazısıyla kabusa dönüşmüştür. Artık video yükleme hızını 5'e katlayan bir yöntem sayesinde artık cak cuk sesleri arasında video izleme iştahınız kaçmayacak. Aşağıda anlatılanları harfiyen yapmadan önce bir video açın yaptıktan sonra başka bir video açın aradaki farkı kendiniz görün.

Bilgisayarınızda Başlat --> Çalıştır --> system.ini yazarak enter'a basın.
Karşınıza aşağıdaki gibi bir içerik ile notepad açılacaktır.

4 Mart 2011 Cuma

Php Security Poster...

Php güvenliği ile ilgili oluşturulmuş olan bir poster tasarlanmış. Gerçekten çok güzel bilgilerin bir araya toparlandığı, oluşabilecek sorunlara karşı hızlıca gözatabileceğiniz bir poster. Şahsen ben bir adet çıktı almayı düşünüyorum :) Aşağıda verilen linkten posterin pdf versiyonunu indirebilirsiniz.

Download Linki: Php Security Poster

3 Mart 2011 Perşembe

Facebook Fotoğraf Albümlerinizi Tek Tıkla İndirin...

Evet yanlış duymadınız facebook hesabınız var. Elinizde orjinal resimler kalmadı yada bir kaza sonucu silindi. Tek tek resimleri indirmek Çin işkencesinden beter. Bu durumda firefox eklentilerinden birisi devreye giriyor. FacePAD adı verilen eklenti bu işi sizin yerinize yapmakta. Ancak firefox addon listesinde artık bulunmuyor. Bu sebeple aşağıda verdiğim linkten indirip kurmanız durumunda tek tıkla albümünüzü indirebilirsiniz.

Pranav Mistry: AltıncıHis teknolojisinin heyecan verici potansiyeli


6. his teknolojisinin videosunu birçok yerde izlemişsinizdir. Peki bu teknolojinin yaratıcısı olan Pranav Mistry'nin bu teknolojiyi geliştirmek için açık kaynak kod yöntemini seçtiğini biliyor muydunuz? Eğer bu videoyu daha önce izlemediyseniz bence şimdi tam zamanı. View Subtitles seçeneği ile Türkçe altyazı seçip izleyebilirsiniz videoyu.

Blogspot Erişimi İçin Dns Ayarı...

Bu siteyi görüntüleyebiliyorsanız zaten soruna çözüm üretmişsinizdir. Ancak bu sitenin feedlerine facebook, tweeter gibi sosyal ağlar üzerinden ulaşıyorsanız aşağıda yazacağım ayarları yapmanız durumunda blogspot.com uzantılı sitelere ulaşabileceksiniz.

Öncelikle Ağ ayarlarını açıp TCP IP ayarlarına geliyorsunuz. Burada bulunan DNS kısmına 4.2.2.5 ve 4.2.2.6 ip adreslerini girip kaydediyorsunuz. Nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde gösteren video da yanda görülmektedir.

2 Mart 2011 Çarşamba

GreenSQL ile Veritabanı Firewall Korunması...

GreenSQL, sql injection saldırıları için database’leri koruma altına almak üzere geliştirilmiş bir database firewall uygulamasıdır. MySQL ve PostgreSQL’ler için destek sunan GreenSQL temel olarak proxy olarak çalışarak gerçek database’in önünde durur ve web uygulamasından gelen sql bağlantı isteklerini karşılayarak SQL komutlarını inceler ve bir risk scoring matrix kullanarak ilgili sql cümlelerini analiz ederek aksiyon alır.
Bu şekilde, web uygulamanızda bir sql injection açığı bulunsa dahi GreenSQL sayesinde açıktan etkilenmemeniz mümkün olabilir.  Detaylarına yazının devamında değineceğim GreenSQL temel olarak, default 3305 portunu dinler ve gelen sql istekleri için risk analizi yapar; güvenli olmaları durumunda komutları arkadaki sql sunucusuna iletir, eğer sql cümleleri güvenli değil ve daha önceden de Whitelist’e eklenmemişlerse blocklar ve uygulamaya boş bir cevap döndürür. GreenSQL’in IPS, IDS, Firewall ve Learning gibi modlarda çalıştırabilirsiniz. Özellikle learning modu false positive durumların önüne geçmek için çok kullanışlıdır. Ayrıca GreenSQL fiziksel olarak database sunucunuz ile aynı makinada çalışabilir ya da ayrı bir makina üzerine konumlandırabilirsiniz.
Yazının devamında, GreenSQL’in çalışma mantığından, kurulum ve yapılandırma işlemlerinden bahsedeceğim.

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites