Vedat FETAH Kimdir?

Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kampüs güvenlik sistemleri yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Günlük yaşamda teknoloji ağırlıklı karşılaştığım ve beğendiğim yazıları paylaşmak amacıyla bu bloğu oluşturdum. Umarım birilerinin bilgilenmesini sağlar.

Halen Çalışmakta Olduğum Yer

Halen Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Binasında Bilgi İşlem Daire Başkanlığın'da çalışmaya devam etmekteyim.

23 Ağustos 2008 Cumartesi

15 Eylül'de Pardus 2008.1


Pardus 2008'in ilk ara sürümü olan Pardus 2008.1'in sürüm takvimini belirlendi. Kendi araçlarımızdaki yeni özellikler, hata düzeltmeleri ve paket güncellemelerini içererek olan bu ara sürüm, kullanıcılarımızın yeni kurulum sonrası daha az güncelleme yapmalarını, güncel kurulumların daha sorunsuz olmasını sağlamayı amaçlıyor.

Her zamanki gibi, Pardus 2008 kullanıcıları sadece güncellemelerini takip ederek sistemlerini güncel ara sürüm seviyesine yükseltebilecekler.

Sürüm yöneticimiz Ekin Meroğlu'nun açıkladığı Pardus 2008.1 "Sürüm Takvimi" şöyle :

* Pardus 2008.1 Beta: 28 Ağustos 2008
* Pardus 2008.1 RC: 8 Eylül 2008
* Pardus 2008.1: 15 Eylül 2008



Pardus 2008.1 sürümüyle gelmesi beklenen pek çok yenilik var elbette... Bu yenilikleri şöyle sıralayabiliriz:

* Güncel Linux çekirdeği - Kernel 2.6.26.x güncel masaüstü ortamı - KDE 3.5.10
* 802.1x, Ad-hoc, VPN ve İnternet bağlantı paylaşımı özellikleri ile daha gelişmiş bir Ağ Yöneticisi
* Gereken yerelleştirme ve uluslararasılaştırma paketlerinin Kaptan Masaüstü tarafından kurulması
* KDE 3 ve KDE 4 tabanlı iki ayrı Çalışan CD
Kaynak: Özgürlük İçin

20 Ağustos 2008 Çarşamba

8 Dk.'da Nasıl Wireless Şifresi Kırılır....

Bu işin ne kadar kolay yapılabileceğini aşağıdaki video gözler önüne seriyor.

15 Ağustos 2008 Cuma

Joomla 1.5.x Administrator Şifre Resetleme Açığı


Joomla 1.5.5'e kadar olan 1.5.x sürümlerinde ortaya çıkarılan com_user ile ilgili bir açık nedeniyle "admin" kullanıcı adı olan şifre resetlenebilmektedir. Bu açığın etkilenmediği sistemler ise kullanıcı girişini zorunlu kılan siteler ve süper yönetici adı "admin" olmayanlardır. Eğer sistemdeki süper yöneticinizin adı admin değilse saldırganın süper yöneticinizin adını tahmin edip sisteminize erişmesi gerekmektedir.

Bu sebeple sisteminize zarar verilmeden önce joomla'nın orjinal sitesinden "1.5.5 to 1.5.6 Upgrade Package" dosyasını indirip kurmanız gerekmektedir.

9 Ağustos 2008 Cumartesi

Msn Virüs Belası

Aşağıdaki linkten msn'in baş ağrıtan virüsüne çözüm sunan bir yazılıma ulaşabilirsiniz.
Link: http://www.msnvirusremoval.com/

DNS cache Poisoning Flaw Çözümü

Son zamanlarda sıkça baş ağrıtan DNS sunucularda oluşmuş problemin birkaç çözümü bulunmaktadır. Eğer Checkpoint kullanıyorsanız SmartDefense modülünü kullanarak dışarıdan saldırıları engelleyebilirsiniz. Bunun için SmartDefense modülünde DNS sekmesi altında Scrambling ve Drop Inbound Request seçeneğinde DNS sunucularınızı belirtirseniz dışarıdan içeri DNS trafiğini kontrol altına alabilirsiniz. Ama sunucu bazında açığınızın olup olmadığını anlamak içinse buradaki noclicky perl scriptini kullanarak kontrol edebilirsiniz. Scripti çalıştırmak için ./noclicky bu yöntemi izleyebilirsiniz. Eğer script çalışmaz ise buradaki yamayı yüklemeyi deneyebilirsiniz. Yamayı yüklemek içinse: noclicky ile aynı dizine yüklediğiniz yamayı: $ patch -p0 <02-noclicky.patch> şeklinde yükleyebilirsiniz. Linux sunucularda DNS güvenliğini sağlamak için daha önce yazmış olduğum yazıyı kullanabilirsiniz. Windows sunucu üzerinde çalışıyorsanız son çıkan güvenlik güncellemelerini yüklemenizi tavsiye etmektedir Microsoft firması...
Dip Not: Eğer bunca karmaşa ile uğraşmadan test edebileceğim bir web sayfası var mı derseniz adresi http://www.doxpara.com/...

8 Ağustos 2008 Cuma

Tarih Çılgınlığında Bir Adım İlerisi

Bugün evleneli tam 8 ay oldu. 08.08.08'de 08. ayımız eşimle :) Bunu daha önceden düşünebilen kim vardı?

4 Ağustos 2008 Pazartesi

Açık Kaynak Kodlu Dizüstü Bilgisayar İzleme Sistemi...


ADEONA, Washington, California ve San Diego Üniversitelerinin üyelerinden oluşan bir proje. Bir yıllık çalışmaların sonucunda kayıp veya çalınan dizüstü bilgisayarların izlenebilmesini sağlayan bir sistem geliştirmişler.Sistem dizüstüne kuruluyor ve kurulumdan sonra bu program openDHT sunucuları ile şifreli bağlantı kuruyor. Çalınma veya kaybolma durumunda kullanıcı, şifresini girerek çalınan veya kaybolan dizüstü bilgisayarı IP ve en son bağlandığı internet noktalarını kullanarak takip edebiliyor.

Projenin ana sayfasına şuradan gözatabilir, programı da şuradan indirebilirsiniz.

2 Ağustos 2008 Cumartesi

Bir Ülke Nasıl Kazanıldı...


2006 yılında bugün askerliğim sırasında bir öğünümüzü üzüm hoşafı yiyerek geçirdik. Sebebi çok basit; resme bakan herkes anlayacaktır. Elinizdeki imkanlar olmadan dünyayı yeniden şekildirebilecek misiniz?

1 Ağustos 2008 Cuma

Eleştiriye Bak....

YORUMSUZ.

Youtube'a Türk Usulü Çözüm...

Ben ilk başta çok güldüm bu habere ama sanırım adamlar çok ciddi. Yani Allahın herhangi bir ülkesinden Türkiye aleyhine içerik konulacak yayınlanacak ama biz görmeyeceğiz (tahminen Türkiye çıkışları youtube.com.tr adresine yönlendirilecek). Deve kuşumuyuz biz. Oldu olacak bir de kafamızı kuma gömseydik. Çin'e gülüyorduk kendi başımıza geldi. Orjinal haber aşağıda...


Sorunun çözümü için YouTube ve Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri arasında gerçekleştirilen görüşmelerde şirketin Türkiye'ye özgü bir arama motoru oluşturması kararlaştırıldı. Buna göre siteye Türkiye'den YouTube.tr ya da YouTube.com.tr adreslerinden ulaşılacak. Böylece sitede, İnternet Güvenliği Yasası'nda suç sayılan Atatürk'e hakaret, porno, müstehcenlik, kumar ve intihara özendirme gibi içerikler ayıklanmış olacak. Zaman'a konuşan Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, YouTube yetkilileriyle devam eden görüşmelerde çözüm için belli bir aşamaya gelindiğini açıkladı. Acarer, YouTube'un Türk halkının ulusal değerlerini, duyarlıklarını ve İnternet Güvenliği Yasası'nda belirtilen 9 katalog suçu dikkate alan YouTube.tr ya da YouTube.com.tr adıyla bir site oluşturacağını söyledi. YouTube'un, Almanya, Çin ve ABD için de benzer siteler kurduğunu ifade ederken, "İnternet kullanıcıları ister Youtube.com.tr'ye isterse de Almanya'nın ABD'nin Youtube'una girer." dedi. Acarer, önemli bir uyarıda bulunmadan da geçemedi: "Türk kullanıcıları, ülke hassasiyetlerini dikkate alan 'youtube.com.tr sitesine giriş yapsın." Tayfun Acarer, bundan sonra, YouTube ile Türkiye arasındaki hukuki ve idari işlemlerin, şirketin Türkiye'de açacağı temsilcilik vasıtasıyla yürütüleceğini kaydetti. Bugüne kadar YouTube'da 111 zararlı içerik tespit edildi, bunların 67'si siteden kaldırıldı. Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla Atatürk'e hakaret içeren yayınlar nedeniyle 6 Haziran 2008 tarihinden beri YouTube'a erişim yasak.


Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites