2 Şubat 2010 Salı

Ukala Script Kiddie'lerin Bilmedikleri...

Son günlerde bir iki günlük script kiddie'ler güvenlik üzerine blog yazan biri diye adımdan bahsetmiş sağda solda. Tırnak işaretini ve UNION select komutunu google'dan öğrenip freelance güvenlikçi olduğu iddiaları ile ortalıkta dolaşan sahtekarlar ya da daha havalı olur belki "lamerler" var. Bu arkadaşın hacklediğini söylediği sistemin açıkları iki yıldır biliniyor ve resmi raporlarla bildirilmiştir. Bunu kurumun en üst yöneticisine sorabilirsiniz. Yani 2 gün önce bilmediği açıklar 2 yıldır resmi olarak biliniyordu :) Arkadaşın dersleri dışında bilmediği diğer bir konu ise yazılım kodlarından kaynaklanan zaafiyetlerin giderilmesi işini güvenlik sistemleri yöneticilerinin yapmadığıdır. Kodu yazanlar düzenler. Benim hikayemi çevremde bilenler bilir. Hacklemenin anlamının ne olduğunu bilmeyen lamerlerin atıp tutmasını hazmedemediğim için burdan cevap yazıyorum. Sen derslerine çalış oğlum (diyorum çünkü cinsiyetini biliyorum :) okulunu bitir belki bir gün freelance olarak değil adam gibi güvenlik sistemleri yöneticisi olursun. Ağ güvenliği demek bir tane web sayfası ile uğraşmak demek değildir. Belliki o dersi sen asmışsın. Ağ güvenliğinin karmaşıklığından haberin yok. O kadar kolay bir şekilde öğrenilemeyecek bir olgu olmadığından bile haberin yok. Sadece bir iki linkin değiştirilmesi işlemi ile onu yaparım bunu tutarım diyerek ortalarda dolaşmak demek değildir hackerlık. Susmasını öğrenemediğin müddetçe lamer olarak kalmaya devam edeceksin. Büyüyeceksin büyüdükçe resmiyetten anlayacaksın. Anladıkça işlerin hiçte sandığın kadar kolay olmadığını göreceksin. Gördükçe yıpranacaksın. Belki bir gün kendini bilmez birinin asılsız ithamlarına maruz kalacaksın. Bu yolda iki seçenek vardır. Ya beyazlardan olursun benim gibi yada karalardan olursun hapistekiler gibi. Bu arada sayende daha önce atılması gereken bir adım atıldı. İyiki yaygara koparmışsın. Dünyadaki en gereksiz varlık bile gereklidir savını bir kez daha senin sayende doğrulamış olduk.

Dipnot: Freelance, script kiddie, lamer gibi kelimeler yazıya hava katsın diye konulmamıştır. Bu kelimeleri kullanarak kendini bi halt sananlara ithafen özellikle yazılmıştır.

1 yorum:

Bu tür "freelance güvenlikçi" lamer arkadaşlara sözüm: Siz bu yollarda emeklerken bir tur bindirmiş gidiyorduk. Gerçi bizler hiç sizinle aynı yollarda yürümedik yürümeyiz de.

Defalarca trafik memuru tarafından uyarıldığı halde, emniyet kemeri takmayıp kaza yapan mı sorumludur? Yoksa onu defalarca uyarmış olan trafik memuru mu?

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites