Son birkaç gündür sosyal medyada moda olan “kendi Wikipedia sayfanı oluştur” uygulamasının bir tuzak olduğu ortaya çıktı.
Facebook’ta son günlerde sıkça paylaşılan komik ve sahte Wikipedia sayfası hazırlama uygulamasının, özel bilgi ve e-posta adreslerini Almanya’da bir şirketin bilgi havuzuna aktardığı ortaya çıkarıldı.
Sosyal ağlarda bu tür oyunların tuzağına düşmek, tüm kişisel bilgilerimizi bilinmeyen şirketlere aktarmak anlamına geliyor. Bazı uyanık şirketler türlü şakalarla ve oyunlarla kullanıcıların gözünü boyuyor ve ilginç uygulamaların hızla sosyal mecralarda yayılmasını sağlıyor. Böylece kolayca ve fark ettirmeden kişisel bilgilerimizi ele geçiriyorlar.
"Kendi Wikipedia sayfanı kendin yap" uygulaması da bunlardan bir tanesi. Sahte bir Wikipedia sayfası hazırlamak için kullanılan uygulama, tüm kişisel bilgilerinizin Almanya’da bir şirketin bilgi havuzuna aktarıyor. Aslında “veri madenciliği” olarak da tanımlanabilecek bu uygulama, sadece Türkiye’de değil pek çok ülkede popüler.
“Data mining” (veri madenciliği) adı verilen bu yöntem kullanıcı bilgilerinin genellikle belirli meblağlar karşılığında talep eden şirket ya da kurumlara satılması amacını güdüyor. Bazen bu şirketler bu verileri kendi amaçları için de kullanabiliyorlar.
Kısaca sosyal medya da her eğlenceli oyunun arkasında mutlaka eğlence olmayabiliyor.
Kaynak: Tamindir
0 yorum:
Yorum Gönder