Vedat FETAH Kimdir?

Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kampüs güvenlik sistemleri yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Günlük yaşamda teknoloji ağırlıklı karşılaştığım ve beğendiğim yazıları paylaşmak amacıyla bu bloğu oluşturdum. Umarım birilerinin bilgilenmesini sağlar.

Halen Çalışmakta Olduğum Yer

Halen Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Binasında Bilgi İşlem Daire Başkanlığın'da çalışmaya devam etmekteyim.

28 Mayıs 2008 Çarşamba

Pardus Atheros Wireless LAN Adaptor Kurulumu

Pardusta kablosuz ağa dahil olabilmek için atheros marka kablosuz kartla nasıl ağa dahil olunur? Bu işlem biraz can sıkıcı olabilir ama temelde basit birkaç işlem sonunda başarı elde edebilirsiniz. Bunun için windows sürücülerini linux'e adapte etmemiz gerekecek. Sırayla şu işlemler yapılır.

Öncelikle sistemde kurulu madwifi-ng paketini, modüllerini ve eski ndiswrapper ile ilgili her şeyi kaldıralım. Bunun için root yetkilerine sahip olmak gerekiyor, su - komutunu verip root parolasını girdikten sonra aşağıdaki komutları girelim.

pisi remove madwifi-ng

rmmod ath_pci

rmmod wlan

rmmod ath_hal

rm -rf /lib/modules/$(uname -r)/net

pisi remove ndiswrapper

rm -rf /etc/ndiswrapper/*

Bu aşamada bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Sürücü

Bilgisayar üreticinizin web sitesinden sürücülerin en güncel sürümünü indirin ve bir dizine açın, aşağıdaki komutları sırasıyla verin.

pisi install ndiswrapper

ndiswrapper -i sürücünün_adi.inf

Not: Konsolda "forcing parameter MapRegisters from 256 to 64" mesajları görebilirsiniz, önemsemeyin.

modprobe ndiswrapper

ndiswrapper -m

Şimdi cihazınızın üzerinden kablosuz ağ kartını açabilir ve Ağ Yöneticisi'nden bağlantı ayarlarını yapabilirsiniz.

Bilgisayarımız her açıldığında modprobe ndiswrapper komutu ile ndiswrapper modülünü yüklememiz gerekiyor. Bunun açılışta otomatik olarak yapılması için aşağıdaki komutu girmemiz yeterli.


echo "ndiswrapper" >> /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6

Kaynak: Pardus Wiki

Pardus Alsa Faciası...

Güncellemeler sırasında sesiniz gittiyse :) Tekrar yüklemenin bir yolu komut satırında
$sudo alsaconf komutunu çalıştırıp gerekli adımları geçtikten sonra sesinize kavuşabilirsiniz. Ancak her restartta yeniden yapmanız gerekebilir. Bunun önüne geçebilmek için
PARDUS--->TASMA-->SES VE ÇOKLU ORTAM-->SES SİSTEMİ altında Donanım sekmesinden uygun donanımı seçmeniz gerekiyor.

Pardus'ta Font Nasıl?

Pardus kullanıcısı iseniz font problemi yaşıyorsanız sorununuzu çözebilmeniz için iki yönteminiz var. Birinci yöntem bir şekilde fontları elde edip onları sisteme yüklemeniz. Ya internet üzerinde ücretsiz dağıtılan font paketini alarak yada windows kurulu bir bilgisayardan alarak elde edebilirsiniz. Font temininden sonra PARDUS --> TASMA - GÖRÜNÜM VE TEMALAR - YAZITİPİ KURUCUSU'ndan yeni fontların yüklenmesi işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
2. yol ise
$ sudo pisi bi http://svn.pardus.org.tr/contrib/3rd_Party/desktop/freedesktop/msttcorefonts/pspec.xml
$ sudo pisi it msttcorefonts*.pisi
komutlarını girerek core fontları yüklemek.

24 Mayıs 2008 Cumartesi

MS Internet Explorer (Print Table of Links) Cross-Zone Scripting PoC

Son zamanlarda duyurulan ciddi sorunlara yol açabilecek bir POC (Proof of Concept). Bu açık nelere yol açabilir? Bu açığa sahip sistemler: Ms Windows Vista ve XP üzerinde çalışan İ.E. 7 ve I.E.8 Beta sürümleridir. Bu açığın çalışmasını tetikleyen özellik yandanki resimde görülen özelliğin seçili olmasıdır. Bu açık sayesinde bilgisayarınızda bulunan bir program çalıştırılabiliyor dahası bilgileriniz çalma amaçlı bir java script çalıştırılabilmektedir. Bununla ilgili video aşağıda gösterilmektedir. Bu açığın engellenmesini sağlayan tek şey yandaki resimde görülen "Print table of links" özelliğinin devre dışı bırakılmasıdır. Bu açığın bilgisayarınızda neler yapabileceğini görmek isterseniz buraya tıkladığınızda karşınıza çıkan print penceresinde yandaki gibi işaretli konumdayken print dediğinizde aynı anda hesap makinanız açılacaktır. Veya daha değişik bir uygulama ile örnek verelim. Skype kullanıcı iseniz daha değişik bir yolla elde edilmeniz olası. Onun için buraya tıklayarak skype ile neler olabileceğini görebilirsiniz. Dahasını siz düşünün. Neler yapılabileceğini.




23 Mayıs 2008 Cuma

Linux Şenlikleri Panelinin Ardından

Bugün Linux Şenlikleri kapsamında yapılan LKD panelinde konuşmacı olarak Gönen Hanımla birlikte yer aldık. İyi de oldu diyebilirim. Diğer konuşmacılarla birlikte katılımcıların sorularına cevaplar vererek, Linux konusunda neredeyiz? Özgür yazılım ve GPL lisansı üzerine tartıştık. 12 yıl önce çıktığım bu yolda Türkiye'de çok fazla ilerleme olduğunu görmek gerçekten güzel bir duygu. O zamanlar birçok insanın umursamadığı ama yılmadan devam eden penguenlerin bugün o kişilerin korkulu rüyası olduğunu görmek hatta kendi yazılımlarında izinsiz olarak kullandıklarını görmek gerçekten çok güzel. Bu noktada yine paylaşımcı özgürlükçü yapının gücünün ne kadar yüksek olduğunu görmek harika birşey.

20 Mayıs 2008 Salı

Debian 4 Etch Update...

Depoları güncellemeniz gerekmekte kurulumdan sonra. Yoksa aksi taktirde ssh ve gcc gibi paketleri kuramayabilirsiniz.

deb http://ftp.tr.debian.org/debian/ etch main non-free contrib
deb-src http://ftp.tr.debian.org/debian/ etch main non-free contrib

18 Mayıs 2008 Pazar

Linux Şenliği Bu Yıl Ege Üniversitesinde...

Linux Kullanıcıları Derneği'nin bu yıl yedincisini düzenlediği Linux ve Özgür Yazılım Şenliği İzmir'de düzenlenmektedir. Daha önce İstanbul ve Ankara'da düzenlenen Linux ve Özgür Yazılım Şenliklerinden farklı olarak bu yılki içerik daha çok katılımcıları eğlendirmeyi ve kaynaştırmayı hedeflemiştir.

7. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği'ne Ege Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. Ege Üniversitesi Bornova Kampüsü'nde üniversite bahar şenliği ile aynı tarihlerde olan Linux ve Özgür Yazılım Şenliği kapsamında gerek kampüs içerisinde gerek kampüs dışında çeşitli etkinlikler planlanmıştır. Amaç hem genç üniversitelilerin bilgilenmesi, Linux işletim sistemine olan meraklarının giderilmesi hem de katılımcıların İzmir'in rahatlatıcı ortamında yoğun iş temposundan uzaklaşmalarının sağlanmasıdır.

22-23-24 Mayıs 2008 tarihlerinde gerçekleşecek olan şenliğimizde son kullanıcılara yönelik, Linux işletim sistemini tanıtmaya yönelik seminerlerin yanında konser, tiyatro ve dans gösterisi, açık havada mangal partisi, paintball turnuvası, hazine avı gibi etkinlikler planlanmıştır.

Tüm Linux sever ve meraklılarının şenlik tadında bir etkinlik geçirmesi dileğimizle.

Kaynak: http://senlik.linux.org.tr/2008/

17 Mayıs 2008 Cumartesi

Debian Tabanlı Sunucular için yeni Exploit

Debian tabanlı sunucular için yeni bir exploit Debian OpenSSL Predictable PRNG BruteForce SSH exploit adı altında duyuruldu. Ruby ile yazılmış bir script sayesinde uzaktaki bir makinanın şifresini kırmak mümkün olabiliyor. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için exploit aşağıdaki şekilde kullanılmaktadır.

./debian_openssh_key_test.rb host kullanıcıadı dizin

Açık Kaynak Kodlu Web Analiz Programı.

Eğer sizde web site bilgilerinizi kendi sunucunuzda kullanacağınız bir yazılımla tutmak istiyor ve istatistik oluşturmak istiyorsanız tam size göre açık kaynak kodlu ücretsiz bir dağıtım olan phpmyvisites yazılımını denemelisiniz. Arayüzü ve kullanımı oldukça basit. Kendi API'lerinizi tanımlamanıza imkan sağlayan bir yapı. Canlı demosunu kullanmak isterseniz buraya tıklamanız yeterli. Demoda görüleceği üzere Türkçe olarak kullanabiliyorsunuz.

15 Mayıs 2008 Perşembe

ABD önce bilgisayarlara saldıracak!

ABD hava kuvvetleri dünyadaki tüm bilgisayarları kontrolü altına alacak bir plan üzerinde çalışıyor.

Ordu kontrol merkezlerinde artık hacker'lara da yer var.
Wired'ın haberine göre ABD hava kuvvetleri dünyadaki tüm bilgisayarları kontrolü altına alacak hacker araçları geliştirmek istiyor. Hazırda tutulacak olan siber-askerler barış zamanında düşmanların bilgisayar altyapılarına sızıp bekleyecek, bir tehdit söz konusu olduğunda, kontrolü ele geçirecekler.ABD hükümetinin online savaş konusuna ciddi bir yaklaşım tarzı olduğu biliniyor. İç güvenlik bakanlığı (Department of Homeland Security, Darpa) 30 milyar dolarlık bir beş yıllık "ulusal siber güvenlik girişimi" planını hayata geçiriyor. Oluşturulacak olan test sahasında federal hükümetler tarafından desteklenen hacker'lar en son saldırı ve savunma yöntemlerini test edecekler. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir hava kuvvetleri reklamında "bir zamanlar savaş açmak için ordunuzun olması gerekiyordu" diyerek söze başlanıyor ve "artık tek ihtiyacınız olan bir Internet bağlantısı" diye devam ediliyor. Pazartesi günü hava kuvvetleri araştırma laboratuarlarında iki yıl sürecek ve 11 milyon dolara mal olacak bir "ofansif siber yaklaşım" planı başlatıldığı alınan haberler arasında. Programın detayları geniş, ancak ana fikri savaş başlamadan önce bilgisayarlara sızıp herhangi bir işlem yapmadan gizlenip beklemek. Herhangi bir saldırı, savaş veya tehdit durumunda ise sızılmış olan bu kritik bilgisayarları kontrol altına alıp çalışmaz hale getirmek. Elbette, aynı işlem stratejik bilgi sızdırmak için de kullanılacak gibi görünüyor. Bu konuda bir açıklama yapan 8. hava kuvvetleri komutanı General Robert Elder şunları söyledi. "Düşmanlarımızı ilk raundda al aşağı etmeyi planlıyoruz. Internet üzerinden ABD'ye saldırmayı düşünen bir düşman aslında kendi sistemlerinin de çok güvenli olmadığını ve ABD'nin bu konuda yeterli ve sert önlemleri daha önceden almış olduğunu bilmelidir".
Kaynak: Chip Dergisi

14 Mayıs 2008 Çarşamba

Linux'te Dizin Boyutunu Öğrenmek...

Son zamanlarda birçok kişiden aldığım bir soru. Aslında çok basit bir parametresi var ama pek sık kullanılan bir komut olmadığı için unutuluyor sanırım. Aşağıdaki parametreleri kullanmak işinize yarayabilir.

du -sh /home/ringotr

10 Mayıs 2008 Cumartesi

Nobel Ödülü Almak İstermisiniz?


Bilgisayar oyuncuları prensesleri kurtarmak veya uzaylıların istila saldırılarından gezegenlerini kurtarmak için yıllardır uğraşmaktalar. Araştırmacıların niyeti ise oyun severleri, oyun aracılığı ile bilimle buluşturmak. Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tıbbi bilimsel buluşlar için oyun severlerin oyun yeteneklerini kullanmayı deneyecekler ve belki de HIV(aids)'in çaresini bile bulacaklar.


Foldit adında ücretsiz yeni bir oyun, proteinler aracılığıyla oyuncularını rekabete sevk ederken, bilime katkı sağlıyor. Oyunun başlangıç bölümlerinde alzheimer aşısından elde edilmiş bükülebilen/şekillendirilebilen protein lifleri aracılığıyla fizik kurallarıyla aynı olan kuralları öğreniyorsunuz. 20 dakikalık eğitimin ardından oyuncular kendilerini video oyunu oynar gibi hissediyorlar oysa gerçekte her bir fare(mouse) tıklaması tıp adına bilimsel araştırma yapıyor, proteinleri şekillendiriyor.
Oyun; bilgisayar bilimi ve mühendisliği bölümünde doktora öğrencisi Seth Cooper, yine aynı bölümde doktor olan araştırmacı Adrien Treuille, aynı bölümde profesör olan Zoran Popovic ve profesör David Salesin, Howard Hughes Medical Institute'de araştırmacı olarak çalışan biyokimya profesörü David Baker tarafından geliştirilmekte. Profesyonel oyun tasarımcıları da oyunun oluşturulması sırasında danışmanlık yapmakta, oyun görselliği ve yazılımı açısından tavsiyelerde bulunmaktalar.

oyunlar ile sağlık problemlerinin çözülebileceğine inanan ve bu tür projelerin başkanlığını da yürüten Popovic'e göre bilim yapmanın yöntemlerini -tıpkı insanların oyun oynarken bilim yapmasını sağlamak gibi- değiştirebilmek mümkün. Ayrıca Popovic, foldit oyununda en yüksek skoru yaparak oyunu kazananı nobel ödülüne aday göstermeye de hazır.

İnsan vücudunda bulunan ve her bir hücreyi biçimlendiren yaklaşık 100000 (yüzbin) farklı protein çeşidi bağışıklık sistemini oluşturmakta ve kimyasal reaksiyonların hızını ayarlamakta. Günümüzde bir çok proteinin genetik dizilimi bilinmekte, fakat onların kompleks bir halde şekillenmelerinin nasıl gerçekleştiği halen sırrını korumakta.

aslında bilgisayar simülatörleri olası tüm protein şekillerini hesaplayabilir nitelikte, fakat bu devasa bir matematik problemi ve dünyadaki tüm bilgisayarlar bu iş için çalışsa, problemin çözümü yüzlerce yıl alır. Hatta 2005 yılında baker lab., rosetta@home * adında gönüllülerin bilgisayarlarını hedef alan bir proje ile böyle bir girişimde bulunmuşlardı. Fakat 200000 (iki yüz bin) gönüllü bu iş için yeterli değildi. Proje bu sebeple çok sağlıklı bir şekilde ilerleyemedi. Fakat şimdi foldit projesinin oyun bahanesi ile gönüllülerden daha çok oyun sever bulabileceğine inanılıyor ve umutlar bu yönde.

Foldit projesine maddi kaynak,teknik bilgi ve donanım sağlayan firma ve kurumlar ise şöyle; Defense Advanced Research Projects Agency, the Howard Hughes Medical Institute, Microsoft Corp., Adobe Systems Inc., Nvidia Corp. ve Intel Corp.
Kaynak : bildirgec.org

7 Mayıs 2008 Çarşamba

Ay'a Gönderilecek Chip'e İsminiz Yazılsın...


Eğer isterseniz Nasa'nın yakın bir gelecekte uydumuz Ay'a göndereceği bir chip'e adınızı yazdırabilirsiniz. Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) aracılığıyla adınızı göndermek isterseniz http://lro.jhuapl.edu/NameToMoon/ adresini ziyaret ederek gerekli formu doldurmanız gerekli. Bunun sonucunda size bir adet sertifika da veriliyor.

2 Mayıs 2008 Cuma

bbm.gov.tr Hacklendi.


Başbakanlık Basın Merkezi’nin resmi internet sitesi dün hack’lendi. Siteye, “Bu kadar işsiz varken sen hâlâ binlerce imam atamaya devam et. Dualarla bu ülke kurtulur belki” diye yazıldı.
Başbakanlık Basın Merkezi’nin resmi internet sitesi olan www.bbm.gov.tr adresine dün ulaşılamadı. Siteye girmek isteyenler karşılarında, “Game Over Your system Is rooting” ve “Hacked By Karan” yazısıyla karşılaştı.

‘Sen hâlâ imam ata’
Müzik sesinin de verildiği sitede şu ifadeler yer aldı:
“Sayın Başbakanım mademki sesimizi duymuyon! Biz de böyle duyururuz. Bu kadar işsiz varken sen hâlâ binlerce imam atamaya devam et. Dualarla bu ülke kurtulur belki.”

Yeni sayfa oluşturuldu
Sitenin eski haline döndürülmesi çalışmaları sırasında ekrana, “Sitemiz teknik çalışmalar nedeniyle bakıma alınmıştır” ifadesi konuldu. Daha sonra da test yayını adı altında farklı bir sayfa oluşturuldu.

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites