Vedat FETAH Kimdir?

Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kampüs güvenlik sistemleri yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Günlük yaşamda teknoloji ağırlıklı karşılaştığım ve beğendiğim yazıları paylaşmak amacıyla bu bloğu oluşturdum. Umarım birilerinin bilgilenmesini sağlar.

Halen Çalışmakta Olduğum Yer

Halen Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Binasında Bilgi İşlem Daire Başkanlığın'da çalışmaya devam etmekteyim.

20 Aralık 2011 Salı

Spamcilerle Hotmail Mailinizde Nasıl Başedersiniz...

Bu aralar birisi hotmail filtreleme sistemini aşarak nasıl reklam yapacağının yolunu bulmuş ve bol bol herkese e-mail atılıyor. Bunun için "appspotmail.com" domain adresini ve subdomain'leri olan xxx.appspotmail.com adreslerini kullanıyorlar. Hotmail seçeneklerinde filtreleri kullanarak bunları engelleyemiyorsunuz çünkü hotmail sizin filtrenize subdomain eklemenize izin vermiyor.

Bunu halletmenin yolu aşağıda anlatıldığı gibidir.

19 Aralık 2011 Pazartesi

Facebook Zaman Tüneli ve Gizlilik Ayarları

Facebook Timeline 25 aralıkda zaten herkes için otomatik başlayacak ama şimdiden denemek istiyorsan: https://www.facebook.com/about/timeline sayfanın altındaki Zaman tüneline geç'e tıkla. Sonra Yayınlaya tıklayıp başlatabilirsin.

Gizlilik ayarlarında yapabileceklerin:

17 Aralık 2011 Cumartesi

Yahoo Visualize...

Yahoo tarafından ücretsiz olarak sağlanan bir servis var.Yahoo e-posta ağına gelen trafiği görebiliyorsunuz.
Tamamen bilgilendirme amaçlı bu servis ücretsiz.
 Anlık olarak gönderilen temiz ve spam postaları görüntüleyebiliyorsunuz.Ayrıca kıtalara ve hatta ülkelere detaylı olarak bakış atabiliyorsunuz.
Bir e-postanın neden bloke olduğunu dahi gösteriyor.

15 Aralık 2011 Perşembe

İşletim Sistemi İadesi Hakkı....

Bu yazımızda uzun zamandır mide bulandırıcı bir hal alan bilgisayarların satışı sırasında zorla satılan Microsoft işletim sistelerinden kurtulmanın yolları anlatılıyor. Bir bilgisayar almak için herhangi bir mağazaya giriyorsunuz. O da nesi tam aradığınız ürün ancak üzerinde Microsoftun en dandik ürünü (Starter editon) üzerinde size satılmak isteniliyor. Tüketici olarak bu ürünü almama gibi bir lüksünüz var. Sebebi ise çok basit daha yeni almış olabileceğiniz lisanslı aynı ürünü tekrar almak istemeyebilirsiniz yada benim gibi linux manyağı iseniz Microsoft ile işim olmaz diyorsanız bu işletim sistemini almak zorunda değilsiniz. Peki mağaza görevlisi bu ürünü Microsoft işletim sistemi olmadan satmak istemezse? O zaman arkadaşı ikna için beyzbol sopasını çıkartmıyoruz tabiiki de :)))) buradaki linke tıklayarak http://tr.pardus-wiki.org/%C4%B0%C5%9Fletim_sistemi_iadesi yapılması gerekenleri harfiyen uyguluyoruz. Link ile ilgili sıkıntı yaşanması durumu için aşağıda linkten ulaşılabilen bilgiyi yayınlıyorum.

Pardusta Adobe Air ve Tweetdeck Çalıştırmak.

İş buralara nasıl geldi bilmiyorum ama bir şekilde pardusta adobe air kullanmak zorunda kaldım. İyiki de Pardusta uğraştım bu işle. İlk başta sinir bozucu hatalar alsam da sonunda bu işi de hallettim :D Birçok uygulamanın air ile olan ilintisinden dolayı windowsta air uygulamalar ile uğraşmaktan sıkılmıştım. Sanırım artık bu işle ilgili çalışmalarımda pardus üzerinde devam edecek :=) Uygulama kurulumu ile ilgili yönergeler aşağıdaki gibidir. Uygulama yollarını dahi değiştirmeden aynı şekilde kurmanızı tavsiye ederim. Benim kurulu olan sistemim Pardus 2011.2 Cervus Elaphus.




14 Aralık 2011 Çarşamba

Pdf dosyalarını Power Point dosyasına online çevirmek...

Bugün bir ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıkan bir sorun vardı tahmin edebileceğiniz gibi. Elimizdeki bir pdf dosyasının power point sunumu olarak değiştirilmesi gerekiyordu. Bu işi bilgisayarımızı kirletmeden dosyanın orasına burasına reklam mesajları yazılmadan nasıl yaparız dedik ve bulduk. Aşağıdaki siteye girdiğinizde dosyanızı browse butonuna tıklayarak yükleyip hemen altında açılan kutucuğa e-mail adresini girmeniz durumunda dosyayı size çevirir çevirmez (3-5 dakika) e-maille gönderiyor. Her ne kadar mail adresinizi başka işler için kullanmayacağız deselerde siz yine de kullan at bir mail adresi kullanırsanız iyi olur. Yarın öbür gün spam mesajlarınızda artış olmayacağının sözlü garantisi olmaz.


12 Aralık 2011 Pazartesi

Adfly Url'lerini Bypass Etmek...

Son zamanlarda karşılaştığım linklerin %50'si adf.ly veya benzeri url kısaltma siteleri kullanılarak oluşturulmuş linkler. Haliyle bu durum can sıkıcı olmaya başladı. Bu duruma çözüm ararken firefox kullandığım için eklentilerini araştırmaya başladım. Nasıl engellendiğini adım adım aşağıda anlatalım.
1. Öncelikle firefox tarayıcımıza Greasemonkey eklentisini kurmamız gerekli. Bu işlemi buradaki linke tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz. Karşınıza çıkan sayfada bulunan yeşil Add to Firefox butonuna tıklayınız. Kurulum bittikten sonra firefox'u yeniden başlatayım mı diye soracaktır evet diyerek firefox'u yeniden başlatıyoruz.

6 Aralık 2011 Salı

İzmir Depremi Falcıları....

Deprem konusunda beni rahatsız edenler birkaç noktayı paylaşmak istiyorum. Hep bir deprem olduğunda ya İzmir'i ya da İstanbul'u batırıyorlar. Bak geliyor haaaaa diyorlar. Peki kim diyor bunları. Yıllarca okumuş ilim irfan sahibi sandığınız bir avuç medya Prof. Evet maalesef bu arkadaşlar fal ustası olmuşlar. Sene 2005 6.3 olarak duyurulan ancak Türk rasathaneleri tarafından düzeltilen 5.9 olarak lanse edilen depremlerin ardından neden biri çıkıpta aha İzmir yıkılacak diyenler nerde hani yıkım diye hesap sorulmadı. FALCISINIZ siz en kibar tabiriyle. Siz o büyüklükte depremin olacağını nereden biliyorsunuz? Nelere dayanarak bu tezinizi savunuyorsunuz. Bugün http://gundem.milliyet.com.tr/ege-geriliyorum-diyor-7-2-gelecek/gundem/gundemdetay/06.12.2011/1471696/default.htm adresinde yayınlanan haberde de arkadaş (Prof. Dr. Ahmet Ercan) aşmış Nostradamus'u bile gölgede bırakan bir kehanet söz konusu. Başlık şu Ege, ‘Geriliyorum’ diyor, 7.2 gelecek. Bu nedir? Bunu söyleyebiliyorsan nasıl söyleyebildiğini kamu oyu ile paylaşmak zorundasın. Aksi taktirde bu devletin saygın kurumları tarafından sana verilen o ünvan sökülmelidir. Bu kadar sert yazdığım için kimse kusura bakmasın ama burada kullandığım kelimeler ve kurduğum cümleler çok hafif kalır dilimde söylediklerimin yanında.

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites