Vedat FETAH Kimdir?

Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kampüs güvenlik sistemleri yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Günlük yaşamda teknoloji ağırlıklı karşılaştığım ve beğendiğim yazıları paylaşmak amacıyla bu bloğu oluşturdum. Umarım birilerinin bilgilenmesini sağlar.

Halen Çalışmakta Olduğum Yer

Halen Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Binasında Bilgi İşlem Daire Başkanlığın'da çalışmaya devam etmekteyim.

27 Ocak 2014 Pazartesi

Adf.ly Url Nasıl Bypass Edilir...

Son zamanlarda milletin para kazanma hırsı yüzünden zibilyon tane kısaltma url'si ile tıkladığımız linke ulaşabiliyoruz. Dolayısıyla bu sinir bozucu durumu aşmak için aşağıdaki yöntemi izlemeniz yeterli olacaktır.
Bu işlemler için chrome tarayıcı da öncelikle https://chrome.google.com/webstore/detail/tampermonkey/dhdgffkkebhmkfjojejmpbldmpobfkfo adresinden tamperdata eklentisini kurmanız gerekiyor. Daha sonrasında ise http://userscripts.org/scripts/source/118033.user.js adresinde bulunan Grease Monkey scriptini kurmanız yeterli olacaktır. Diğer tarayıcılar için nasıl kurulacağı hakkında bilgi almak için ise http://userscripts.org/scripts/show/118033 adresini ziyaret etmeniz gerekmekte. Bol reklamsız günler.

25 Ocak 2014 Cumartesi

Android reklamlarını engelleme

Android işletim sistemli bir cihazınız varsa reklamlarla başınızın belaya girmesi neredeyse kaçınılmazdır. Bunun önüne geçmenin en kolay yolu cihazınıza adblook plus uygulamasını kurmaktır.Ancak bu uygulamayı google playstoredan kurmak mümkün değil.Google kendi bacağına sıkmak istemiyor sanırım. Bu yüzden Google arama motorundan aratıp apk sim kurmanız gerekli.Umarım sorununuza çözüm olacaktır bu yazı.


Posted via Blogaway

22 Ocak 2014 Çarşamba

S-Voice Nedir?


Jack Wallen S Voice’ın kapasitesini ve bu aracı mobil cihazınızda nasıl daha verimli kullanabileceğinizi anlattı.Gelin Hep Beraber İnceleyelim

Eğer samsung model bir telefon aldıysanız, örneğin S III gibi, mobil hayatınızı inanılmaz verimli şekilde yönlendirebilen bir ses aracına sahipsiniz demektir.S Voice ile, telefonunuzu komuta edebilirsiniz hatta ses ile ekran kilitliyken bile ..

Aslında, S Voice harika çalışmakta fakat onu daha iyi yapmak için çeşitli yollar var.Temel olarak S Voice ‘in yapabildikleri;

-Sesli Çağrı (örnek “Ahmet’in telefonunu ara!”)
-Mesaj gönderme (örnek “Ahmete mesaj at ,’bu gece akşam yemeğine gelir misin?’”)
-Rehberde arma yapma (örnek “Ahmeti bul”)
-Navigasyon (örnek “Çatalca ya git”)
-Not gönderme (örnek “Ahmet’e doğum günü kartı yolla”)
-Hatırlatma (örnek “Ahmetle 4 Ağustos saat 13’te öğle yemeği”)
-İş bildirme (örnek “Ahmet’in doğum günü hediyesini ayarla”)
-Müzik çalma (örnek “Ahmet’in favori şarkılar listesini çal”)
-Sosyal güncelleme (örnek “Twitter da ‘Mutlu yıllar Ahmet’ diye twitt at”)
-Uygulama açma (örnek “Facebook’u aç”)
-Ses kaydetme (örnek “Bu sesi Ahmet için kaydediyorum”)
-Sürüş modu (örnek “Sürüş modu kapalı/aç”)
-Alarm kurma (örnek “Saat 6 ya saat kur”)
-Zamanlayıcı (örnek “Zamanlayıcıyı 60 dakikaya ayarla”)
-Hava durumu (örnek “Bugün hava nasıl?”)
-Basit bazı kontroller (örnek “Wi-Fi yi aç/kapat”)
-Bir soru cevaplama (örnek “ABD olimpiyatlarda kaç altın madalya kazandı?”)
-Yer listeleme (örnek “Yakın yerdeki lokantalar listesi”)

Uyandırma Komutu

Bu özellik S Voice un en havalı özelliklerinden biri :).Ekranınızın kilidini açma zorunluluğunda olmak yerine, S Voice uygulamasını açın ve konuşarak komut verin, böylece S Voice u uyandırma işlemi gerekmeden kilitli ekrandan bile kullanabilirsiniz.İşte kullanışı :

1- S Voice u açın.
2- Menu düğmesine dokunun
3- Ayarlara gelin.
4- Wake up a dokunun (işaretli olduğundan emin olun.)
5- Wake up in Samsung kilidi kaldıra dokunun (işaretli olduğundan emin olun.)
6- Wake up ayarlarına gelin
7- Wake up ayar penceresinde (Resim A da), Wake up S Voice e tıklayın.




8- Ayarlarınızı yaptıysanız, değişiklikleri kaydedin.
9- Konuşma düğmesine dokunun,(Resim A da) ve söylenen komutları 4 kez tekrar edin.



Komutu ekledikten sonra, telefonunuzun güç düğmesine 2 kere basarak deneyebilirsiniz. Biraz önce kaydettiğimiz açma komutunu söyleyerek telefonu açabilirsiniz :)

*Resimde Yazan = Ekrana Dokunun Yada Açma Komutunu Söyleyin (Burası Uyandırma Ekranı Olarak Geçer)


Ayrıca uyandırma ekranında diğer işlemler için de komutları ayarlayabilirsiniz , Örneğin:
Cevapsız Aramaları Kontrol Etmek
Okunmamış Mesajları Kontrol Etmek
Kamerayı Açmak
Müzik dinleme
Ses Kaydetmek


Bütün yukarıdaki özellikler kilit ekranındayken basit bir ses komutu ile aktif hale getirilebilirsiniz.
Fakat bir uyarımız var. Bu işlem sizin mikrafonunuzu sürekli dinleme moduna getirir ve buda şarjınızın çabuk tükenmesini sağlar. Bundan kurtulmanın da tabiki bir yolu var.Bu fonksiyonu kurarken sadece şarjdayken dinleme (Only Listen while charging) olarak ayarlarsanız bu pil canavarını durdurmuş olursunuz.Böylece bu uygulama sadece telefonunuz şarjdayken çalışır ..
Bu özelliği etkinleştirmek için aşağıdaki adımları takip edin:
S Voice’yi Açın
Menüye girin
Ayarlara Girin
Sadece şarjdayken dinle seçeneğine basın (Only listen while charging)
Bukadar :)
Yerel ve Sosyal Alan Ayarları

Eğer S Voice’yi ev adresinizde kullanmayı planlıyorsanız, öncelikle Ayar penceresinde bu bilgileri girmeniz gerekir:
-S Voice’yi Açın
-Menüye girin
-Ayarlara Girin
-Ev adresi bölümüne Girin
-Adresinizi Girin
-“Tamam”a tıklayın

Şimdi , “Ev Adresi” gibi komutlarla ev adresinizi , şuanki adresinizi ve novigasyon üzerinden eve nasıl gidebileceğinizi görebilirsiniz.Ayrıca bu uygulamayı facebook , twitter gibi sosyal paylaşım sitelerine de entegre edebilirsiniz.Tabiki bunu yapmadan önce SVoice’de gireceğiniz site için kimlik doğrulaması yapmalısınız:
-S Voice Uygulamasını Açın
-Menüye Girin
-Ayarlara Girin
-“Sosyal” ayarlarına gidin

Entegre etmek istediğiniz uygulamaya tıklayın ve bu uygulama için gereken kimlik doğrulama bilgilerinizi girin.

Bu işlemi tamamladıktan sonra artık twitlemek istediğiniz cümleyi söylemeniz yeter.
Samsung S Voice uygulamasının Samsung Galaxy mobil deneyimi son derece verimli ve zamanla uzun bir yol kat edecek inanılmaz bir araçtır.
Haberler ve yenilikler için TechRepublic ücretsiz bültenine abone olun.Böylece yenilikler direkt olarak “inbox”ınıza gelecektir.

21 Ocak 2014 Salı

Note 3'e KitKat Geliyor...


                                             Note KitKat geliyor

S4 ve Note 3'e KitKat geliyor. İşte tarih!

Samsung galaxy s4 ve Note 3 sahiplerine müjde! android 4.4 KitKat işte bu tarihte geliyor...

Geçtiğimiz gün android 4.4 KitKat güncellemesini almaya başladığının müjdesini verdiğimiz Samsung Galaxy S4 ve HTC One google Play sürümlerinden sonra bir haber de TouchWiz'li S4 ve Note 3 için geldi. Fransa merkezli taşıyıcı firma SFR tarafından sızdırılan bilgiye göre bu güncellemenin adeta eli kulağında.

Ünlü teknoloji şirketleri birer birer en iddialı akıllı telefonlarını Android'in son sürümü olan 4.4 KitKat'e taşıyorlar. Hemen her gün bir yenisi için güncelleme tarihi veriliyor. Bunlara son örnek de Samsung'un amiral gemileri Galaxy S4 ve Note 3. Fransa merkezli taşıyıcı firma SFR tarafından verilen bilgiye göre S4 ve Note 3, 2014 Ocak ayının sonunda Android 4.4 güncellemesini almaya başlayacak. Elbette güncelleme zamanları bölgelere göre farklılık gösterebilir.

Eğer S4 veya Note 3 sahibiyseniz ocak sonu / şubat başından itibaren telefonlarınızı kontrol etmeniz iyi olacak gibi görünüyor.

19 Ocak 2014 Pazar

Yeni Başlayanlar için Galaxy Note 3


Yepyeni bir Samsung Galaxy Note 3 aldınız. Oldukça gelişmiş bir alet, evinizdeki bilgisayarla yaptığınız her şeyi yapabiliyorsunuz. Fakat bu şık ve becerikli aletin ilk bakışta görünmeyen birçok özelliği var. Gelin birlikte Galaxy Note 3‘ün gizli özelliklerine bakalım.
s pen

1 – S Pen Stylus’u Kaybetmeyin

S Pen, Galaxy Note’un nimetlerinden tam olarak faydalanmak için şart ve onu kaybetmeyi istemezsiniz. Fakat bu ufacık cihazı kaybetmek hiç zor değil. Kahve içtiğiniz kafede arkadaşınıza bir şey gösterdikten sonra masanın üzerinde unutmak işten değil. Bunu engellemek için Note 3′ünüz S Pen’den belirli bir mesafe uzaklaştığında bir alarmın çalmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için Ayarlar > Kontroller > S Pen  yolunu takip ederek S Pen hatırlatıcıyı işaretlemeniz yeterli.

tapcaps-3

2 – Note 3′ü Eldivenlerinizle Kullanın

Kapasitif ekranlı telefonları eldivenle kullanmanın zorluğunu biliyorsunuz. Ekrandaki alıcılar eldivenin elektriksel yükünü doğru algılayamadıkları için eldiveni çıkarıp çıplak elinizle ekrana dokunmanız gerekiyor. Ama Note 3′te buna mecbur değilsiniz. Galaxy Note 3′ü eldivenle kullanmak için, Ayarlar> Kontrolleryolunu izleyip Dokunma hassasiyetini artır seçeneğini işaretleyin.

laxy_Note_3_1_handed_operation_screenshots_1

3 – Note 3′ü Tek Elle Kullanın

Note 3′ün büyük ekranında internette gezmek veya video izlemek çok keyifli, biliyoruz. Fakat iş yazı yazmaya gelince bir eliniz doluyken o kocaman ekranda tek elle yazı yazmaya çalışmak imkânsız hale gelebiliyor.Note 3‘ü tasarlayanlar bunun da çaresini düşünmüşler. Parmağınızı ekrana koyup önce biraz sola sonra sağa doğru (sol el için tam tersi) itince o an bakmakta olduğunuz pencere tek elle kullanım için küçülüyor. Klavyeyi otomatik olarak tek elle kullanıma göre ayarlamak için ilave bir ayar da var. Bunun için Ayarlar > Kontroller > Tek elle kullanım yolunu takip edip, Tüm ekranlarda kullan seçeneğini işaretleyin. Eğer listeden Samsung klavyesi seçeneğini de işaretlerseniz daima tek elle kullanıma uygun klavye karşınıza gelir.

note 3 blocking

4 – Engelleme Modu İle Kafanızı Dinleyin

Yorgun bir günün ardından biraz kafanızı dinlemek istiyorsunuz ama telefonu da kapatamazsınız çünkü önemli bir e-posta bekliyorsunuz. Engelleme modu ile telefonunuz kapatmadan belirli uyarıları engellemeniz mümkün. Bunun için Ayarlar > Cihaz yolunu izleyip Engelleme modunu açın. Sonra da engellemek istediğiniz bildirim ve uyarıları seçin. Bu ekranda isterseniz belirli bir saat aralığı da belirleyebilirsiniz. Bu şekilde engelleme modunun her gün otomatik olarak belirli saatler arasında devreye girmesini sağlamak da mümkün.

note 3 display color

5- Renkleri İyileştirin

Samsung Galaxy Note 3‘ün harika bir ekranı olduğunu biliyoruz. Fakat bazen ekran aşırı parlak olabiliyor. Ekran parlaklığını kısmaya alternatif olarak  ayarlardan renklerin tonlarını da belirleyebilirsiniz. Bunu yapmak için Ayarlar > Cihaz > Ekran > Ekran Modu yolunu takip edip Profesyonel foto veya Film modlarından birini seçin renklerin iyileştiğini fark edeceksiniz.

galaxy_s4_wave

6 – Titreşim Şiddetini Ayarlayın

Android cihazların en güzel yanlarından biri kişiselleştirilebilmeleri. Birçok ayarı ve özelliği canınızın istediği şekilde kullanabilme özgürlüğü. Öyle ki, Note 3′te titreşimin şiddetini bile ayarlayabiliyorsunuz. Bunun içinAyarlar > Cihaz > Sesler yolunu izleyip Titreşim şiddeti seçeneğine tıklayın ve telefonun titreme şiddetini ayarlayın. Gelen çağrılar veya mesajlar için farklı titreşim seviyeleri ayarlamak bile mümkün.

440x330-samsung-galaxy-note-3-3

7 – Şarj Miktarını Yüzde Olarak Görüntüleyin

Bildirim çubuğunda yeşil bir pil işareti ne kadar şarjınız kaldığını temsili olarak gösteriyor fakat bunu yüzde olarak görmek ve daha kesin bir bilgi elde etmek isterseniz, Ayarlar > Cihaz > Görüntü yolunu izleyip Pil yüzdesini göster seçeneğini işaretleyin.

Samsung-Galaxy-Note-3-S-View-Cover

8 – Note 3′e Dokunmadan Bildirimleri Görüntüleyin

Note 3 ile gelen yeniliklerden biri de telefona dokunmadan onu kontrol etmeyi sağlayan Temassız Kontrol özelliğiydi. Telefonu elinize almadan ekranda bildirim olup olmadığını görmek için Ayarlar > Kontroller > Hareketle Kontrol (Motion kontrol) yolunu izleyip Temassız Kontrol seçeneğine gelip Göz atma (Quick glance) özelliğini etkinleştirin. Artık, yalnızca elinizi telefonun üzerinden geçirerek ekranda bildirim olup olmadığını görebilirsiniz.

Samsung Galaxy Note 2 Air View

9 – İlave S Pen Özellikleri

S Pen’in dokunma ve tıklama ile kullanılan özellikleri dışında bir de ekrana dokunmadan, yalnızca S Pen’i ekranda belli bir yerin üzerinde havada tutarak da kullanabileceğiniz bazı komutlar var. Örneğin galerinizdeki resimlerin üzerine geldiğinizde daha büyük bir önizleme görüntüsü elde edebilir, ekranın altına veya üstüne getirerek görüntüyü kaydırabilirsiniz.  Bu özellikleri açmak için Ayarlar > Kontroller > Hareketle Kontrol yolunu izleyin ve Temassız görüntüleme (Air view) seçeneğini etkinleştirin.
Air-Command-Galaxy-Note-3

10 – Note 3′ü Dokunmadan Kullanın

S Pen’in yardımıya Galaxy Note 3′e dokunmadan da pek çok şey yapabilirsiniz. Mesela dosya eklemek için ekleme simgesinin üzerine gelip S Pen‘in düğmesine basarsanız son kullandığınız dosyaları görüntüleyebilirsiniz. Aynı şeyi alıcı üzerinde yaparsanız en çok iletişim kurduğunuz kişilerin listesiyle karşılaşırsınız. Bu özelliği kullanmak için Ayarlar > Kontroller >Hareketle Kontrol yolunu izleyipTemassız kontrol (Air command) seçeneğini etkinleştirin.
Elbette Note 3′ün tüm özellikleri bunlarla sınırlı değil. Samsung Galaxy Note 3′ün gizli özelliklerini anlattığımız diğer yazımız için aşağıdaki linke tıklayın.

Air-Gesture-Galaxy-S4-Screenshot

1 – Hareketler ve Avuç İçi Hareketleri Kapatın

Ayarlar > Kontroller >Hareketle Kontrol yolunu izleyip Hareketler (Motions) ve Avuç İçi Hareketleri (Palm Motions) özelliklerini kapatın çünkü hiç kullanmayacaksınız. Aynı kısımdan Akıllı ekran(Smart screen) özelliğini aktifleştirip tıklayınca açılan ekranda Akıllı bekleme (Smart stay) özelliğini açıp diğer seçenekleri kapalı tutmanızı öneririz. Böylelikle ekrana baktığınız sürece ekran kapanmayacaktır.

Galaxy-Note-3-Settings-575x511

2 – Ayarları Arayın

Note 3‘te çok fazla ayar ve menü olduğunun farkındayız. Bu kadar seçeneğin arasında kaybolmamak mümkün değil. İşte tam da bu nedenle ayarlara kolayca ulaşmanızı sağlamak için bir özellik eklenmiş. Telefon içerisinde arama yapabiliyorsunuz. Ayarlar menüsüne girdiğinizde üst taraftaki sekmelerin altındakiarama çubuğunu hemen göreceksiniz. Örneğin titreşimle ilgili ayarlara ulaşmak istiyorsanız, arama çubuğuna “titreşim” kelimesini yazıp onunla ilgili tüm ayarları görüntüleyebilirsiniz.

Notification_panel_setting_crop_540x476

3 – Hızlı Ayarlar Menüsünü Kişiselleştirin

Bildirim çubuğundaki hızlı ayarlar menüsünün ne kadar faydalı olduğunu anlatmamıza gerek yok. Bu menüyü istediğiniz gibi değiştirebileceğinizi söylesem? Bunun için bildirim ekranını açıp, sağ yukarıdaki karesimgesine tıklayın. Bir sonraki ekranda kalem simgesine tıklayın ve karşınıza gelen ekranda alt kısımdaki simgeleri yukarı kısma sürükleyerek hızlı ayarlar menüsünde görünmesini istediğiniz ayarları belirleyebilirsiniz.

note 3 lock screen

4 – Uygulama Simgelerini Kilit Ekranına Ekleyin

Kilit ekranından uygulamalarınıza çabucak ulaşmak istiyorsanız, Ayarlar > Cihaz > Ekranı kilitle yolunu izleyip Kısayollar seçeneğini aktifleştirin. Karşınıza gelen ekrandaki SMS, tarayıcı, kamera gibi beş kısayolu da kilit ekranına ekleyebilirsiniz. Artık bu simgeler kilit ekranında görüntülenecek ve bunları sürükleyip bırakmak doğrudan ilgili uygulamayı açacak. Aynı yolu izleyerek kilit ekranına çeşitli araçlar da ekleyebilirsiniz.

galaxy-S4-Note3-lockscreen-app

5 – Kilit Ekranına Araçları Ekleyin

Yine Ayarlar > Cihaz > Ekranı kilitle yolunu izleyerek bu sefer Çoklu araçlar (Multiple widgets) seçerseniz kilit ekranına çeşitli araçları ekleyebilirsiniz. Note 3‘ü ilk aldığınızda bu menüde sık kullanılan uygulamaları veya kamerayı ekleyebilirsiniz. Bizim önerimiz sık kullandığınız uygulamaları eklemeniz çünkü kamerayı bir üstte anlattığımız şekilde uygulama simgesi olarak eklerseniz kamera daha hızlı açılıyor gibi.

Galaxy-S4-and-Note-3-Lock-Screen5

6 – İletişim Bilgileriniz Kilit Ekranında Görünsün

Kilit ekranından devam edelim. Bu ekranı kişiselleştirip buraya istediğiniz şeyi yazmanız mümkün ama biz iletişim bilgilerinizi yazmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle eğer büyük bir başarı eseri binlerce lira sayıp aldığınız Note 3′ü kaybederseniz bulan kişi iletişim bilgilerinizi kullanarak sizinle çabucak bağlantı kurabilir. Ayarlar > Cihaz > Ekranı kilitle yolundan Kişisel mesaj seçeneğine tıklayıp, kilit ekranında görünmesini istediğiniz yazıyı yazabilirsiniz.

Samsung-Galaxy-Note-3-Action-Memo

7 – Kilit Ekranında Hatırlatma Notu Oluşturun

Kısayolları hepimiz çok seviyoruz. Onlar sayesinde menüler içerisinde dolaşmak zorunda kalmadan istediğimiz uygulamaya çabucak erişebiliyoruz. Samsung Galaxy Note 3‘teki en güzel kısayollardan biri de kilit ekranındayken not alabilmemizi sağlayan kısayol. Bunun için S Pen’in düğmesine basılı tutup telefonun ekranına iki kez dokunun ve karşınıza not almanız için boş bir ekran gelecek. Bu özelliği de diğerleri gibi Ayarlar > Cihaz > Ekranı kilitle adresinden yapabilirsiniz.

nexusae0_wm_IMG_6894_thumb

8 – Ana Menü Kısayollarını Kullanın

Kısayollardan başlamışken devam edelim. Geri tuşuna basarak ekranın solundan bir şerit halinde çıkan çoklu pencereyi açabilirsiniz. Orta tuşa iki kez basarak S Voice‘u çalıştırabilirsiniz.  Orta tuşa basılı tutarsanız yakın zamanda kullandığınız uygulamalara, RAM yöneticisine ve Google Now’a ulaşabilir ve elbette uygulamalarınızı kapatabilirsiniz. Parmağınızı ekranın altından yukarı doğru kaydırırsanız My Magazine uygulamasına ulaşabilirsiniz. Menü tuşuna basılı tutarak S Finder’ı çalıştırabilirsiniz. Ve son olarak Menütuşuna bir kez basarak birçok ayara ulaşabilirsiniz.

air-command-off_225400

9 – Temassız Kontrol Menüsünün Kendi Kendine Açılmasını Engelleyin

S Pen’i yerinden her çıkardığınızda Temassız kontrol menüsünün açılmasını istemiyor olabilirsiniz. Note 3′teki pek çok şey gibi bu ayarı değiştirmek de mümkün. Bunun için Ayarlar > Kontroller > S Pen yolunu izleyin ve S Pen ayırma seçeneklerine tıklayıp açılan ekrandan Hiçbiri seçeneğini işaretleyin.

S-Voice-Title

10 – Note 3′ü Sesli Komutlarla Kullanın

Samsung Galaxy Note 3‘ü sesinizle uyandırmanız veya sesle verdiğiniz komutlarla çeşitli uygulamaları çalıştırmanız mümkün. Bunun için S Voice’dan gerekli ayarlamaları yapmanız gerek. Orta tuşa iki kez basıp S Voice’u çalıştırın, Menü tuşuna basıp ayarlar menüsüne girin ve hem Uyandırma komutu hem deSesle uyandırma özelliklerini aktifleştirin. Daha sonra Ayarlar > Cihaz > Kilit ekranı yolunu izleyip Kilit ekranında uyan seçeneğini işaretleyin. Karşınıza çıkan menüden istediğiniz işleve sesli bir komut atayabilir, böylece sesinizi kullanarak müzik çalarınızı çalıştırabilir veya kamera açıkken “Gülümseyin” dediğinizde resim çekmesini sağlayabilirsiniz.

12 Ocak 2014 Pazar

Linux RAM'i Yutuyorsa

Aşağıdaki komut sıralamasını takip ederseniz bu sorununuza çözüm üretmiş olacaksınız.
mkdir /temp
cd /temp
touch clearmem.sh
touch /var/log/cron.log
chmod +x clearmem.sh
Oluşturduğumuz clearmem.sh dosyasının içeriğini girelim.
nano /temp/clearmem.sh 
 #!/bin/bash
# Clear/Dump Cache Memory, to increase free memory.
# Vedat FETAH  Web: http://vedatfetah.blogspot.com
# Make sure you are Logged in with user root.

# Setting variables for script
set $(date)
time=`date |awk '{print $4}'`

# Action . . .
sync;
echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches

# Add entry in /var/log/cron.log to make record.
echo [Vf] Cache Memory Clear, Action Logged at  $6-$2-$3 $time > /var/log/cron.log
Oluşturulan dosyanın izinlerini ayarlıyoruz.
chmod 755 /temp/clearmem.sh 
Şimdi scripti çalıştırmadan önce free -m komutunu çalıştırın ve ram kullanım durumunuza bakın. Ardından clearmem.sh dosyasını çalıştırıp tekrar free -m komutunu çalıştırınca aradaki farkı görebileceksiniz. Bu işi düzenli aralıklarla cron yapsın istiyorsanız:

1. export EDITOR=nano
2. crontab -e
ve ardından açılan text alanına aşağıdaki kodu girip kaydediyoruz.
@daily  /temp/clearmem.sh       # Run Daily in night at 00:00 hours
# @hourly  /temp/clearmem.sh   # Enable this if you want to run the script on hourly basis  
Bu işlemden sonra scriptiniz hergün otomatik olarak devreye girecek ve cacheleri drop edecektir.

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites