Vedat FETAH Kimdir?

Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kampüs güvenlik sistemleri yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Günlük yaşamda teknoloji ağırlıklı karşılaştığım ve beğendiğim yazıları paylaşmak amacıyla bu bloğu oluşturdum. Umarım birilerinin bilgilenmesini sağlar.

Halen Çalışmakta Olduğum Yer

Halen Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Binasında Bilgi İşlem Daire Başkanlığın'da çalışmaya devam etmekteyim.

24 Ağustos 2016 Çarşamba

Architecture of Radio



Günümüzde biz fark etmesek de etrafımız sinyallerle dolu. Gözümüzün algılayamadığı bu sinyaller, baz istasyonlarından, yönlendiricilerden, modemlerden ya da uydulardan geliyor olabilirler. Artık herkesin evinde olan kablosuz ağların sinyalleri gözlerimiz tarafından görülseydi nasıl olurdu? The Architecture of Radio'dan Hollandalı sanatçı Richard Vijgen, bunu düşünmüş ve bununla ilgili bir konsept video hazırlamış.

Hayatımızın önemli bir kısmı, baz istasyonlarından, router'larımızdan, uydulardan ve fazlasından gelen görünmez sinyallere dayanıyor. Görmediğimiz bu gizli dünyayı çok tanımıyoruz, ancak Hollandalı sanatçı Richard Vijgen'ın çalışması, sinyalleri beynimizin kavrayabileceği grafiklere dönüştürüyor.

Vijgen, çalıştığı stüdyonun web sitesinde "erişim noktaları, baz istasyonları ve uyduların oluşturduğu veri kabloları ve sinyallerle tamamen sarılmış durumdayız" diyor. Sanatçının The Architecture of Radio adındaki yeni uygulaması, belirli bir konum için farklı veri kaynaklarından faydalanarak, topladığı bilgileri görselleştiriyor.

Creative Application'ın veri topladığı kaynaklar arasında NASA'nın Jet Propulsion laboratuvarının uydu konumu sistemi Ephemeris, baz istasyonlarının konumlarını toplayarak paylaşan açık harita OpenCellID var. Toplanan bu veriler, hoş görünümlü, artırılmış gerçeklik stiline sahip bir arayüzde gösteriliyor. Arayüz, cihazınızı döndürerek etrafınızdaki sinyalleri görmenize ve tecrübe etmenize olanak tanıyor.

Aynı fikre sahip konseptlere daha önce de rastlamıştık, ancak önceki çalışmalar yalnızca tek tür iletişime (örneğin yalnızca Wi-Fi'a) odaklanıyordu. Etrafımızdaki cihazların ve sistemlerin bu gözle görünmeyen dalgalara dayandığını görmek, gerçekten de ilginç.




Architecture of Radio, Android işletim sistemine sahip tablet ve telefonlar için geliştirilmiş bir sinyal izleme aracıdır. Uygulama ile bulunduğunuz alandaki sinyalleri ve veri dalgalarını izleyebilirsiniz.
Sahip olduğumuz mobil cihazların neredeyse hepsi Wİ-Fİ sinyallerini kullanıyor ve durum böyle olunca etrafımızda görünmez bir sinyal duvarı oluşuyor. Çıplak göz ile göremediğimiz bu sinyallerin neye benzediğini merak ediyorsanız bu uygulama sayesinde merakınızı dindirebilirsiniz. Baz istasyonu kuleleri, GPS uyduları ve yönlendiriciler tarafından yayılan sinyallerin görmenize olanak sağlayan uygulama içerisine girdiğimiz dünyanın gerçek boyutunu bize gösteriyor. 

Architecture of Radio uygulaması bir ölçüm aracı değildir. Uygulama ile etrafınızda yayılan sinyalleri görebilirsiniz. Uygulama çevrenizde yer alan sinyalleri 360 derece görselleştirme yaparak çalışıyor. 7 milyon baz istasyonu, 19 milyon Wİ-Fİ yönlendirici ve yüzlerce uydu verisini bünyesinde barındıran uygulama ile neredeyse hiç sinyal kaçırmayacaksınız. 

Architecture of Radio uygulamasını Android işletim sistemine sahip tablet ve telefonlarınıza 6.36 TL ödeyerek indirebilirsiniz.

Bu arada uygulamayı android telefonumda denedim ve müthiş çalışıyor. Etrafımızı saran sinyalleri görseniz evde wireless kullanmam zararlı diyemezsiniz :(

6 Ağustos 2016 Cumartesi

D&R Sorumsuzluğu ve İlgisizliği

Hepimizin bir şekilde yolu D&R adlı mağazaya düşmüştür. Hele kitap okuyorsanız. Ancak birçok kişinin şahit olduğu saçmalıkları da bulunuyor. Mesela web sayfasındaki ürün ile mağazada satılan ürün arasında fark var. Web sitesinden alıyorsanız daha ucuz mağazadan alıyorsanız daha fazla para ödüyorsunuz. Bunlar aslında çok ta önemsenmiyor ancak iş web sitelerinden ürün almaya gelince yada kitap dışında bir ürünü mağazadan almaya gelince ciddi sorunlarla karşılaşıyorsunuz. 
Maalesef ikinci defadır aynı hataya düşüp alım yaptım.

İlk olay mağazadan alınan ürünü parasını ödemeden kontrol ettirmemeleri ile başladı. Parasını ödeyince kutuyu açıp ürünü denediğimde ürün hatalı çıktı. Akabinde servise gidip düzenlenecek belge ile değişim olacağı söylendi. Buraya kadar herşey normal ama giden ürün sözleşmede belirtilen sürede kontrol edilmeyip sallandı. Telefonlar ve uyarıları bile umursamadılar sanırım. 5 gün daha taktıktan sonra lütfedip ürünü gönderdiler.

İkinci olay ise daha sıkıntılı oldu. Salı sabahı web sitesinde siparişini verdiğim ürün mesafeli satış sözleşmesinde yazılan 5 günü içinde kargoya verilmesi şartına rağmen 5. günde de kargoya verilmedi. Telefonlarla aramalarda ürünün ellerinde olduğunu ama kargolanmadığı bilgisi 3 kere tekrarlandı. Yani alıcı adamların umrunda bile değil. Yaptığı sözleşmeye kendisi bile inanıyor mu bilemem. 

Bundan sonra değil web sitesinden ürün almak mağazasının yolundan bile geçilmemesi gerektiğini anlamış bulunuyorum. Bence bu kişilerden ürün alırken 2 kere düşünmek gerekiyor.

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites