Vedat FETAH Kimdir?

Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kampüs güvenlik sistemleri yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Günlük yaşamda teknoloji ağırlıklı karşılaştığım ve beğendiğim yazıları paylaşmak amacıyla bu bloğu oluşturdum. Umarım birilerinin bilgilenmesini sağlar.

Halen Çalışmakta Olduğum Yer

Halen Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Binasında Bilgi İşlem Daire Başkanlığın'da çalışmaya devam etmekteyim.

27 Şubat 2015 Cuma

Hayat....


Nasıl bizim kendimize özgü atasözlerimiz, deyimlerimiz var ise, bu 4 ruhani, hayat hakkında kural da Hindistan’dan çıkmış. Okumak da fayda var…

İlk kural : “Karşına çıkan kişiler her kimse, doğru kişilerdir. Bunun anlamı şudur, hayatımızda kimse tesadüfen karşımıza çıkmaz. Karşımıza çıkan, etrafımızda olan herkesin bir nedeni vardır, ya bizi bir yere götürürler ya da bize bir şey öğretirler.”

İkinci kural : “Yaşanmış olan her ne ise, sadece yaşanabilecek olandır. Hiç bir şey, hem de hiç bir şey yaşadığımız şeyi değiştiremezdi. Yaşadığımızın içindeki en önemsiz saydığımız ayrıntıyı bile değiştiremeyiz. ‘Şöyle yapsaydım, böyle olacaktı’ gibi bir cümle yoktur. Hayır, ne yaşandıysa, yaşanması gereken, yaşanabilecek olandır, dersimizi alalım ve ilerleyelim diye. Her ne kadar zihnimiz ve egomuz bunu kabul etmek istemese de, hayatımızda karşılaştığımız her olay, mükemmeldir.”

Üçüncü kural : “İçinde başlangıç yapılan her an, doğru andır. Her şey doğru anda başlar, ne erken ne geç. Hayatımızda yeni bir şeyler olmasına hazırsak, o da başlamaya hazırdır.”

Dördüncü kural: “Bitmiş olan bir şey bitmiştir. Bu kadar basittir. Hayatımızda bir şey sona ererse, bu bizim gelişimimize hizmet eder. Bu yüzden serbest bırakmak, gitmesine izin vermek ve elde etmiş olduğun bu tecrübeyle ileriye doğru bakmak daha iyidir.”
Kendine iyi bak. Tüm kalbinle sev. Sonuna kadar hayatın tadını çıkar. Hayatındaki her gün bir hediyedir, kıymetini bil.

24 Şubat 2015 Salı

Çocuklar için YouTube uygulamaları yayınlandı, Türkiye’den indirilemiyor...




Anne ve babaların uzun zamandır beklediği YouTube uygulaması nihayet yayınlandı. Google’ın küçükleri de düşünerek, sıfırdan geliştirdiği ilk ürün olan YouTube Kids uygulamasının Android ve iOS versiyonları ilgili uygulama mağazalarında yayınlandı.
Ne var ki, Türkiye’deki Android ve iOS kullanıcıları YouTube Kids uygulamasını şu an için doğrudan indiremiyorlar. Çocuklar için YouTube uygulamasının iOS versiyonu App Store Türkiye mağazasında yer almıyor. Android mağazasında ise Türkiye konumlu Google hesapları için uygulamanın hiçbir cihazla uyumlu olmadığı şeklinde bir mesaj yer alıyor.
Eğer Türkiye dışındaki bir App Store şubesinden hesabınız varsa veya YouTube Kids Android uygulamasının APK dosyasını bulursanız, Google’ın çocuklara özel uygulamasını hemen kullanma şansına sahipsiniz.
YouTube Kids uygulaması çocukların ilgisini çekecek bir tasarıma sahip. Şovlar, müzik, öğrenme ve keşfet olmak üzere dört ana bölümden oluşuyor. Reading Rainbow, DreamWorks TV, Jim Henson TV, Mother Goose Club, Talking Tom and Friends gibi kaynaklar da içerikleriyle destek veriyor.
Uygulamada çeşitli ebeveyn kontrolleri de bulunuyor. İzleme süresini kısıtlayan bir zamanlayıcı, müzik veya ses efektlerini kesmeyi sağlayan ses seçenekleri mevcut. Arama özelliği de devre dışı bırakılabiliyor. Böylece çocukların biraz daha ebeveynlerinin belirlediği sınırlar içinde gezinmesi sağlanıyor.
YouTube uygulamanın sadece başlangıç safhasında olduğunu ve ebeveynlerden geri bildirimlerini beklediğini kaydetti. Uygulamada geri bildirimler için de özel bir bölüm bulunuyor.
Not: Apk dosyasını indirebileceğiniz linkler google'da bulunmakta ancak dileyenler bu linkten indirebilirler: Youtubekids

21 Şubat 2015 Cumartesi

Kendinize İnternet Gurusu mu Diyorsunuz? Bunu Görünce Ne Diyeceksiniz Bakalım.


1. Nedir bu 'deep web' dedikleri?

Nedir bu 'deep web' dedikleri?
Kişisel sunucular kullanarak herkesin erişimine açık olmayan özel ağlarda barınan sitelerin olduğu, bildiğiniz internetten farklı bir alandır. 
Bilgisayarınızı açıp, Google'da aramalar yaparak web'deki tüm verilere erişebildiğinizi düşünüyorsanız, bu yazıyı okuduğunuzda fark anlayacaksınız ki gerçekten yanılıyorsunuz.

2. Arama motorlarının sınırlarının bittiği yer

Arama motorlarının sınırlarının bittiği yer
Deep web'e Google, Yahoo, Bing ya da diğer arama motorları ile giriş yapılamaz. Bu dünyada boy gösteren tüm siteler, arama motorları tarafından indekslenmediği için -yani arama sonuçlarında gösterilmediği için- o kapsamda yer alır.
İndekslenmemelerinin sebebi ise, kullanıcı güvenliğinin olmaması, suç kapsamına giren içerikler vb şeklinde sıralanabilir.

3. Erişilebilir web'in arkasında bir dünya

Erişilebilir web'in arkasında bir dünya
Buzdağının görünmeyen yüzü olarak ifade edebileceğimiz deep web'in içeriği, erişilebilir internet (arama motorları ile) ile karşılaştırıldığında çok fazladır.
Sosyal medya mecraları, haber siteleri, bloglar, oyun, film - dizi siteleri ve aklınıza gelebilecek her türlü erişilebilir web içeriği, tüm internet içeriğinin yalnızca % 4'ünü oluşturmaktadır.
Buzdağının görünmeyen yüzü deep web, işte böyle büyük bir dijital ortamdır.

4. Deep web'e nasıl girilir?

Deep web'e nasıl girilir?
İnternetin arka bahçesi deep webe girmek için özel tarayıcılar kullanmak gerekiyor. 
Günümüzde bunun en popüler yolu Tor Browser. Tarayıcıyı bilgisayarınıza kurduktan sonra, deep webe giriş yapabilirsiniz.Ancak sonraki aşamada standart internet kullanımındaki gibi Google'a girip arama yaparak bir şeylere ulaşabileceğinizi düşünmeyin. Tor, anlık olarak konumunuzu değiştirir, Brezilya'dan ya da İsviçre'den giriş yapmış gibi görünürsünüz ve anonimliğinizi koruyabilirsiniz. Bunun için, VPN servisleri gibi tercih edilen bir yapıdır. 
Tor ile bilinen popüler dizinlere girebilirsiniz, ancak bu şekildeki erişiminiz çok kısıtlı olacaktır. Tüm sitelerin, .onion uzantılı değişken adresleri olur. Bu sitelere ulaşmak için de, belirli liste sitelerine ulaşmanız gerekiyor. Standart domainler, standart url'ler yerine, aksjhdksjh6543.onion gibi adresler görebilirsiniz. 

Deep webin Wikipedia'si 

Yalnızca yönlendirme ile giriş yapabileceğiniz sitelere ulaşmak için, deep webin 'görünen yüzü'nün giriş kapısı Hidden Wiki'ye girebilirsiniz. Bu dünyayı merak edip de girmeye karar verenlerin uğradığı ilk nokta orasıdır. hiddenwiki.org adresinde, derinlere ilişkin bilgiler yer alır. Ancak orası da dahil olmak üzere, içeriğin çok büyük bir kısmı İngilizcedir.

5. Deep web'e girmek bir suç mu?

Deep web'e girmek bir suç mu?
Ne tarayıcı olarak Tor kullanmak, ne de deep webe girmek bir suçtur. IP adresinizi, güçlü altyapısı ile anlık olarak değiştiren bir anonimite aracı olan Tor Browser ile standart internet erişimi de sağlayabilirsiniz, tercihinize kalmıştır.
Deep webin legalliğine tekrar dönersek, evet girmek legaldir. Ancak % 95'inin illegal olduğu bir dünya olduğunu da unutmamak gerekir.

6. İnternetin derinliklerinde sizi ne bekliyor?

İnternetin derinliklerinde sizi ne bekliyor?
Bir bilgi okyanusu olarak düşünülebilecek internette, bir arama yaparken ağ attığınızı düşünebilirsiniz. Yüzeydeki bilgilere erişim kolaydır, ancak derinlerde ne olduğunu asla bilemezsiniz. 
Deep web için 'kimsenin erişemediği, ancak çok önemli, faydalı' verilerin bulundu bir dünya düşüncesi bazıları tarafından dile getirilmektedir. Ancak tüm sitelerin kişisel sunucularda bulunduğu bu dünyada, herhangi bir denetim, kontrol, takip vs. söz konusu olmadığı -ya da çok çok zor olduğu için- aklınıza dahi getiremeceğiniz, uç noktalardaki içeriğe de sık rastlanır. 

Kimler kullanıyor?

Dark net olarak da bilinen bu dijital ekosistem hacker’ların, bilim adamlarının,uyuşturucu tüccarlarının, katillerin, fizikçilerin, politik aktivistlerin, hükümetin, polisin, teröristlerin, sapıkların, veri tüccarlarının, kaçakçıların ve buna benzer pek çok insanın barındığı bir yer. 
Yasaklı, gizli kitapların pdf'leri ya da işe yarar, herhangi bir illegalliği bulunmayan içeriklerin, genel deep web ekosisteminde çok küçük bir yer kapladığını söylersek yanlış olmaz. Ve tabii ki, alıcı, satıcı kılığında birçok polisin, ajanın da 'meraklıları' beklediğini söyleyebiliriz. (iddialar var)

Deep web ve hizmet sektörü

  • Aklınıza dahi gelmeyecek ilanlarla karşılaşabileceğiniz bu dünyada, istediğiniz bir şeyi bir hırsıza çaldırabilirsiniz. Hırsızlığı yapıp, size o anın videosunu göndermeyi taahhüt edenler var. 
  • -Sahte parantezinde- pasaport, vize ve ehliyetler adınıza hazırlanıyor.
  • Tabancalara ya da tüfeklere ulaşmak zor değil, ancak deep web'de ağır silahların, özel yapım silahların satıldığını görebilirsiniz. Polislerin ve ajanların cirit attığı bir dünyada, deep web'den 5-1 sipariş etmek ne kadar mantıklı, orası tartışılır tabii.
  • Kara para aklama hizmeti sunulmaktadır. Anlayacağınız üzere Bitcoin ile. 
  • Deep web'in küçük esnafı hackerlar, , ya da mail hesapları hacklemeyi vaat ediyor. Siber hırsızlar ise, çalıntı kart bilgilerini satabiliyor.  
  • Kiralık katiller, istediğiniz kişiyi ortadan kaldırabileceğini iddia ediyor.

7. Resmi para birimi: Bitcoin

Resmi para birimi: Bitcoin
2014'te dijital dünyada en çok ses getiren olaylardan birisi 'Bitcoin' olmuştu. Mazisi daha da eskilere dayanan dijital para birimi Bitcoin, bir anda değerini 1000 dolardan yukarıya taşıyınca, dünyanın dikkatini çekti. BTC'nin popülerliği ile birlikte, yatırım amaçlı alım satımı da başlamış olsa da ortaya çıkış süreci ve kulanım alanı yine deep webe dayanır. 

Devletlerle bağlantısız, takip edilemeyen 'Bitcoin'

Deep webin resmi para birimi olarak söz etmemizin sebebi, başta yine daha detaylı bahsedeceğimiz Silk Road gibi 'deep webin alışveriş siteleri' olmak üzere, ödeme yaparken tercih ediliyor olması. Alım satımı yasal olmayan birçok uyuşturucu madde, silah, veri (çalıntı kart ve hesap bilgileri gibi) ya da sahte belge (pasaport, kimlik vs.) Bitcoin ile alınabiliyor. 
Eğer havale, eft yaparsanız -ki zaten bu seçenek haliyle sunulmuyor-, FBI yine size selam verebilir. 
Bitcoin, trend olduğu günleri geride bıraktı. Ancak hala konuşuluyor, hala değerli bir para birimi. Şifrelenmiş dijital cüzdanlarınızda saklayabileceğiniz BTC'lerle standartdöviz yatırımı gibi alım satım da yapabilirsiniz. Şu an değeri TL bazında 580 TL civarında. Aynı zamanda alt coin olarak adlantıdılan Litecoin, Dogecoin gibi dijital para birimleri de piyasada.

8. Web'in katmanları teorisi

Web'in katmanları teorisi
İnternet, bir bilgi depolama sistemi değildir. Belirli terminaller arası iletişim, veri aktarımıdır. Deep web denen dünya da, esasında insanların kendi sunucularını kullananarak, içeriklerine herkes ulaşamasın diye geliştirdikleri kapalı ve özel bir ağ. Erişilebilirliğe göre, deep web ve şu anda içinde bulunduğumuz standart dünyanın yer aldığı katmanlar şu şekildedir;

Seviye 1 (Surface web)

Özel bir tarayıcı kullanmadan erişilebilen, yüzeydeki web. Sosyal ağlar, haber siteleri ve şu ana kadar Google'ı kullanarak giriş yapmış olduğunuz tüm siteler. 

Seviye 2 (Bergie web)

Arama motorları ile erişemeyeceğiniz web içerikleridir. FTP serverlar, indekslenmeyen yetişkin (+18) içerikler bu seviyede yer alır. Arama motorları ile bu içeriklere ulaşmanız neredeyse imkansızdır, çünkü ya arama engeli almışlardır ya da sırada en sona atılmışlardır. 
bundan sonraki seviyeler için proxy kullanmanız gerekmektedir

Seviye 3 (Deep web)

Proxy seviyesi
Seviye 3 iki gruba ayrılır. İlk grupta yer alan proxy ile erişilebilen siteler, .onion uzantısına sahip olmayan ancak arama motorları tarafından engellenmiş, illegal içeriğe sahip her türlü sitenin bulunduğu kapsamdadır. Yasadışı araştırma sonuçları, hacker gruplarına ait içerikler, suikast videoları, rahatsız edici adult içerikler, VIP dedikodular, PC güvenliği ile ilgili konular bu seviyede yer alır.
Tor seviyesi
Deep web dünyasının gerçek sınırları burada başlar. Siteler kişisel sunuculardadır ve .onion uzantılarına sahiptir. Erişiminizi arama motorları ile değil, yalnızca dizinler üzerinden yönlendirme ile sağlayabileceğiniz deep web sitelerinin içerikleri, 'ağırlıklı olarak şehir efsanelerine dayanıyor olsa da' şöyledir:
Hacklenen sunucuların verileri, data tüccarları, gizli devlet belgeleri, wikileaksbelgeleri, casuslar tarafından satılan devlet sırları, terör örgütlerine ilişkin belgeler, bomba ve silah eğitimleri, federal bilgiler, istihbarat bilgileri, illegal bilimsel araştırmalar, bilim adamları, shell network, assembly programcıları, gerçek hackerlar,microsoft gizli ağ bilgileri, güvenlik ve data analistleri vb.
Bu siteler kişisel sunucularda ve genellikle html kodlama ile hazırlanmış sitelerde yer alır. Site sahipleri sunucularını korumak için her şeyi yapabilirler.

Seviye 4 (Charter web)

Seviye 4 de iki grupta incelenir, Tor Browser kullanarak giriş yapabileceğiniz ilk düzeyde, hiddenwiki ya da diğer standart dizin siteleri üzerinden kolaylıkla ulaşamayacağınız adresler yer alır. Bu sitelerin içeriklerine yönelik iddialar şu şekildedir; (iddialar demek gerekiyor, çünkü deep web şehir efsaneleri ile de dolu bir dünya, aşağıda yazanların önemli kısmının kanıtı yoktur)
Gizli şirket ve piyasa bilgileri, önceden belirlenmiş milyonluk bahis sonuçları, milyar dolarlık satışlar, dünyaca ünlü silah kaçakçıları, tank – füze- savunma sistemi satışları, yasaklanmış filmler – videolar – kitaplar – müzikler, üst düzey görevlerde bulunan devlet casusları, önemli ses kayıtları, paralı askerler, paralı ordular, paralı özel timler, kara kutular, aşırı illegal ve yasaklanmış adult içerikler, devlet görevlilerinin sekskasetleri, detaylı gizli wiki ansiklopedileri, insan ticareti, uyuşturucu ticareti, yasaklanan kimyasalların ve ilaçların ticareti, kan bankalarından kaçırılan kanların ticareti, çocuk pornoları, yamyamların – vampirlerin öldürmek için insan arayışları, illegal deneyler için insan denek aranması...
Buraya kadar bahsettiğimiz kısma her internet kullanıcısı, Tor Browser ile girebilir, ancak bundan sonrasında...

9. Erişim sağlamak için bir web tarayıcısına değil, özel cihazlara ihtiyaç duyulan 'Kapalı Sistem'

Erişim sağlamak için bir web tarayıcısına değil, özel cihazlara ihtiyaç duyulan 'Kapalı Sistem'
Her internet kullanıcısının Tor ile erişiminin olduğu kısmı geride bıraktık. Charter web olarak adlandırılan özel erişim seviyesine, yalnızca belirli router cihazlar ile girebilirsiniz. 
Dünyada çok az kimsenin erişiminin olduğu 'closed shell system' olarak adlandırılan bu ulaşım yolu, belirli cihazlar olmadan yapılamaz. Bu cihazlara ulaşmak da kolay değildir. Özel işletim sistemine sahip bu cihazlara, kendine has mimariye sahip CPU monte edilir, onun ardından erişim frekansına girebilirsiniz. Bahsettiğimiz özel cihazlara sahip değilseniz, bu kısma ve daha derinlere erişiminiz yoktur. 
Üzülmeyin, benim de yok.

Closed shell system

Sitelerin uzantısı .clos olarak bilinir. Yukarıdaki ekran görüntüsünde, şifrelenmiş bir .clos sitesi görüyorsunuz. Uygun frekansa girebilecek bir router sahibi olmadığınız için, kriptolu hali normal kullanıcılara bu şekilde görünmektedir. 

Wikileaks belgeleri bu seviyeden çıkmıştır

Dünyayı sarsan Wikileaks belgelerinin kapalı sistemde derlendiği ve üst katmanlara -aramıza- ulaştırıldığı söylenmektedir. Kurucu Julian Assange, dark net için önemli bir figürdür. Gizliliğin seviyesini bu olayla da anlayabilirsiniz. 

Kapalı sistemde neler var?

Yapay zekalı ölüm makineleri, yapay zeka işlemcileri, GGGEQP işlemcileri, Tesla’nın planları, kristarilize güç kontrolörleri, hava durumunu değiştirebilen cihazlar, gizli HAARP projeleri, Atlantis’in yeri ve hakkındaki gizli araştırmalar hatta Atlantis’in bulunduğu yerin detaylı konumları, özel üretim motorların planları, Tanrı’nın olduğunu kabul etmeyenler ve ispatları, masonlar, illuminati, gizli algoritmalar ve hesaplamalar, global terör ağı, global cinayet ağı, global uyuşturucu ağı, global insan ticareti ağı, süper bilgisayarlar ve yapay zekalar bu düzeyde yer alan içeriklerin bu düzeyde yer aldığı iddia edilir.

10. Henüz ulaşılamayan 'Mariana Çukuru' ve daha da derinleri

Henüz ulaşılamayan 'Mariana Çukuru' ve daha da derinleri
Dünyanın en derin noktası olan Mariana Çukuru'ndan adını almış bu düzey için birçok iddia vardır. Henüz ulaşılamamasının sebebi, günümüz bilgisayar teknolojisinin bunun için yetersiz olmasından gelmektedir. Kuantum ile çalışan bilgisayarlar ile Marianas web'e girilebileceği söylenir. 
Bu düzey için, 'eğer bir gün ulaşılabilirse, internetteki savaş bitecektir' denir. 

Seviye 6

Deep web dünyasında bilinen en tehlikeli seviye olduğu söylenir. 

Seviye 7 (The Fog/Virus Soup)

Savaş bölgesi olarak tabir edilen bu bölge, Marianas ve seviye 6 gibi, hakkında hiçbir şey bilinmeyen, ancak teorilerde yaşayan bir düzeydir. Savaş bölgesi olarak adlandırılmasının sebebi, herkesin 'seviye 8'e başka kimsenin çıkmamasını istediği için savaşacak olmasıdır.

Seviye 8 (The Primarch System)

Bu düzey, internetin son noktasıdır. Günümüzde herhangi bir kişinin ya da devlet organizasyonunun bilmediği bir 'Primarch sistem' tarafından kontrol edilmektedir. Seviyenin tepkisiz olduğu, ve internet dünyasına değiştirilemeyen komutlar gönderdiği ifade edilir. Primarch sistem hakkında yerli kaynaklar arasında bilgi bulunmamakla birlikte, standart seviye 8 tanımları dışında yabancı kaynaklarda da herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

11. Deep web'in ticaret merkezi 'Silkroad'

Deep web'in ticaret merkezi 'Silkroad'
'Şimdiye kadar görülmüş en karışık ve en illegal pazar yeri' olarak ifade edilen Silk Road, birçok uyuşturucu satıcısının, birçok kaçakçının yüzlerce kilogramlık satışlar yaptığı bir merkez haline geldi. 

Kurucusu yakalandı: Ömür boyu hapis cezası ile yargılanıyor

Toplamda 1.2 milyar dolarlık bir satış gerçekleştirilen bu site, Ross Ulbricht tarafından kurulmuştu. Ulbricht'in, 18 milyon dolar değerinde Bitcoin'i bu site üzerinden elde ettiği tahmin ediliyor. Anonim kimliğini koruyamayarak yakalanan Silk Road kurucusu, Mannathan'da görülen davada suçlu bulundu. İpek Yolu'nu kurmak, uyuşturucu satışı yapmak gibi suçlardan yargılanan Ulbricht'in en az 30 sene hapis cezası alacağı iddia ediliyor. 
Yukarıdaki resimde sol menüde, sitede hangi ürünlerin satıldığını görebilirsiniz. Fiyatlandırmaları ise BTC olarak verilmiş ve takip edilmemeniz için, şifrelenmiş dijital para birimi Bitcoin ile ödeme yapabiliyorsunuz.

12. Bir deep web efsanesi: Kiralık katiller

Bir deep web efsanesi: Kiralık katiller
Web'in derin tarafı konuşulduğunda, akla ilk gelenler insanın midesini kaldıran yetişkin içerikler, uyuşturucu ve silah satışlarıdır. Ve bunların dışında kiralık katiller... 
Yukarıdaki resimde, bir kiralık katilin sitesini, aynı zamanda 'tarifesini' görüyorsunuz. Ödemeleri % 50 iş öncesi, % 50 de iş sonu alan bu kişi, gazetecileri, paparazzileri, devlet görevlilerini öldürebileceğini belirtmiş.
Ancak bu tarz ilanların ciddi bir kısmının arkasında 'federaller' olduğunu söyleyenlerin sayısı da az değil.

13. Kiralık katiller, pornografik içerikler, uyuşturucu, yasaklı belgeler, uzaylı fotoğrafları...

Kiralık katiller, pornografik içerikler, uyuşturucu, yasaklı belgeler, uzaylı fotoğrafları...
% 95'inden fazlası illegal, yine o orana yakın bir kısmının da pornografik (ancak herhangi bir VPN ile girilebilecek, herkes tarafından bilinen +18 sitelerde yer alamayacak iğrenç kategorilerde) içerikten oluştuğu bu dünya, her ne kadar 'illüminati ve gizli oluşumlar, Nazi belgeleri, şikeli maçlar, planlar, olaylar olaylar' gibi anlata anlata bitirilemese de...
Standart internet kullanıcıları, özellikle de İngilizce bilmeyen, orada hangi dizinler ile hangi portallara giriş yapacağının farkında olmayan, kısacası ne aradığını ve ne amaçla orada olduğundan habersiz kişiler için deep web nedir? Muhtemelen yukarıdaki gibi. 

Son olarak, bu konudaki çoğu yazıda belirtildiği üzere, ben de deep web'e giriş yapmanızı tavsiye etmiyorum. Zira az orandaki işe yarar sayılabilecek içeriğe ulaşmak için dahi, gerekli yönlendirme dizinlerini bulmanız çok zamanınızı alır, ve vaktiniz boşa geçmiş olur. Ancak yerin altında böyle bir dünya var. Bilmekten tabii ki bir zarar gelmez. 

Kaynaklar

8 Şubat 2015 Pazar

Whatsapp’teki Gizli Arama Özelliğini Aktifleştirin [ANDROID] [ROOT]

whatsapp-android
Henüz resmi olarak duyurulmasa da Whatsapp’in Android olan son sürümünde bu özelliği aktif etmenin bir yolu var. Böylelikle Viber’da olduğu gibi internet üzerinden aramalar gerçekleştirebileceğiz. Henüz tam olarak çalışmasa da sabırsız poweruserlar için anlatıyorum iyi dinleyin.
photo_2015-02-02_19-10-20
1. Root olduğumuza emin olun öncelikle.
2. Ardından Prefrence Manager adlı uygulamayı indirin Play Store’dan.
3. Whatsapp’i son sürüme yükseltin.
4. Ardından prefrence manager’a gelip Whatsapp’i bulup tıkıyoruz. Daha sonra yukarıdan + düğmesine basıp BOOLEAN’ı seçiyoruz. call yazıp alttaki anahtarı da açık halde bırakıp okeyliyoruz.
5. Tekrar + düğmesine basıp bu sefer STRING’e tıklıyoruz. Ardından ilk kısma call_allowed ikinci kısma da all yazıp ekliyoruz.
Whatsapp henüz özelliği duyurmadığı için aramalarda sıkıntı olabilir ya da çalışmayabilir.

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites