Vedat FETAH Kimdir?

Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kampüs güvenlik sistemleri yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Günlük yaşamda teknoloji ağırlıklı karşılaştığım ve beğendiğim yazıları paylaşmak amacıyla bu bloğu oluşturdum. Umarım birilerinin bilgilenmesini sağlar.

Halen Çalışmakta Olduğum Yer

Halen Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Binasında Bilgi İşlem Daire Başkanlığın'da çalışmaya devam etmekteyim.

30 Ağustos 2007 Perşembe

Havaalanı Güvenliği


Hiçbirşey demiyorum :) Yorumsuz.

Havaalanı Güvenliği

24 Ağustos 2007 Cuma

Atatürk'ün Kehanetleri

ATATÜRK GELECEĞİ Mİ GÖRÜYORDU?
Bazı bilim adamlarına göre geleceği görme yeteneğinin merkezi,diansefal dediğimiz ve sempatik sinir sisteminin birleştiği beyin merkezidir.
İndirme Linki: Atatürk'ün Kehanetleri
Okuyabilmek için Gerekli Programı BURADAN indirebilirsiniz.

Checkpoint Vpn-1 Linux client

FreeS/WAN sitesinden indirebileceğiniz FreeSWan ile Checkpoint VPN-1'e client olarak vpn bağlantısı kurmanız mümkün. Aşağıda bu işlemlerin nasıl yapılacağını ve karşılaştırmalarını anlatan birkaç döküman bulunuyor. Google'da yapacağınız "freeswan and checkpoint" araması size daha fazla sonuç verecektir.
Freeswan ile isterseniz Checkpoint VPN1'e client, isterseniz farklı uygulamalarda Server/Client olabilirsiniz. Ipsec uyumludur, isterseniz Windows 2000 Ipsec ile ya da PGP Freeware PGPNet ile de VPN kurmanız mümkün.

http://www.fw-1.de/aerasec/ng/vpn-freeswan/CPNG+Linux-FreeSWAN.html
http://support.checkpoint.com/kb/docs/public/firewall1/4_1/pdf/fw-linuxvpn.pdf

22 Ağustos 2007 Çarşamba

Günün Sözü

Hayat 3.5 ile 4 arasındadır. Ya hayatta hep üçbuçuk atarsın. Ya da dört dörtlük yaşarsın!

21 Ağustos 2007 Salı

Filelight

Filelight isimli program, sabit diskinizi tarayıp tüm klasör ve dosyaların büyüklüklerine göre bir grafik çiziyor. İç içe geçmiş silindir kesitlerini andıran bu şekiller, hem dosya büyüklüğünü hem de klasör-dosya ilişkilerini gösteriyor. Filelight açıldığında, bağlanmış bölümlerin hepsini gösteriyor. Buradan tüm bölümlerin toplam büyüklüğünü, dolu kısmını ve boş kısmını görebilirsiniz. Bunların birine tıklandıktan sonra program o bölümün tamamını tarayıp dosya büyüklüklerini okuyor.


Bu kısımda dikkat edin, eğer bölümünüz çok büyük ve içinde de çok dosya var ise tarama oldukça uzun sürebilir. İsterseniz ayarlar kısmında taranmasını istemediğiniz klasörler tanımlayarak bunun önüne geçebilirsiniz. Tarama bitince diskinizin içindeki klasör hiyerarşisini, silindir kesitleri şeklinde çizdiği grafikler olarak gösteriyor. Kök dizinden başlayarak tüm dizinlerin büyüklüklerini, hem çember yayının açısı olarak hem de fare ile üzerine gelince sayı olarak gösteriyor. Bölümün genel bir haritasını gördükten sonra, fazla yer kapladığını düşündüğünüz klasörlere tıklayarak yolculuğumuza devam ediyoruz. Klasöre tıklandıktan sonra, aynı çember grafiğini sadece o klasör için çiziyor ve bu klasör içinde alt klasörler kalmayana kadar bu şekilde devam ediyor. Alt klasörler ile birlikte dosyalarda çiziliyor tabi ki. Dosyalar çizimlerde gri renk ile gösteriliyor. Dosyalara tıklayarak bunları çalıştırmak da mümkün.

Filelight

Filelight isimli program, sabit diskinizi tarayıp tüm klasör ve dosyaların büyüklüklerine göre bir grafik çiziyor. İç içe geçmiş silindir kesitlerini andıran bu şekiller, hem dosya büyüklüğünü hem de klasör-dosya ilişkilerini gösteriyor. Disk bölümünün üzerine tıkladığınız zaman daha detaylı bilgi alabiliyorsunuz :)

Tellico KDE için Kolleksiyon Yöneticisi


Tellico bir koleksiyon yönetici programı. Ne zamandır kitpalarımı tasnif etmek istiyordum. Özgürlük İçin sitesi yayına başladığında içeriği incelerken tesadüfen karşılaştım Tellico ile. Tellico programının çok güzel bir tanıtımı burada mevcut. Bu programla raflarınızdaki kitaplarınızı kayda girebileceğiniz gibi bilgisayarınızdaki e-kitaplarınızı da girebilir ve ilerde bir kitap indirmeden önce sizde olup olmadığını öğrenebilirsiniz :)

20 Ağustos 2007 Pazartesi

Kirocker


Panelde amarok müzik programınızın çaldığı şarkının kapak resminin görünmesini sağlıyor, tabi kontrol düğmeleri de var. Diğer bir güzelliğ ise tam ekran moduna getirebilmeniz. Ancak bu programı kurmanız gerek, ben pisibuldan kirocker yazar paketi oluşturp kurdum. En iyisi ekran görüntülerini vermek, onlar her şeyi anlatıyor.

15 Ağustos 2007 Çarşamba

Msn'den ip Adresi Alma


Bu programla msn de konuştuğunuz kişilerin ip numarasını kolayca öğrenebilirsiniz.
Programı kuruyoruz kurulum bittikten sonra karşımıza çıkan pencerede solda ilk baştaki play’ı tıklıyoruz.

Msn ’de Kurbanı Belirleyip Ona Mesaj Atın. Siz Mesaj Gönderirken Ve Alırken Satırların Birirnin Başında Mavi Bir Ok Çıkacak. İşte O Mavi Okun Gösterdiği Satırda İkinci İp Adresi Yani "Remote İp" Kolonunda Ve Mavi Okun Olduğu Sütunda Bulunan İp Kurbanımızın İp ’si.

Msn ’de Konuştuğumuz Kişinin İp ’sinin Bu İp Olduğunun Tasdiki İse Satırın sonunda ßytes ve Process Gösterilen Yerde Yazan "Msn" Yazısıdır... Arkadaşlar Küçük Bir Ekleme Daha Bazı Kişilerde "msnmsgr" Olarakta Çıkabilir.

Not:IP Nosunu ALmak İstediğinizin Konuşma Penceresinden Başka Pencere Açmazsanız İyi Olur

Link: Program için buraya tıklayın.

Eski Menülü Office 2007

Klasik office menüsü kullanmak isteyen office 2007 kullanıcıları için bu program ilaç niteliğinde :) Aşağıdaki linkten indirip deneyebilirsiniz.

Link: Eski Menülü Office 2007

14 Ağustos 2007 Salı

Muhteşem Excel Sözlüğü

Aşağıda linki verdiğim sözlük programı 10.000 kelimelik bir excel api'si. Evet yanlış duymadınız herhangi bir program kurmadan bu sözlüğü excelle Türkçe-İngilizce İngilizce-Türkçe kelime aramalarında kullanabilirsiniz.

Link: Sözlük

13 Ağustos 2007 Pazartesi

Ayakkabı Numaranız ve Yaşınız :)

Bir arkadaşım maille göndermiş hoşuma gitti burda sizinle paylaşıyorum :)

1)Hesap makinenizi elinize alın.
2)Ayakkabı numaranızı 5 ile çarpın.
3)Çıkan sonuca 50 ekleyin sonra 20 ile çarpın.
4)Çıkan sonuca 1007 ekleyin.
5)Son olarak doğum yılınızı sonuçtan çıkartın.
Karşınıza 4 rakamlı sayı çıkacak.İlk iki rakam ayakkabı numaranız,son iki rakam yaşınız...
(Buçuklu sayılar kullanmayın)

10 Ağustos 2007 Cuma

Admin Job Carrier Package Güvenlik Açığı

Sabah kendi sistemlerimin rutin güvenlik taramalarından birini yaparken dikkatimi bir web sayfası çekti. Arkadaşlar sağolsun bir win2003 sunucuda Admin Job Carrier Package yazılımı çalıştırmışlar. Ama admin girişi yapılabiliyor. Acaba google amcaya sorsam bana ne cevap verir dedim. Bir çok adam bu açığın farkında değil dedi. Nasıl mı? video görüntülerini izleyin anlarsınız. Buradaki materyaller tamamen sistem açığını göstermeye yöneliktir. Hack gibi amaçlar güdülmemektedir. Video görüntüsü daha sonra yazıya eklenecektir.

İlk önce www.google.com a giriyoruz

inurl:admin intext:username:admin intext:password:admin

kullanici adiniz:admin
sifreniz:admin

Bilgisayara Yeni XP


Windowsunuz Artik eskisi gibi stabil calismiyor , ve mavi ekranlarla, donup kalmalarla sikca muhatap olmaya basladiniz , aklinizda da Format atmak var, ama durun bakalim Formattan önce yapilabilecek seyler var.

Bu asagidakiler benim gibi System Restore yi daima devre disi birakanlar ve Norton Ghost gibi Image alma yazilimlarini kullanmayanlar icindir.

Ayrica Cd yi takip Repair komutu vermekten de nefret ediyorum, birkac defa ise yaramadi. Sistemim okadar Hantallasti ki Dosya acmak icin bile 15-20 sn bekler olmustum. Eğer siz de bunlardan bıkmışsanız;
Öncelikle Windows sistem dosyalarini kontrol ettirip bozulanlar varsa yeniletelim: Windows Xp Cd nizi Takin Windows kurulum ekrani cikacaktir, bu ekrani kapatalim

Başlat-->Çalıştır---> deyip sfc /scannow yazarak Entera Basın deyin ve beklemeye baslayin .
RegSeeker , adli yazilimi indirip tüm registry kayitlarini taratalim ve buldugu tüm hatali kayitlari birgüzel silelim.
Registry Optimizer , Programini indirip birkez de bununla taratalim ve Registry kayitlarini bir kez daha düzelttirelim.

Bu Porgram Norton Windoctor un yaptigi isin aynisini yapiyor, yaptigim denemelerde, bu programi kullandiktan sonra Norton windoctor la yaptigim scanlarda hicbir hata bulamadi.
Üsttekiler ise yaramadi Ama hala format atmamakta kararliyiz devam o zaman kurtarma konsolunu açalım [ Peki Nasıl?? Bknz. Windowsla İlgili Dökümanlar Bölümü] :

Takalim Win XP Cd mizi ve Cd den Boot edelim

"R" Repair komutunu R ye basarak secelim

Kurtarma konsoluna geldik, Admin Passwordumuz sorulduktan sonra DOS benzeri bir ekranla karsilasacagiz

Simdi sirasiyla asagidaki komutlari verelim:

CD\

cd system32
cd config
ren software software.bak
ren system system.bak
cd c:\windows\repair
copy software c:\windows\system32\config
copy system c:\windows\system32\config
exit

Boot ettikten sonra Yepyeni bir windows XP ye sahip oldunuz Hayirli ugurlu olsun. Fakat su an Windows u yeni kurmus oldugumuz icin programların çoğu çalışmayacaktır. O nedenle Başlat--> Tüm Programlar da calismayan nekadar program varsa gidip C dizininden ( veya windowsunuz hangisindeyse ) ProgramFiles ten Bu calismayan Programlarin Klasörlerini tek tek silme niz gerekecek. (Formatsiz windowsun da bu zahmeti olsun canim), Böylece Tüm datalariniz yedeklemeye bile gerek kalmadan kurtarildi.Güle Güle Kullanınız..!

8 Ağustos 2007 Çarşamba

Network Security Hacks


Gün kitaplarla başladı sayılır :) Devam edelim yeni geçti elime bir kitap daha network security hacks kitabının .chm formatındaki hali. Hoşuma gitti. Kitap ingilizce olmasına rağmen akıcı aynı zamanda dikkat çekici noktalara değiniyor. Bölüm Başlıkları şöyle:

1. Unix Host Security
2. Windows Host Security
3. Network Security
4. Logging
5. Monitoring and Trending
6. Secure Tunnels
7. Network Intrusion Detection
8. Recovery and Response

İndirme Linki: Network Security Hacks

Secret E-Book


"Bu sırrın ne olduğunu söyleyemem.Tek söyleyebildiğim varolduğu."

(Alexander Graham Bell-Telefonun Mucidi) Çağlar boyu nesilden nesile geçerken, bir çok insan ona göz dikti, onu gizledi, kaybetti, çaldı, büyük paralar karşılığı satın alanlar oldu. Tarihteki en önemli insanların bazıları yüzyıllar kadar eski olan "Sır"ra vakıf olmuşlardı. Eflatun, Galileo, Beethoven, Edison, Carnegie, Einstein ve diğer mucitler, bilim adamları ile büyük düşünürler "Sır"rı biliyorlardı; ve şimdi "Sır" dünyaya açıklanıyor.

"Sır"rı öğrendiğinizde, istediğiniz her şeyi elde etmeyi, yapmayı, ya da istediğiniz her şey olmayı da öğrenmiş olacak; asıl kimliğinizi bulacak ve hayatta sizi bekleyen gerçek ihtişamın ne olduğunu göreceksiniz.

Sizce dünya nüfusunun sadece %1’lik bir kısmını oluşturan bir kesimin tüm maddi gelirin %96'sına sahip olması bir tesadüf mü?

Olağanüstü bir servete sahip olmak ister misiniz?
Muhteşem bir malikanede yaşamak ister misiniz
Ömrünüz boyunca hiç sıkıntıya düşmeden bolluk, bereket içinde yaşamak ister misiniz?
Ruh eşinizi bulmak ya da huzurlu, mutlu bir evlilik yaşamak ister misiniz?
Peki kendinize sorun. Gerçekten ne, ama ne istersiniz?

Amaçlarınıza ulaşmak için bu kitabı kullanmaya başlayabilirsiniz. Yaşamınızdaki herhangi bir şey için bir cevap, bir rehber arıyorsanız, sorunuzu sorun, cevap alacağınıza inanın ve bu kitabı rastgele açın. Açılan sayfada aradığınız cevabı ve tavsiyeyi bulacaksınız.

"Sır tüm olmuşların, olanların ve olacakların cevabıdır."

(Ralph Waldo Emerson-Filozof)
Link geçersiz olduğu için kaldırılmıştır.


İlginç Bir Durum


Arkadaşım Deniz solitare oynarken çok garip bi durumla karşılaşmış. Yukardaki 4'lü normalde kupa karo sinek ve maça şeklinde olmalı ama nasıl olduysa ikiside sinek ve gelen maça ası alamıyor :)

Alltray

Bu uygulama sayesinde Linux masaüstlerinde herhangi bir programı systraye yerleştirip kullanabilirisniz. KDE, Gnome, Xfce, Fluxbox, ve WindowMaker masaüstü ortamlarında kullanabilirsiniz bu açık kaynak kodlu yazılımı. Uygulamaya system trayden çağırdıktan sonra kapat butonuna tıklasanızda systraydeki yerine geri döner :) Uygulamayı kurmak isteyen debiancılar için "sudo apt-get install alltray" kurulum satırıdır.

7 Ağustos 2007 Salı

Linux Desktop Kayıt

recordMyDesktop programı terminalden yada grafik arayüzünden screencastler alabilirsiniz. Evet yanlış duymadınız çok uzun zamandır linux makinalarda yaşanan screencast problemi bu yazılımla çözülmüş durumda. Program sayesinde yüksek çözünürlükte sesli yada sessiz kayıt yapabilirsiniz. Ubuntu dağıtımını kullanan arkadaşlar
" sudo apt-get install recordmydesktop gtk-recordmydesktop"
komutu ile programı kurabilirler bilgisayarlarına.

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites