ABD’de aylardır tartışılan ve internet gündeminin büyük kısmını kaplayan SOPA (Stop Online Piracy Act) yani Çevrimiçi Korsanlığı Durdurma Yasası’na verilen tepkiler gitgide büyümeye devam ediyor. İnternet ve bilgisayar kullanıcıları yasayı destekleyen şirketlerin ürünlerini kullanmaya son vererek bir süredir tepkilerini zaten ortaya koyuyorlardı.
Yasa teklifinden kısaca bahsetmek gerekirse, SOPA lisansı bir şirkete ait verilerin ve ürünlerin lisans sahibi olmayanlar tarafından internette paylaşılmasına engel olmak için ortaya konuldu ve paylaşımları gerçekleştiren kişilerin hapis cezası ile cezalandırılması gibi oldukça sert maddeler içeriyor.
Ayrıca paylaşılan içeriği 5 gün içerisinde sisteminden kaldırmayan internet sitelerinin de engellenmesi yasa teklifi içerisinde isteniyor. Bu kapsamda telif hakkı sahiplerinin kazanç kayıplarının önüne geçmesi hedefleniyor. Yasa kabul edilirse ABD’de aktif hale gelecek ancak pek çok internet sitesi ABD merkezli olduğundan dolayı hem tüm Dünya’daki kullanıcılar etkilenecek hem de diğer ülkelerin yargı sistemleri için bir referans oluşturacak.
Kullanıcıların verdiği tepkilere ek olarak internet siteleri de yasaya tepkilerini ortaya koymak için harekete geçmekte gecikmediler. Sizler için en popülerlerini aşağıda listelediğim web siteleri 18 Ocak 2012, Türkiye saati ile sabah 07.00’den itibaren 24 saat boyunca yayınlarını durduracak ve kullanıcılarına siyah ekran verecekler. Çevrimiçi bir lokavt deneyimiyle karşı karşıya kalabileceğimizi söyleyebilirim.
Bu web siteleri arasında en popülerleri şöyle: Wikipedia, Reddit, Tucows, Anonymous, XDA Developers, Avast! Ve Minecraft. Tam liste yüzlerce siteden oluşuyor ve buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Facebook, Twitter ve Google gibi internet devlerinin nasıl hareket edeceği ise herhangi bir kaynak tarafından henüz doğrulanmadı. Kullanıcılar bu sitelerin tepkilerini merak içinde beklemeye devam ediyorlar.
Ülkemizdeki internet filtresinden çok daha ciddi sonuçlar doğurması muhtemel olan Çevrimiçi Korsanlığı Durdurma Yasası’nın lokavt ve kullanıcı tepkilerinden ne kadar etkileneceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.