Vedat FETAH Kimdir?

Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kampüs güvenlik sistemleri yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Günlük yaşamda teknoloji ağırlıklı karşılaştığım ve beğendiğim yazıları paylaşmak amacıyla bu bloğu oluşturdum. Umarım birilerinin bilgilenmesini sağlar.

Halen Çalışmakta Olduğum Yer

Halen Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Binasında Bilgi İşlem Daire Başkanlığın'da çalışmaya devam etmekteyim.

25 Temmuz 2008 Cuma

BIND 9.x Açığı

23 Temmuz 2008 Çarşamba

Windows XP'de Bir Klasör Nasıl Şifrelenir?


NOT: Yalnızca NTFS dosya sistemini kullanan birimlerdeki dosya ve klasörleri şifreleyebilirsiniz.

1.Başlat'ı tıklatın, Tüm Programlar'ın üzerine gelin, Donatılar'ın üzerine gelin ve sonra Windows Gezgini'ni tıklatın.
2.İstediğiniz klasörü bulun ve sağ tıklatın, ardından Özellikler'i tıklatın.
3.Genel sekmesinde Gelişmiş'i tıklatın.
4.Sıkıştırma veya Şifreleme öznitelikleri altında, Veriyi korumak için içeriği şifrele onay kutusunu seçin ve Tamam'ı tıklatın.
5.Tamam'ı tıklatın.
6.Görüntülenen Öznitelik Değişikliklerini Onayla iletişim kutusunda, aşağıdaki adımlardan birini kullanın:
Yalnızca klasörü şifrelemek isterseniz, Değişiklikleri yalnızca bu klasöre uygula'yı ve sonra da Tamam'ı tıklatın.
Klasörle birlikte varolan klasör içeriğini de şifrelemek isterseniz, Değişiklikleri bu klasör içine, alt klasör ve dosyalara uygula'yı ve sonra da Tamam'ı tıklatın.
Klasör şifreli bir klasöre dönüştürülür. Bu klasörde oluşturulan yeni dosyalar otomatik olarak şifrelenir. Bunun, klasör içeriğinin başkaları tarafından görüntülenmesini engellemeyeceğini unutmayın. Bu işlem, şifrelenmiş klasördeki öğelerin başkaları tarafından açılmasını engeller. Örneğin, şifrelenmiş klasörde oluşturulan bir Microsoft Word belgesi başka bir kullanıcı tarafından açılmaya çalışılırsa aşağıdaki ileti görüntülenir:
Word belgeyi açamıyor: Kullanıcıadı, erişim ayrıcalıklarına sahip değil
(sürücü:\dosyaadı.doc)
Başka bir kullanıcı şifrelenmiş klasördeki bir belgeyi sabit diskte farklı bir konuma kopyalamaya veya taşımaya çalışırsa aşağıdaki ileti görüntülenir:
Dosya veya Klasör Kopyalama Hatası

Dosyaadı kopyalanamıyor: Erişim reddedildi.

Diskin dolu veya yazmaya karşı korumalı olmadığından
ve dosyanın şu anda kullanımda olmadığından emin olun.

22 Temmuz 2008 Salı

DNS Güncellemeniz Gerçekleştiğinde Haberiniz Olsun...

Alan adınızın DNS adreslerini değiştirip gerçekleşti mi, gerçekleşmedi mi diye defalarca ping attığınız olduysa bu servis tam size göre.

Web ile ilgili ücretsiz kaynakları sunan WebResourcesDepot, alan adları ve hosting ile haşır neşir olanların çok işine yarayabilecek yeni bir servis açmış: DNSPinger.

DNSPinger çok basit bir arayüzle belirtmiş olduğunuz alan adına 24 saat boyunca ping atıyor ve IP adresi değiştiğinde sizi e-posta ile uyarıyor.

Kaynak: Bildirgeç

15 Temmuz 2008 Salı

Google'da Ceza Yer


Google Street View ceza yerse görüntü böyle olur :)

11 Temmuz 2008 Cuma

Son Günlerin Modası


Son günlerde herkesin gündemine oturan malum bilgisayar dosyalarının tarih değişikliği ile ilgili ufak bir ayrıntıdan bahsetmek istiyorum. Polisler dosya eklese de tarihini değiştiremez gibi abuk subuk bir yaklaşımla bazı televizyon kanallarında yayınlar dahi yapıldı. Peki değiştirilebilir mi bu tarih. Kesinlikle evet. Soldaki resme bakınca ne demek istediğimi anlayacaksınız. Ayrıca dosya düzenlenme saatini de değiştirmemiz mümkün :) Bilgisayarınız bağlanmadan yedeğini almanız gerekiyor yani anlayacağınız.

7 Temmuz 2008 Pazartesi

Youtube Sorunsalı


Youtube'a girebilmek için yapılabilecek çok basit birşey var. Hiçbir program yada ayarı değiştirmenize gerek kalmadan youtube'u izleyebiliyorsunuz. Yapmanız gereken aşağıdaki dosyayı bulup o dosyayı notepad ile açıp en alta iki satır eklemeniz.


Dosya c:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts
Eklenecek satırlar:
208.117.236.70 youtube.com
208.117.236.70 www.youtube.com

Eğer dosya yazma korumalı hatası alırsanız attrib -r -h -s komutuyla korumayı kaldırabilirsiniz.

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites