Talasemi hakkında yazı yazmama sebep 30 yaşında taşıyıcı olduğumu öğrenmek oldu sanırım çokçası. Çocukluğum kilo alma sorunu yüzünden hastanelerde geçmesine rağmen hiçbir doktor bu testi yapma gereği duymadı. Evlilik için kan testi yapmamız gerektiğinden dolayı sağlık ocağına gittik nişanlım ile. Yapılan testler sonucunda Talasemi taşıyıcısı olduğumu öğrendim. Maalesef önemli bir hastalık olmasına rağmen uyarmak gerekiyor doktorları bakın benim ailemde taşıyıcı var bende de olabilir. Normalde testlerde olması gereken bişey bildiğim kadarıyla ama bunu benim ısrarım üzerine ve sadece bana yapılması garip. Lafı uzatmadan talasemi hakkında bazı yazıları aşağıda veriyorum. Sanırım aşağıdaki bilgiler genel anlamda yeterli olacaktır.
Talasemi Nedir?
Talasemi ailesel geçişi olan kan hastalığıdır. Akdeniz anemisi, Cooley anemisi olarak da adlandırılır. Bu hastalıkda kan hücreleri vücudumuzun ihtiyacı olan oksijeni dokulara taşıyamaz. Dokulara oksijen kırmızı kan hücrelerimizin %90'ını oluşturan hemoglobine bağlanarak taşınır. İşte bu hemoglobinin yapımında yetersizlik ya da bozukluk oluşursa oksijen taşıma işini yeterince yapamaz ve doku organlarda oksijenin azalması sonucu solukluk, halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, gelişme geriliği gibi şikayetler gelişir.
Talasemi Hastalığı Nasıl Oluşur?
Hemoglobin molekülü Hem (ortasında demir vardır) ve globin (2 alfa ve 2 alfa olmayan) zincirinden oluşmuş bir proteindir. Globin anne karnında ve yetişkinlerde farklı özellikler gösteren bir proteindir.
Yetişkin bir insanda bulunan hemoglobinler şunlardır:
1. Hb A: 2 alfa, 2 beta zincirinden oluşur, %96-98 oranındadır.
2. Hb A2: 2 alfa, 2 delta zincirinden oluşur, %3.4'e kadar normaldir.
3. Hb F: 2 alfa, 2 gama zincirinden oluşur. Doğumdan sonra giderek azalır. 1 yaşından sonra 2'yi geçmez. Anne karnından ilk 3 ayda daha sonra yerini Hb F'e bırakan 3 hemoglobin cinsi daha vardır (Hb Gower 1, Hb Gower 2, Hb Portland).
Hemoglobin yapımı vücudumuzdaki bütün proteinler gibi genlerimiz tarafından kontrol edilir ve hücrelerimizin çekirdeklerinde bulunan kromozomları oluşturan DNA tarafından kodlanır. DNA hücrelerimizin beynidir ve genetik olarak ailesel özelliklerimizi nesilden nesile geçirir. DNA üzerinde oluşan mutasyon dediğimiz değişiklikler hastalıklara yol açar. Talasemiden de DNA'nın değişik yerlerinde oluşabilen çeşitli mutasyonlar sorumludur. DNA üzerinde mutasyonlar sonucu hemoglobini oluşturan globin zincirinde yapım bozuklukları ortaya çıkar. Bu kalıtsal hastalıklara talasemi sendromları adı verilmektedir. Bu gurup hastalıklarda alfa ve beta zincirinin eksik sentezi sonucu hemoglobin A (Erişkin Hb) yeterince oluşamaz. Yapımı azalmış bir zincir başka bir zincirin daha fazla yapılması ile düzeltilmeye çalışılır. Alfa zincirinin yapımı az ise alfa talasemi, Beta zincirinin yapımı eksik (B-) veya yok (BO) ise beta talasemi oluşur. Beta talasemisinde beta zinciri yeterince yapılmadığından ya Hb F'in gama zincirlerinin, ya da Hb A2'nin delta zincirlerinin sentezi artar ve beta talasemide Hb F ya da Hb A2 artar. Alfa talasemide eksik olan alfa zinciri yerine ya Beta zinciri (Hb H) ya da gama zinciri aşırı yapılır (4 gama zinciri=Hb H Barts).
Hangi Bölgelerde Talasemi Riski Fazladır?
Dünyanın bazı bölgelerinde talasemi riski fazladır. Güney ve Güneydoğu Asya, Güney Çin'de alfa talasemi, Ortadoğu, Türkiye, Yunanistan ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerinde beta talasemi riski fazladır. Ülkemizde beta talasemi taşıyıcılarının ülke çapında sıklığı %2-3'tür. Bazı bölgelerimizde (Akdeniz, Ege, Trakya) ve göçmen ailelerde (Batı Trakya, Bulgaristan, Yugoslavya) bu sıklık çok artar. En yüksek değer Batı Trakya Türklerinde %10.2 olarak bulunmuştur. Kıbrıs'ta talasemi taşıyıcılığı %15 civarındadır.
Talasemi Taşıyıcılığı (Talasemi Minör): Hastalık değildir. Taşıyıcı kişiler hiçbir hastalık belirtisi göstermezler,kan sayımları sonucu hafif kansızlık görülebileceğinden çoğu zaman demir eksikliğine bağlı kansızlıkla karışabilmektedir.Taşıyıcılar hastalığı kalıtsal olarak çocuklarına geçirebilirler.
Talasemi Hastası (Talasemi Major): Anne ve babanın taşıyıcı olması durumunda doğan ağır hasta çocuklardır.Bu çocuklar doğumda normaldirler ancak 3-4 aylıktan sonra kendilerine gereken kırmızı kan hücrelerini üretemezler ve kansızlık belirtileri ortaya çıkar.( Solukluk, huysuzluk, halsizlik, iştahsızlık, karın bölgesinde büyüme gibi).Yaşayabilmeleri için ömür boyu düzenli aralıklarla kan nakline ihtiyaç duyarlar ve vücutlarında açığa çıkan fazla demirin zararlı etkilerinden korunmaları amacıyla desferroksamin isimli ilacın hergün 12 saat boyunca bir pompa aracılığı ile karın bölgelerine uygulanması gerekir.
Talasemi önlenebilir bir hastalıktır. Anne ve baba taşıyıcı olup olmadıklarını evlenme veya çocuk sahibi olmadan önce basit bir kan testi ile öğrenebilirler.
Eşlerden birinin taşıyıcı olması durumunda hasta çocuğa sahip olma olasılığı yoktur ancak her gebelik için %50 taşıyıcı doğma olasılığı vardır. Taşıyıcılar hasta değillerdir.
Eşlerden her ikisinin de taşıyıcı olması durumunda her gebelik için %25 olasılıkla hasta çocuk sahibi olma riski vardır ancak doğum öncesi tanı yöntemleri uygulanarak sağlıklı bebek sahibi olunabilir.
Günümüzde talasemi hastası çocuklar taşıyıcı olduklarını bilmeyen anne babalardan doğmaktadırlar. Evlilik öncesi basit testler ile taşıyıcı olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz, unutmayınız ki modern tıp sayesinde her ikisi de taşıyıcı olan çiftler bile sağlıklı bebek sahibi olabilmektedir.
T. Minor, T.major’a göre çok daha hafif seyreder. Bireylerdeki tek bulgu sadece kansızlıktır. Kişiler sadece halsizlikten şikayetçidirler. Hatta bazıları evlenme işlemlerinde yapılan (zorunlu) kan testine kadar hastalıklarını bilmez.Bu gruptaki hastalarda yapılan tahlilde, serum demir düzeyi normal veya artmıştır. En çok görülen kansızlık çeşiti olan ve bu hastalıkla en çok karıştırılan Demir Eksikliği Anemisi’nde ise demir azalmıştır. Tanı, “Hemoglobin Elektroforezi” ile konur. Bu hastalığın anlaşılmasında işe yarayan en önemli tahlil kıstaslarından biri olan HbA2 ( kanda oksijenin taşınmasını sağlayan hemoglobin molekülünün küçük fraksiyonu) normal kişilerde %3,4 iken bu hastalıkta % 7 ye yükselmiştir; HbF ise hafif düzeyde (%2-6) artmıştır. T. Minor’ün esas önemi bu hastalığın evli çiftlerin her ikisinde de olmasında ortaya çıkar; çocuğun %25 T. Major (yani hastalığın esas ağır ve ölümcül seyreden cinsinden) olma riski mevcuttur.
15 yorum:
elinize sağlık vedat bey.yeterince aydınlatıcı olmuş.teşekkür ederim.ben de sizin gibi 30 yaşından sonra talasemi taşıyıcısı olduğumu öğrendim.yazınızı okuduktan sonra daha çok aydınlandım.teşekkürler.Nail AKA.
Merhaba Nail Bey, öncelikle yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Çoğu insan yorum yapmadan okuyup geçiyor maalesef. Bilgi paylaştıkça çoğalır ve umarım birçok kişi ile paylaşmışızdır bu bilgiyi.
merhaba bende yazınızı okudum. 18 yaşındayım yeni ögrendim. doktor yapılan tahliller sonucunda alfa talasemi taşıyıcı teşhisini koydu. iki ilaç verdi biri demir eksikligi digerini tam olarak bilemiyorum. size de aydınlatıcı bilgilerinizden dolayı teşekkür ederim. Yılmaz KAYA
Merhabalar Yılmaz Bey. Maalesef ülkemizde hala sağlık sektöründe ciddi sorunlar bulunmakta. Ben kendimi bileli çocukluğum da dahil olmak üzere kansızlık şikayetiyle hastaneye başvurmama rağmen yine kendi ısrarlarım sonucunda talasemi taşıyıcısı olduğumu öğrendim maalesef. Bu hastalıkla ilgili olarak yapılabilecek en iyi şey kandaki taşınan oksijen miktarını arttırmak. Bu sebeple sigaradan uzak durmak gerekiyor. Ayrıca düzenli yapılan spor ile de çabuk yorulma etkileri bir nebzede olsa ortadan kaldırılabiliyor. Keşke bu işi daha ehil kişilerden öğrenebilseydik ama onlar maalesef daha büyük işlerle meşguller :(
mrh vedat bey tşk biginiziçin benim8 yaşında kızım var alfa telesemi taşıyıcısı hemeoglobin değeri normal bize herhangi bir ilaç verilmedi beslenmesine ve ilerde evleneceği lişiye dikkat ederseniz yeterli dendi inşallah öyledir tşk
Merhaba,ben Ali.Yazınız güzel ve aydınlatıcı olmuş. Çocukluğunuzdaki kilo problemini de atlatmış görünüyorsunuz maşallah. Ben hala atlatamadım 28 yaşındayım ve hala zayıfım. Kilo almak için uyguladığınız büyülü bir yöntem oldu mu acaba?
Merhaba Ali Bey;
Bende çok zayıftım ancak sigarayı bırakıp düzenli spor yapınca sorun ortadan kalktı neredeyse.
evlilik tahlili yaptirdim tahlil sonucunda kan degerlerim düşük olduğu için alfa taşiyicisi olma ihtimalim varmis bundan emin olabilmek için ne yapmam gerek nasıl bi tahlil yaptirabilirim ve nerelerde yaptirabilirim tüm hastanelerde varmıdır yardımcı olurmusunuz lütfen şimdiden çok tesekkür ederim
Merhabalar;
Maalesef ülkemizin güzide kurumları siz söylemedikçe bu konuda birşey yapmıyor. Aynı teşhis evlilik amacıyla gittiğimiz kontrolde ortaya çıktı. Eğer gittiğiniz kontrolde Talasemi çalışılmasını isteseydiniz yapmak zorundaydılar. Biz talasemi taşıyıcısı olabileceğimizi söylediğimiz için bakılmıştı. Ancak şu an tahlil yapan sağlık ocaklarında veya hastanelerde (devlet yada üniversite) bu tahlili yaptırmanız mümkün. Üniversite hastanesine gidip (nereli olduğunuzu bilmiyorum o yüzden Ege Üniversitesinden bahsediyorum) genetik anabilim dalında detaylı bir çalışma yaptırmanız mümkün. Evleneceğiniz kişininde mutlaka kontrolü yaptırması gerekiyor. Sadece Talasemi taşıyıcılığı sizde varsa herhangi bir sorun yaşamayacaksınız muhtemelen (çocuk yaparken).
benim talasemi şüphem var kendimde belirtilerin hepsi var.bir yerde de bu hastalık nüksettiğinde aşırı karın sancısı halsizlik olduğunu okumuştum onuda yılda bir kere yaşıyorum.yarın gdiip test yaptıracağım.Ailem boşnak göçmeni olma ihtimlim yıüksek.yzı için teşekkürler
Merhaba Tuğçe hanım;
Tipik özellikleri taşıyorsanız testi yaptırmanın faydası olacaktır.
Meraba bişey sormak istiyorum benimde oğlumda talasemi minor var taşıyıcı yani. Ben şunu anlayamadım acaba evlenicegi kişide taşıyıcı çıkarsa ne yapacaklar bi tedavi mi uygulanıcak yoksa ayrılmak zorunda mı kalıcaklar cevap yazarsanız çok sevinicem😊
Mrb benim oğlumda talasemi minör evlenicegi kişidede taşıyıcı çıkarsa test sonucunda ne yapacaklar bir tedavi mi uyguluyacaklar yoksa
Merhaba Muhammed Bey;
Oğlunuz taşıyıcı ise evleneceği kişi de taşıyıcı olursa doğacak çocuklarının %25 talasemi taşıyıcısı olma, %25 talasemi hastası olma, %50de sağlıklı olma ihtimali bulunuyor.
İkisinin de taşıyıcı olma durumunda gebelikte çocuk ile ilgili testler yapılıp durumu öğrenebilirsiniz. Gebeliğin 12. haftasında CVS yada 16. haftasına amniyosentez ile çocuktan sıvı alınıp durumu hakkında tıbbi genetik anabilim dallarında araştırma yapılabilmektedir. Eğer çocuğun hasta olduğu öğrenilirse kanunen gebeliği sonlandırabilmektesiniz.
Yorum Gönder