Vedat FETAH Kimdir?

Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kampüs güvenlik sistemleri yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Günlük yaşamda teknoloji ağırlıklı karşılaştığım ve beğendiğim yazıları paylaşmak amacıyla bu bloğu oluşturdum. Umarım birilerinin bilgilenmesini sağlar.

Halen Çalışmakta Olduğum Yer

Halen Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Binasında Bilgi İşlem Daire Başkanlığın'da çalışmaya devam etmekteyim.

26 Şubat 2014 Çarşamba

Web Application Security Test Mind Map


10 Şubat 2014 Pazartesi

Project Shield

Project Shield küçük çapta web sitelerinin DDOS saldırılarına karşı korumak için Google tarafından başlatılmış bir Google Idea ürünüdür. Bu programa nasıl katılabileceğiniz ile ilgili bilgilere ve diğer konulara https://projectshield.withgoogle.com/tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Konu ile ilgili hakkında sayfasında yazılanlar da aşağıda bulunmaktadır.

Project Shield, İnternet'teki özgür altyapıları korumak için Google'ın Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırılarına karşı koyma teknolojisini kullanan, Google Ideas tarafından başlatılmış bir girişimdir. Bu hizmet, diğer web sitelerinin içeriklerini, barındırma konumlarını taşımak zorunda kalmadan Google'ın altyapısıyla sunmasını sağlar. Şu anda hizmeti Güvenilir Test Kullanıcıları olarak deneyecek yeni web siteleri arıyoruz.

Kimler kaydolabilir?

Bu hizmet şu anda sadece davetiye ile kullanılabilir. Haber, insan hakları veya seçimlerle ilgili içerik sunan web sitelerinden yapılan başvuruları kabul ediyoruz. ‘Güvenilir Test Kullanıcısı’ olmak için lütfen formu doldurarak web siteniz hakkında ayrıntılı bilgi verin.

Neler sunulacak?

Bir web sitesi "Güvenilir Test Kullanıcısı" olmaya davet edildikten sonra, girişime katılmak için bir davetiye ve web sitesinin DDoS saldırılarına karşı koyması için nasıl yapılandırılacağına ilişkin talimatlar alacaktır.

Maliyeti ne kadardır?

Project Shield, şu anda Güvenilir Test Kullanıcılarına ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Project Shield DDoS saldırılarına karşı garantili koruma sağlar mı?

Çalışma süresi veya koruma düzeylerine ilişkin hiçbir garanti verilmemektedir. Google, altyapısını çok büyük saldırılara karşı kendini savunacak şekilde tasarlamıştır ve bu girişim, üçüncü taraf web sitelerine de benzer bir koruma düzeyi sağlamayı amaçlamaktadır.

Başlamak için ne yapmak gerekiyor?

Kaydolmak için davet aldıktan sonra, hizmeti ayarlamak için uygulamanız gereken birkaç adım vardır. İhtiyacınız olan tüm bilgiler, size e-postayla gönderilecektir. Yönetici ayrıcalıkları ve temel teknik bilgisi olan (ör. bir web sunucusunu kolayca yapılandırabilen ve DNS kayıtlarını değiştirebilen) bir web yöneticisi, hizmeti kolayca kurabilir.

9 Şubat 2014 Pazar

Google UProxy Soruları....

http://www.google.com/ideas/projects/uproxy/ Bu adreste google'un sunacağı hizmet ilginç bir hizmete benzemekle birlikte insanın burnuna pis kokular gelmiyor değil hani.
Google, New York’ta düzenlediği Google Ideas (Google Fikirleri) zirvesinde baskıcı hükümetlerin internet sansürü uyguladığı ülkelerdeki kullanıcıların istedikleri internet sitelerine ulaşmalarını sağlamak için “UProxy” adlı yeni bir uygulama yarattığını açıkladı.
Chrome ve Firefox ile birlikte çalışacak olan UProxy sayesinde tüm internet kullanıcıları ABD ya da İngiltere gibi daha özgür internet yasalarına sahip ülkelerdeki arkadaşlarının internet sunucularına bağlanıp interneti sanki bu ülkelerdeymiş gibi kullanabilecek.
Uygulama sayesinde sadece güvendikleri, arkadaş listelerinde olan bağlantılarının internetini kullanacak olan kişiler devletin gözetlemesinden de kurtulmuş olacak.
Henüz deneme aşamasında olan UProxy’nin yaratıcıları Washington Üniversitesi bilim insanları ve Brave New Software şirketi, uygulamanın beta versiyonunu denemekte olduklarını açıkladı. Şimdi yukarıdaki açıklamalara göre birisine güvenmeniz lazım :) Peki size güven vermeye çalışan art niyetli kişilerin sizin kişisel verilerinizi çalmayacağının garantisini veriyorlar mı? Hayır. Vpn benzeri birşey olacak. Suriye, İran, Küba gibi yasakçı ülkelerdeki insanları internete kavuşturacağız deniliyor. Peki neden özellikle bu ülkelerin ismi zikrediliyor neden Çin'den bahsetmiyorlar? Belliki google amca bu ülkelerden veri çalmakta ve kullanıcı profili oluşturmakta sıkıntı da. Keza ismi lazım değil siyah giyenlerin adamların olduğu Amerikan kurumunun istihbarat sıkıntısı var sanırım. Yarın bu projeyi ortaya atanların başına Hitler'i aratacak birinin geçmeyeceği ne malum. Bu kadar tehlikeli verinin kimin eline geçeceği konusu da başka bir soru işareti. Hemen atlamak yerine biraz düşünmek daha doğru olacak sanırım.

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites