Vedat FETAH Kimdir?

Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kampüs güvenlik sistemleri yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Günlük yaşamda teknoloji ağırlıklı karşılaştığım ve beğendiğim yazıları paylaşmak amacıyla bu bloğu oluşturdum. Umarım birilerinin bilgilenmesini sağlar.

Halen Çalışmakta Olduğum Yer

Halen Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Binasında Bilgi İşlem Daire Başkanlığın'da çalışmaya devam etmekteyim.

25 Nisan 2011 Pazartesi

Kotanızı TTNet'in Akıllı Çubuğuyla Takip Edin...

TTNet araç çubuğu ile kota ve fatura bilgilerinize ve daha fazlasına erişmek kolay bir hale geliyor!
Kotanızı TTNet'in akıllı çubuğuyla takip edin
Büyük resmi görmek için tıklayın
TTNET müşterilerine ücretsiz sunulan TTNET Araç Çubuğu ile TTNET kota bilgilerine, TTNET Müzik, TTNET WiFi, TTNET Oyun, TTNET Vitamin, TTNET Güvenlik ve Nette Çocuk Var gibi hayatı kolaylaştıran ürün, servis ve kampanyalara tek tıkla ulaşmak mümkün oluyor.

19 Nisan 2011 Salı

Duplike Satırların Linuxte Ayıklanması...

Linux altında herhangi tekst dosyanızın içeriğinde bulunan satırların birden fazla olanlarının temizlenmesi ve alfabetik sıra ile metninizin yazılması için aşağıdaki komut satırını uygulayabilirsiniz.

$ cat dosya_adı | sort | uniq > dosya_adı_nodups

13 Nisan 2011 Çarşamba

Vi-Vim Komut Posteri

Yandaki resme tıklayarak büyütmeniz durumunda linux ve vi - vim kullanıcısı iseniz komutların hangi karaktere karşılık geldiğini görebilirsiniz. Gayet kullanışlı ve arada vi kullanan kullanıcılara da hatırlatma niteliğinde işe yarar bir poster.

9 Nisan 2011 Cumartesi

Bandgenişliği Değerinizi %20 Arttırın...

Microsoft Windows kullanıyorsanız ve bandgenişliği değerinizi %20 oranında arttırmak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek bu işi yapabilirsiniz.

1.) Administrator olarak oturum açın.

2.) başlat - çalıştır - gpedit.msc yazıp enter'a basın

3.) "Yerel Bilgisayar İlkesi" ni genişletin.

4.) Daha sonra "Yönetim Şablonları" değerini genişletin.

5.) Ardından "Ağ" değerini genişletin

6.) "QoS Paket Zamanlayıcısı" değeri üzerine tıklayın

7.) Sağ tarafta görünen "Ayrılabilir Band genişliğini Sınırla" değeri üzerinde çitft tıklayın

8.) Ayarlar sekmesinden "Etkin" değerini seçiniz.

9.) "Band genişliği sınırı %" değerini 0 olarak değiştirin.

Hepsi bundan ibaret. Bundan sonra bandgenişliği değeriniz %20 oranında artırılmıştır. Hız testi için http://www.speedtest.net adresini kullanabilirsiniz.

8 Nisan 2011 Cuma

IDM Firefox 4 Entegrasyonu...

Eğer sizde benim gibi IDM kullanıcısıysanız ve Firefox sürümünüzü bir şekilde v4' e yükselttiyseniz internet download manager' ınızı (IDM) kullanamaz hale gelmişsinizdir. Hala birçok eklenti (addons) firefox 4'e uyumlu olmadığı için tarafımızdan kullanılamamaktadır. Bu sorunu aşağıdaki addons'u bilgisayarınıza indirip, firefox ile açarak çözebilirsiniz.

Download Linki: Firefox 4 IDM Addons

6 Nisan 2011 Çarşamba

Default Password Karmaşasına Son...

Gün içinde birçoğumuz internete şu yada bu şekilde bağlı donanımlarla çalışıyoruz. Ancak internet varken herşey güzel. Donanım arızalandığında yada herhangi bir elektrik kesintisi yaşandığında bu donanımlara erişmek için arayüzlerini kullanırız. Mesela evimizdeki ADSL modemimiz. ancak şifrelerini hatırlayamamamız durumunda üzerinde fabrika ayarlarına döndürme düğmesine basarız. Peki bu cihazın default şifresi neydi? Bu sorunun cevabını hızlıca alabileceğiniz bir web adresi bulunmaktadır. Eğer http://www.default-password.info adresine girip size uygun donanımı seçmeniz durumunda cihazınızın default password'una ulaşabilirsiniz.

5 Nisan 2011 Salı

Aren Tanımının Tarihsel Serüveni....

Farsça çöldeki en parlak kum tanesi anlamına gelen Aren isminin anlamını tarih boyunca inceleyince ortaya aşağıdaki gibi bir durum çıkıyor.
Arinnitti’nin (Anadolu Güneş Tanrısının) çocukları olarak “Arenler”, Işığın (Alba) çocukları olarak “Albanlar”, Babbar’ın (Sümer Güneş Tanrısının) çocukları olarak “Barbarlar”,.. Bütün bunlar Rodoplar’ın dağlık (Alpin) kesimlerinde yerleşmeye direnen “göçebe” topluluklar için kullanılan sıfatlar olarak çıkıyor karşımıza. Üstelik aynı karakterli toplumlarla alakalı “Güneş Kültü”nün temel motiflerini oluşturduğu ve yerleşikler tarafından Heteredoks (sapkın) olarak nitelenmiş “Bogomiller”in torunları olduğu düşünülen topluluklardır bunlar. 

Eski Anadolu Kavmi olan Luwiler’de; “odra/adra” sözü; erkek, koca, eş, özellikle de “ana tanrıçanın kocası; yani (Erkek) Tanrı” anlamına geliyordu. “-u–ma” ekleri ise; … halkı ya da …–lılar, (Truva halkı ya da Truvalılar gibi) anlamı katıyordu söze.. (O)dra(u)ma (Drama) sözü “Tanrının Halkı” yani “Tanrının İnsanları” anlamına geliyordu. (Bkz.: DRAMA SÖZCÜĞÜ ÜZERİNE ETİMOLOJİK BİR İNCELEME/ Naci ASLAN - http://www.yazimhane.com/modules.php...rticle&sid=416 )

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites