Vedat FETAH Kimdir?

Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kampüs güvenlik sistemleri yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Günlük yaşamda teknoloji ağırlıklı karşılaştığım ve beğendiğim yazıları paylaşmak amacıyla bu bloğu oluşturdum. Umarım birilerinin bilgilenmesini sağlar.

Halen Çalışmakta Olduğum Yer

Halen Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Binasında Bilgi İşlem Daire Başkanlığın'da çalışmaya devam etmekteyim.

25 Şubat 2013 Pazartesi

Android Cihazların Pil Ömrünü İkiye Katlamak. (Denenmiş Yöntem)

Aşağıda anlatılacak olan yöntem HTC firması tarafından söylenen ve bir çok kullanıcının da onayladığı (ben dahil) süper bir pil ömrü uzatma yöntemidir. 

1. Telefonunuzu açın ve telefonunuzu 8 saat veya daha uzun süre şarj edin (bu süre boyunca şarjdan çıkarmayın),
2. Ardından telefonunuzu şarjdan çıkarın ve kapatın. Telefon kapalıyken 1 saat kadar telefonunuzu tekrar şarja takın,
3. Sonrasında telefonunuzu tekrar şarjdan çıkarın, telefonunuzu açın ve 2 dakika bekleyip; telefonunuzu kapatın ve tekrar 1 saat daha şarj edin.

Yukarıdaki; HTC tarafından resmi olarak Android cihazlar için açıklanan ve kullanıcıların da onayladığı batarya süresini artırma ipucunu; doğru bir şekilde yaptığınız taktirde telefonunuzun batarya ömrünü ikiye katlayabilirsiniz.

22 Şubat 2013 Cuma

Backtrack 5 Google-Chrome Run As Root Sorunu Çözümü

Eğer Backtrack 5 sürümü kullanmak isterseniz ve üzerinde google chrome browser'ını çalıştıracaksanız bunu root kullanıcısı olarak yapmanız mümkün değildir. Ancak aşağıda verilen düzeltmeyi yaparsanız root kullanıcısı ile bile chrome tarayıcınız ile gezinti yapmanız mümkün olabilecektir.

1. Konsolu açın ve önce gedit yazılımını "apt-get install gedit" komutuyla kurun.
2. "gedit /usr/bin/google-chrome" komutu ile açılan text dosyasının en alttaki satırına gidin.
3.  en alttaki satırın sonuna --user-data-dir ekleyerek kaydedin ve chrome tarayıcınızı başlatın.

  • Not: En alttaki satır şu şekilde olmalıdır: exec -a "$0" "$HERE/chrome" "$@" --user-data-dir

14 Şubat 2013 Perşembe

PasswordCard ile Hatırlaması Kolay Güvenli Şifreler

PasswordCard, uzun ve karmaşık şifreler üretmeye ve bunları kolayca hatırlamaya olanak sağlayan zekice düşünülmüş ve güzel bir şifre sistemidir. Üstelik, -resimde bir örneği görüldüğü üzere- kredi kartı ebatlarında olması ve cüzdanda taşınabilmesinden ötürü şifrelerinizi güvenle yanınızda taşımaya da olanak sağlıyor.

Üst satırında semboller ve yukarıdan aşağı sol sırasında rakamlar bulunan, farklı renk satırlara sahip PasswordCard sayesinde, üretilen şifrelerin akılda tutulmasına gerek kalmıyor. Şifrenizin  sembol ile sıra numarasını/rengini bilmeniz, şifrenizi hatırlamanız için yeterli oluyor.

Bilgi güvenliğinin yumuşak karnı olan zayıf ve tahmin edilebilir şifrelerden sakınmaya olanak sağlayan bir araç olmasından ötürü, yazının devamında, PasswordCard ile ilgili biraz daha fazla detaya değinmek istiyorum;

Benzersiz (Unique) Şifre Kartları
PasswordCard, http://www.passwordcard.org/ adresinden edinebiliyor ve ilgili siteye her girişte bir yenisi üretildiği için her bir kartın eşşiz (unique) olması sağlanıyor. Bu şekilde siteden çıktısını aldığınız şifre kartınız sadece size özel oluyor. Ayrıca, kart üretilirken bir de  ID no veriliyor, bu şekilde yarın öbürgün, şifrelerinizi oluşturduğunuz şifre kartınızı kaybetmeniz durumunda siteden ID numaranız ile aynı kartı yeniden üretebiliyorsunuz.

Kolaylık
PasswordCard uzun ve karmaşık şifreleri akılda tutma zorunluluğunu ortadan kaldırarak işleri son derece kolaylaştırıyor. Örnek olarak büyük küçük harf ve rakamlardan oluşan 10 karakter uzunluğunda bir şifre ürettiğiniz zaman, bu karmaşık şifre yerine aklınızda tutmanız gerekenler aşağıdaki basit bilgiler oluyor:

    Sembol / Satır Numarası (ya da Satır Rengi)
    Şifreyi oluşturan karakter dizesinin yönü. (Soldan sağa, Yukarıdan Aşağı, Çapraz vs. gibi)
    Şifrenin kaç karakterden oluştuğu.

Bu şekilde, misal olarak yukarıdaki şifre kartı kullanılarak üretilen 10 haneli 899NX2xCPr gibi bir şifreyi hatırlamak için, “kare, 7 (pembe), soldan sağa, 10″ bilgisini akılda tutmanız yeterli oluyor. Elbette, şifrelerinizin yönünü soldan sağa yerine, sağdan sola, aşağıdan yukarı gibi alışılmadık yönlere göre seçip, tahmin edilmelerini daha da zorlaştırabiliyorsunuz .
Ekstra Özellikler
Bunun yanı sıra, siteye girdiğiniz zaman oluşturulan kart öntanımlı olarak sadece rakam ve harflerden oluşuyor fakat sayfadaki “check this to include symbols.” yazan kutucuğu işaretlerseniz, harf ve rakamların yanı sıra, karta semboller de ekleniyor. Bu şekilde daha da güçlü şifreler üretmeye olanak sağlanıyor.

Ayrıca, aynı alanda bir de “check this for an area with only digits.” yazan bir kutucuk bulunuyor. Bunu işaretlemeniz durumunda ise, kartın belli bir bölümü sadece rakamlardan oluşuyor. Böylece, banka ya da kredi kartı gibi sadece rakamdan oluşması gereken şifreler de PasswordCard ile üretilebiliyor.
Ekstra Güvenlik
Güvenlik konusunda exstra titizseniz, PasswordCard servisine https://www.passwordcard.org/ şeklinde HTTPS üzerinden de erişebiliyorsunuz,

Son olarak, ben PasswordCard fikrini çok beğendim. Belki siz de kullanmak istersiniz.
Kaynak: Syslog.org

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites