3 Haziran 2009 Çarşamba

TTNET Saçmalığı

Maalesef TTNET kalitesiz, yetersiz ve kotalı ADSL saçmalıklarından sonra şimdi de çözemediğin sorunu tamamen engelle politikası ile gündeme oturmayı başarmıştır. Bunu hangi konuyla gündeme taşıma ihtiyacı hissettim önce onu açıklayayım. Ttnet son zamanlarda bazı pilot bölgelerde evlerden TCP 25. porta erişimi engellemiş durumda. Bu durumu kendi acziyetlerini ortaya koyarak açıklama sebepleri ise SPAM olarak adlandırılan istenmeyen e-posta gönderimi engellemek olarak göstermektedirler. Tabii bunu düşünen dahi TTNET mühendisleri istenmeyen posta gönderecek kişilerin kuracakları yeni sunucuların portlarını farklı bir şekilde tanımlayabileceğini düşünememektedir. TCP 25. portu kullanan üniversiteler, araştırma kurumları ve bunlar dışında yurt dışındaki üniversiteler vb... kurumların sunucularına nasıl erişileceğini hesaplamamış yurdumun mühendisleri. Ve bu konu ile ilgili olarak aşağıdaki adreslerinde bilgilendirme yapma ihtiyacı hissetmişler. Adres: http://www.ttnet.com.tr/web/198-1025-1-1/tr/ttnet/bunlari_biliyor_musunuz_/simdi_eposta_kutunuz_daha_guvenli

11 yorum:

Tabii bunu düşünen dahi TTNET mühendisleri istenmeyen posta gönderecek kişilerin kuracakları yeni sunucuların portlarını farklı bir şekilde tanımlayabileceğini düşünememektedir.
Tamamen hatalı bir yorum...

Kesinlikle hatalı olduğuna katılmıyorum. Açıkla kısmında yasaklama nedeni olarak bu gösterilirse böyle bir yorumu hakederler. Spam mesajları engellemek için yaptık demek ne kadar hatalıysa bu yorumda onun kadar hatalıdır. Kaldı ki daha iki gün önce bir sorun var diye sistemi didik ettikten sonra öğrendikki Telekomun yasağı nedeniyle Aydın'dan erişilemiyoruz. Kendi sayfalarında bahsettikleri gibi Üniversiteler bilmem şu kuruluşlar bunlar uygulama dışında demelerine rağmen ULAKNET çalıştayında uygulama dışında kalması gereken bir ip bloğundan smtp yapılamadı ve suçsuz olmamıza rağmen mesaimize mal oldu. Kaldı ki hosting firmalarının çoğu hala postfix kullanıyor bahsedildiği gibi 1-2 firma smtp kullanmıyor olabilir ama onların dışındaki birçok firma hala bu sistemi kullanıyor. Bu konuda da örnek gösterilecek kuruluş sayısı azdır. Bu mantık porno siteler http üzerinden bağlantı sağlandığı için yasaklıyoruz https kullanın kardeşim mantığı ile akraba bir mantıktır.

TTNET'in bu uygulamasının başlığını ilk okuduğumda ne bu saçmalık demiştim. Ama açıklamalarını okuyup dünyadaki örneklerine de baktıktan sonra çok ta tepkili olmamam gerektiği gördüm. Bu uygulamadan sabit ip sahiplerinin etkilenmeyeceğini belirtmiş TTNET. Ayrıca TR'deki hosting firmalarının %90'nı dünya gelenlinde kullanılan hosting kontrol panellerinden biri ile hizmet vermektedir. Geri kalan %10'luk dilim ise kendi panellerini kendileri yazmıştır. Genelde kullanılan hosting panellerinin çoğunluğunda bu uygulama Message Submission diye geçmektedir. Kontrol panelden 2 tıklama ile 587 nolu port aktif duruma geçmektedir. Bundan sonra hosting firmasının kullanıcısını bilgilendirmesi kalmıştır. Sizin için de extra bir port açmak zor değildir zaten.

TTNET'in yaptığı bu uygulamanın spam önleme de ne derece efektif olacağı tartışılır. Hele de bunu "Şimdi E-Posta Kutunuz Daha Güvenli" diyerek süslemesi, e-posta kutum için güvenlik bunun neresinde diye sormama sebep oluyor. TTNET burda bi ambalaj hatası yapmıştır.

Bu uygulama sadece yeni nesil spammer botlar vs çıkana kadar geçici bir çözüm üretecektir.

Bu arada bina girişlerindeki normal posta kutularımıza bırakılan SPAM'lar için de birşeyler düşünürler mi acaba?

TTNET'in yurt dışındaki bir çok yerde yapılan bu uygulamayı örnek alması güzel bir girişim olabilir. Sorun şu ki biz bu arkadaşlar yüzünden mail sunucularımızın ayarları ile oynayabiliriz ama bunu yapabilecek kaç kurum var. Artı kullanıcıları tek tek bilinçlendirmek gerekli yeni ayarlar için vs.. vs.. Bu şu demek bizim gibi büyük yerlerde sadece bir kişinin mesaisinin %10'ununda fazlası ayarlar hakkında bilgi vermekle geçmesi demektir. Statik ip konusuna gelince o zaten ayrı bir komedi. Arkadaşlarımız Aydın'da (bu çalışmanın pilot bölgelerinden biri) Ulaknet (Ulusal Akademik Ağ) bünyesinde bir toplantı sırasında pop3 ile sunucumuzdan e-mail alabilmiş ama gönderememişlerdir. Evet kesinlikle işi bilen insanlarca bu politika yönetiliyor. :)))))

ttnetin bu uygulamayla bizlerin zarar gormesini engellemek istemistir..hic bir uygulama ilk basında mukemmel olmaz ama muhendisler eminim dier opsiyonları da dusunmstur yoksa zaten muhendis olamaz ayrıca ttnet gibi cok buyuk bir firmanın ucuz muhendislerle calısacagını dusunmek sacma olur

Ttnet gibi büyükkkk bir firmanın ucuz mühendislerle çalışacağını düşünmek saçma olabilir sizce ama gerçekte 1200 TL maaşla işe aldıkları personelden birini çok iyi tanıyorum. Mühendis olayı düşünceden ibaret değil anlayacağınız.

ttnetin spam projesinde basarılı olcagına ınanıyorum genis dusundugumuzde proje mantıklı gelıyor

Bu yorum yazar tarafından silindi.

Geniş çaplı düşününce de ortaya şu sorulara yanıt vermesi gereken bir kurum çıkıyor.
1. Üniversiteler bu yaptırımın dışında kalacaktı ama maalesef bizim üniversitemizin sunucularına erişilemiyor. Bizzat test edildi.
2. Hali hazırda son kullanıcıyı bilgilendirmeden kestikleri portlar cabası. Mesela aynı şekilde bazı Telekom bölgelerinden Checkpoint Vpn bağlantısı kuramıyorsunuz çünkü, arkadaşlar hangi akla hizmetse o portları bloklamışlar. Gece gündüz ararsınız hata nerde diye ihtimal vermezseniz Telekom'a kendi personeline de sorarsınız yok öyle bir uygulamamız derler. Ondan sonra oturur ağlarsınız. Bir süre sonra o port grubunda bir web yayını testi ile o portu atayarak denersiniz ve görürsünüz ki Telekom bloklamış. Sonra bağırınca adamlar profesyonel oluyor.
3. Keyfe keder web sayfaları bloklanıyor. Neymiş 5651 yasası ile ilgili sorun çıkar diye blokluyorlarmış mahkeme kararı olmaksızın. Ama ne hikmetse o mahkeme kararına aykırılık PKK ve Hizbullah siteleri için geçerli değil. (Sırf can sıkıntısından erişilebileceğini kontrol ettikten sonra bu cümle yazılmıştır).

Neyse uzatmayacağım daha fazla. Hala beklemedeyiz taahhüt ettikleri Üniversitelere SMTP erişimi konusundaki üstün çaba ve gayretlerini.

Benim söylemek istediklerim iş yapılırken adam gibi yapılması. Ben yaptım olduya getirilmemesi. Taahüt ettiğiniz şeylerin sağlanması. Alt yapıyı hazırlamadan bir işe kalkılmaması ama maalesef bizim ülkemizin acı gerçeği. Belki spam'ı bir nebze engelleyecekler ama çok uzun süre gitmez bu engelleme.

bu spamlı maillerden çok canı yanan biri olarak ttnetin bu konuda yaptığı çalışmayı destekliyorum. bişeyler yapıyor olması bile yeter. inşallah çalışmalarını geliştirerek devam ettirir de bu ne olduğu belli olmayan maillerden kurtuluruz...

TTNETİN BURDAKİ AMACI BİZİ KORUMAK. BEN ŞAHSEN İSTERİM ZARARLI YAZILIMLARDAN KORUNMAYI.

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites