5 Mayıs 2012 Cumartesi

Google Arama Sonuçlarından İstemediğiniz Sonuçları Kaldırtmak....

Bu yazımızda http://www.google.com arama motorunun arama sonuçları içerisinde istemediğiniz bir sonucun kaldırılmasından bahsedeceğiz. Buna neden gerek var? Artık 5651 sayılı yasasının uygulanmaya başladığı bu günlerde kişilere karşı internet üzerinden yapılan olumsuz davranışların cezalandırılması da söz konusu. Bkz. (http://forum.memurlar.net/announcement.aspx?id=22) Bu işlemlerin yapılması yeterli değildir. Çünkü google herşeyi kayıt altında tutmaktadır. Şahsınıza yapılan hakaretler internet üzerinde kalacak mı peki? Hayır. Bunu engellemek için şu yolu izlemeniz gerekmektedir. Ancak arama sonucunun suç unusuru içermesi (hakaret, sahtekarlık, dolandırıcılık vb...) gerekmektedir. Aşağıda google'un bu konu ile ilgili açıklamaları bulunmaktadır. Verilen form linkine tıklayarak gerekli işlemi başlatmanız mümkündür.

Bir sayfayı yasal nedenlerden dolayı kaldırma

Google tarafından dizine eklenen bir sayfanın ilgili yasalara göre kaldırılması gerektiğini düşünüyorsanız, telif hakkınızı ihlal eden içerik için ABD Dijital Binyıl Telif Hakkı uyarınca bir bildirimle birlikte inceleme isteği göndermek üzere yasal içerik kaldırma formlarımızı kullanabilirsiniz. (Söz konusu sayfada, DMCA'ya uygun karşı bildirim formu dahil, Google'ın kaldırdığı bir sayfanın geri yüklenmesini istemek için kullanılan formlar da vardır.)
İçeriğin Google'ın arama sonuçlarından kaldırılmasını istiyorsanız, birkaç noktayı aklınızda bulundurmanız önemlidir.
  • Google İnternet'in sahibi değildir ve web üzerindeki içeriği kaldıramaz.
  • Google'ın arama sonuçlarında yer alan resimler Google tarafından değil, bu resimleri barındıran sitelerin web yöneticileri tarafından denetlenir. Google web'deki başka sitelerde bulunan bir içeriği kaldıramaz.
İçeriğin göründüğü sitenin sahibi siz değilseniz, web yöneticisinden içeriği kaldırmasını veya ona arama motorlarının erişimini engellemesini istemelisiniz. Bazı durumlarda, içeriğin siteden kaldırılması için web yöneticisine DMCA'ya veya diğer ilgili yasalara uygun bir bildirim gönderme olanağınız olabilir. Web yöneticisiyle nasıl iletişim kurulur?


0 yorum:

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites