Vedat FETAH Kimdir?

Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kampüs güvenlik sistemleri yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Günlük yaşamda teknoloji ağırlıklı karşılaştığım ve beğendiğim yazıları paylaşmak amacıyla bu bloğu oluşturdum. Umarım birilerinin bilgilenmesini sağlar.

Halen Çalışmakta Olduğum Yer

Halen Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Binasında Bilgi İşlem Daire Başkanlığın'da çalışmaya devam etmekteyim.

25 Aralık 2008 Perşembe

Nice Mutlu Yıllara...


Networkçünün olabilecek en iyi çam ağacı ile nice mutlu yıllara :)

Resim kaynağı: http://www.ende-der-vernunft.org/.

15 Aralık 2008 Pazartesi

Deniz FIRAT'ı Kaybettik....


İnsan düşününce anlıyor bazı şeylerin değerini. Zamanın değerini işte o an anlıyor insan. Yitirdiklerinin aslında ne denli değerli olduğunu.

Sahip olduğumuz her varlığın yada uğruna kalp kırdığımız can yaktığımız her şeyin çoğu zaman ne kadarda anlamsız olduğunu daha bir iyi anlıyor insan.

Deniz öğretti bize dostluğun kıymetini. Otururken etrafa bakıp diğer insanları tanımayı. Birçok dostunu diğer arkadaşlarıyla paylaşarak büyük bir dostluk çemberi kurmayı öğretti.

Herkesi mutlu etmeye çalışmayı, gönül almayı, vefalı arkadaşlığı ve istemeden de olsa öğretti bu dünyada ziyaretçi olduğumuzu. O gülüşünü hiç unutmayacağız ve her zaman yanımızda olduğunu bileceğiz hayat dolu yegane dost. 12.05.1980' de doğdun 12.12.2008' de toprağa verdik.

9 Aralık 2008 Salı

The Backup Song :)


The Beatles - Yesterday şarkısının sözlerini modifiye etmişler ve ortaya böyle güzel bir sonuç çıkmış... :)

Yesterday,
All those backups seemed a waste of pay.
Now my database has gone away.
Oh I believe in yesterday.

Suddenly,
There's not half the files there used to be,
And there's a milestone hanging over me
The system crashed so suddenly.

I pushed something wrong
What it was I could not say.

Now all my data's gone
and I long for yesterday-ay-ay-ay.

Yesterday,
The need for back-ups seemed so far away.
I knew my data was all here to stay,
Now I believe in yesterday.

Kaynak: The Backup Song

Google Güvenli Web Gezintisi.


Google gün geçmiyorki yeni bir hizmetini devreye sokuyor. Bunların birçoğundan bi haberiz ancak araştırmalar yaparken karşımıza çıktıklarında haberimiz oluyor. Bunlardan bir tanesi de Google Safe Browsing. Aşağıdaki koda uygun olarak adresi girdiğinizde sayfanın bilgileri Türkçe olarak görüntülenmektedir.

Kod:

http://google.com/safebrowsing/diagnostic?site="incelemekistediğinizadres"

8 Aralık 2008 Pazartesi

Password Generator


Eğer linux kullanıyorsanız ve sürekli password üretme ihtiyacı olan bir işle ilgileniyorsanız aşağıdaki kodlar tam size göre.


# < /dev/urandom tr -dc _A-Z-a-z-0-9 | head -c8


veya;


# alias gen_pw='< /dev/urandom tr -dc _A-Z-a-z-0-9 | head -c8'
# gen_pw

7 Aralık 2008 Pazar

Finjan Güvenli Web Gezintisi Eklentisi.


İnternet güvenliğinin günümüzde ne kadar önemli olduğunu ve bu iş için kurumsal olarak ne kadar çok para harcandığını hemen hepimiz bilmekteyiz ama yine de son söz son kullanıcıda bitmektedir. Son kullanıcı her zaman kendi güvenliğini de sağlamak zorundadır. Son günlerde web sayfalarından zararlı kodlar çalıştırılarak kişisel bilgilerinizin çalınmasından bilgisayarınızın ele geçirilmesine kadar uzanan kötü sonuçlar oluşabilmektedir. Son kullanıcı olarak Finjan eklentisini firefox ve internet explorer için kurarak zararlı içerik yada istek dışı web yönlendirmelerini engellemek mümkün. Bunun için inter explorer'a kurulabilecek eklenti http://securebrowsing.finjan.com/FinjanSecureBrowsingSetup.exe adresinden, firefox için ise http://securebrowsing.finjan.com/FinjanSecureBrowsingSetup.xpi adresinden temin edilebilir. Bu eklenti kurulduktan sonra firefox tarayıcıda sağ altta Finjan logosu görüntülenir. Herhangi bir arama yaptığınız zaman güvensiz bağlantıları görebilirsiniz. Örnek olarak resimi inceleyebilirsiniz.

Günün Sözü :)

"Security just like a girl. B0th of them have some holes. You always try to find the hole, but not every time y0u can exploit it!

ProxyPac Testi.


Eğer networkünüzde belli hizmetler için proxypac (Proxy Auto Configuration) uygulmasını kullanıyorsanız bazen yeni tanımladığınız networklere erişimi test etmek isteyebilirsiniz. Bu durumda google code'da yayınlanan ufak bir uygulama imdadınıza yetişebilir. PACTESTER ile komut satırından proxypac yapılandırmanızı "offline" olarak test etmenize yardımcı olmaktadır.



Örnek yapılandırma:

 pactester -p proxy.pac -u http://www.yahoo.com -c 192.168.1.2
PROXY 192.168.0.1:8080



4 Aralık 2008 Perşembe

Google Hangi Film Hangi Sinemada....


Google yeni bir hizmet daha başlatmış. Bu hizmet türkçe ve Türkiyedeki şehirler için de hizmet veriyor. Hangi film hangi sinemada öğrenmek isterseniz http://www.google.com.tr/movies.

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites