8 Kasım 2010 Pazartesi

Sonunda.Sanırım Sorunuma Yanıt Buldum...

Başdönmesi, vertigo, kulak çınlaması, tinnitus, meniere hastalığı

Başın konumu, hareketleri, tüm vücudumuzun ve gözlerimizin koordinasyonu ile pozisyon duyusu oluşur. Yeryüzündeki konumumuzu algılamamızı sağlayan bu duyuyu iç kulak ve bağlantılı beyin yapısı (vestibüler yapı) sağlar.İç kulak ve beyin bağlantısı ve beyinde gelişen durumlar başdönemsine neden olur. Hasta çok iyi dinlendiğinde ve muayene edildiğinde beyin ve iç kulağa gelen sinirlerden kaynaklı (tümör, beyin kanaması veya damar tıkanıklığı, multipl sklereoz vd.) baş dönmesi ayırt edilebilir. Ayrıca tansiyon düşüklüğü, kan şekeri düşüklüğü veya kalpten kaynaklı baş dönme hisleri de ayırt edilebilir. En sık rastlanan ise iç kulak kaynaklı baş dönmeleridir. Bu baş dönmelerinde hastanın etrafı döner veya yer altından kayar. Beraberinde bulantı kusma eşlik eder. Hastanın çevresini ve hareketini algısı tamamen bozulduğu için çok kötü hisseder. Çoğunlukla beyin kanaması mı geçiriyorum korkusu eşlik eder. Tam tersi beyinden kaynaklı baş dönmeleri ile karşılaştırıldığında çok daha rahatsız verici olan bu tablo iyi huyludur. Genelde ani pozisyon değişikliği ile başlar ve hasta hareketsiz kaldığında azalır. Günler içinde düzelir. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde tekrarlama olasılığı yüksektir. 

En sık rastlanan benign pozisyonel vertigodur. Labirentit ve vestibüler nörinit ve en ağır setredeni meniere hastalığıdır. Muayene ve yakınmaların seyrinde farklılıklar olsa da hepsinin temelinde iç lkulağın açlışmasında aksama vardır. Bu aksama bir bir bölüm hastada yapılan testlere yansır. Bir bölümünde ise testler tamamen normal çıkmaktadır. Yapılan tedaviler ise fonksiyonel aksamayı tamamen düzeltmeye yeterli olmamaktadır. Özellikle meniere hastalarında ataklar zaman içinde artmakta ve işitme kaybı da eşlik edebilmektedir.
Nöral terapi yaklaşımında her hastalıkta olduğu gibi iç kulağın fonksiyonel aksamasına neden olan çevresel patolojiler araştırılır. Kafa bölgesi diş, burun ve sinüsler, tonsillerdeki olumsuz sinyaller düzeltilir. Hastaların hemen hemen hepsinde varolan boyun bölgesindeki düzleşme ve ense kaslarındaki spazm enseden beyne giren damarlar üzerinde bası yapar. Bu damarlar iç kulağın kanlanmasını sağlar. Enseden olan bası minimal de olsa kan akışını azaltır. Bu durum iç kulağın aksamasına neden olur. Tüm vertigolarda temelde bu bozukluk mevcuttur. Nöral terapi ile boyun bölgesine yapılan tedavi beyin kanlanmasını olumlu etkiler. İç kulak fonksiyonları normale döner. Varolan baş dönmesi atağı kolay atlatılır. Ayrıca ilerde gelişebilecek yeni ataklar engellenmiş olur.     
Bu hastaların hemen hemen hepsinde kulak çınlaması (tinnitus) vardır. Kulakta çınlama, uğultu, makine çalışır veya bir şey üfler gibi sesler duyulabilir. Tinnitusun temelinde işitme organı ve takibi sinirlerin hasarı yatar. Boyun kireçlemesi ve düzleşmesi işitme organın da kanlanma azalmasına neden olur. Buna bağlı tinnitus oluşur. Bazı hastaların sadece tinnitus yakınması vardır. Çoğunlukla tüm testleri normal olan hastalara bununla yaşamayı öğrenmesi öğütlenir. Nöral terapi ile tinnitusa neden olabilecek özellikle dişler ve sinüslerdeki bozukluklar araştırılır. Kaynak düzeltildiğinde tinnitus tamamen geçer veya belirgin azalır. 

0 yorum:

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites