12 Aralık 2009 Cumartesi

Google Public DNS'ini Kullanıma Sunuyor...

Özellikle telekomünikasyon kurumu tarafından engellenen sitelere erişebilmek için birçoğumuz alternatif alan adı servisleri (dns) kullanıyorduk.

\

Bu servislerin başında
hızlı ve güvenilir olarak bilinen OpenDNS geliyor.

Bugün Google resmi blogunda duyurulan habere göre Google,
\
dünya çapında ücretsiz olarak kullanılabilecek bir alan adı sağlayıcı hizmeti vermeye başladı, ismi kısaca Google Public Dns
Bu servis ile Google un bize öncelikli vaadi; dns standartlarında hız, güvenlik.


Hemen kullanmaya başlamak için dns ipleri:
  • 8.8.8.8
  • 8.8.4.4

Detaylı bilgi için resmi sayfasına bakabilir, dökümanlara göz atabilir, loglama politikalarına (!) bakabilir, destek için tartışma grubuna katılabilirsiniz.


Bilmeyenler için alan adı sisteminden ve öneminden kısaca bahsedecek olursak; internetteki tüm sitelere, sunucularının sahip olduğu özel bir sayısal adres (ip adresi) üzerinden erişiriz, bu adresleri yazmak ve akılda tutmak pratik olmadığından, sitelere isim verip (Domain), bu isimleri ip adreslerine yönlendirerek bizim işimizi kolaylaştıran servislerdir alan adı servisleri.
Yani kullanıcıların sitelere hızlı ve güvenli erişmesinde önemli bir faktördür.


Kaynak: bildirgeç
Dip not: Google'ın sizin internet gezinme alışkanlıklarınızı analiz etmek için ziyaret ettiğiniz siteleri cachelemesi ve Amerikonyalılara internet raporu sunmaları olasıdır. Bu sebeple girip çıktığınız sitelere dikkat etmenizde fayda var :)

0 yorum:

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites