Vedat FETAH Kimdir?

Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kampüs güvenlik sistemleri yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Günlük yaşamda teknoloji ağırlıklı karşılaştığım ve beğendiğim yazıları paylaşmak amacıyla bu bloğu oluşturdum. Umarım birilerinin bilgilenmesini sağlar.

Halen Çalışmakta Olduğum Yer

Halen Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Binasında Bilgi İşlem Daire Başkanlığın'da çalışmaya devam etmekteyim.

29 Mayıs 2007 Salı

RAM

Özellikle yüksek ram'iniz var ve bunu hakkıyla kullanamıyorsanız o&o clevercache tam size gore. "2GB'ım var ama ne yazarken ne okurken diskten hakkıyla cache kullanmıyor windows" diyorsaniz çekin, help'ini biraz okuyun, kendinize uygun ayarları yapın. Ha tabii sisteminde az ram'i olanlara da uygun, ama ben genelde düşük ram'li bir bilgisayara ekstra resident bir program kurmaya karşı bir adamımdır.
http://www.oo-software.com/en/products/ooclevercache/

Sandboxie


Keygen veya benzeri programları çalıştırmanın, tanımadığınız programları
denemenin en güzel yolu:
http://www.sandboxie.com/
kısaca, diskinize hiç bir şey yazmadan programları çalıştırır, yazılacak şeyleri ayrı bir yere yazar, diskten okunacakları oraya transfer eder, sonra orayı boşalttınız mı sistemde hiç bir iz kalmaz. Deneme sürümünü kullandığınız programlar için makinenizi baştan kurmanız derdinden kurtarir.

22 Mayıs 2007 Salı

Kablosuz İnternete Yasak!

İngiltere’de kablosuz internetin radyasyon etkisini inceleyen uzmanlar, sınıflarda, cep telefonlarının yaydığından 3 kat fazla radyasyon bulunduğunu saptadı. Sağlık Koruma Kurumu "Okullardan kablosuz interneti kaldırın" uyarısında bulundu.

İngiltere’de Sağlık Koruma Kurumu, kablosuz ağ şebekelerinin cep telefonlarına göre üç kat daha fazla radyasyon üreterek kanser riskini artırdığını açıkladı ve özellikle okullarda bu hizmetin verilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

BBC’de yayınlanan Panorama programı için Norwich kentindeki okullarda kablosuz internetin radyasyon etkisini inceleyen uzmanlar, sınıflardaki radyasyonun, cep telefonu alıcılarının yaydığının üç katı olduğunu saptadılar.

Çocukların radyasyonun zararlı etkilerinden yetişkinlerden çok daha fazla etkilendiğini hatırlatan uzmanlar derhal sorunun üzerine gidilmesi gerektiğini vurguladılar.

Kurumun yayınladığı bildiride ayrıca alıcıların okulların yakınına yerleştirilmemesi gerektiği de belirtildi.

Birçok okulda var

Norwich’te incelenen 50 okuldan sadece birinin bu konuda uyarılmasının skandal olduğunu savunan yetkililer bu tür hizmetler verilmeden herkesin uyarılmasının şart olduğunu söylediler. İngiltere’de ilköğretim okullarının yüzde 50’si ve liselerin ise yüzde 70’inde kablosuz internet hizmetinin olduğu biliniyor.

18 Mayıs 2007 Cuma

Msn Yoluyla Virüs Yayılıyor!

MSN bağımlıları dikkat! Taipei Times, Tayvan'da binlerce insanın, saldırganlar tarafından kullanıcıların bilgisayarlarının kontrol altına alınabilmesine olanak tanıyan, MSN vasıtasıyla iletilen bir virüsün etkisi altında olduğunu bildirdi.

Kulllanıcıların çoğu, kişiler listesinde düzenli olarak kayıtlı bulunan arkadaşlarından bir link aldı. Linke tıkladıklarında, bir backdoor virüsün bilgisayarlarına kurulduğunu fark ettiler.

Çoğu kullanıcı, ilk olarak kişi listelerinin yok olduğunu ve MSN Messenger’ı kapatmanın imkansız olduğunu bildirdi. Bir kısmı, Messenger Linkine tıkladıktan sonra ters olan hiçbir şey olmadığını kabul ederken, bazı kullanıcılar da bilgisayarlarında veri kaybı olduğunu belirtti.

Virüsün özellikleri ve ne kadar yaygın olduğu hakkında net bir bilgi yok, Doğrusu, bir taraftan MSN temsilcileri BKDR_RINBOT.A isminde bir backdoor virüsü tespit ettiklerini iddia ederken, diğer yandan Symantec Çin bölgesi uzmanları virüsün Backdoor.irc.Bot virüsü olarak tanımlanabileceğini belirtti.

Symantec’e göre, virüs, alıcının korumasını kaldırmak için linkleri göndermede kişi listesini kullanıyor.

Bu tür bir saldırının amacı hem virüsü yaymaya devam etmek için daha fazla kişiye ulaşmak, hem de virüsün bulaştığı bilgisayarlara tam kontrol kazanmak. Bunun yanında, virüsün bulaşmış olduğu bilgisayarların her yeniden başlatıldığında virüsü çalıştıracağı ve bir IRC sohbet odası sunucusuna bağlanmaya çalıştığı, bu sayede bu sunucuya bağlanan bütün bilgisayarların virüsten etkileneceği doğrulandı.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Resmi Web Sitesi Hacklendi !

Hacklenen site adresi : http://www.pentagon.mil

Zone-h'in Flash Haberi .

Güvenlik açığını tespit eden : Jackal
Geliştiren : Spy Security Team

Pentagon çalışanları uzun uğraşlar sonucu subdomainlerini kapatma gereği duymuştur.

15 Mayıs 2007 Salı

Kendi Posterinizi Duvarınıza Yapıştırın.


1. Öncelikle rasterborator yazılımını buradan yazılımı çekin ve kurun. Kurulum sırasında dil desteği kısmında Türkçe seçerseniz Türkçe kullanma şansınızda var.
2. Programı çalıştırın ve resminizi yükleyin.
3. Kağıt türünü ve boyut ayarlarını yapınız.
4. Çıktı boyutunu ayarlayın. Kaç adet kağıttan yapılacağını ve metrajını ayarlayın.
5. Renk ve çözünürlük ayarını yapın.
6. Resmin bilgisayarınıza kayıt edileceği dizini seçin. Daha sonra çıktı alın. güzel resimleri poster yapın :)

TALASEMİ DOSYASI

Talasemi hakkında yazı yazmama sebep 30 yaşında taşıyıcı olduğumu öğrenmek oldu sanırım çokçası. Çocukluğum kilo alma sorunu yüzünden hastanelerde geçmesine rağmen hiçbir doktor bu testi yapma gereği duymadı. Evlilik için kan testi yapmamız gerektiğinden dolayı sağlık ocağına gittik nişanlım ile. Yapılan testler sonucunda Talasemi taşıyıcısı olduğumu öğrendim. Maalesef önemli bir hastalık olmasına rağmen uyarmak gerekiyor doktorları bakın benim ailemde taşıyıcı var bende de olabilir. Normalde testlerde olması gereken bişey bildiğim kadarıyla ama bunu benim ısrarım üzerine ve sadece bana yapılması garip. Lafı uzatmadan talasemi hakkında bazı yazıları aşağıda veriyorum. Sanırım aşağıdaki bilgiler genel anlamda yeterli olacaktır.

Talasemi Nedir?


Talasemi ailesel geçişi olan kan hastalığıdır. Akdeniz anemisi, Cooley anemisi olarak da adlandırılır. Bu hastalıkda kan hücreleri vücudumuzun ihtiyacı olan oksijeni dokulara taşıyamaz. Dokulara oksijen kırmızı kan hücrelerimizin %90'ını oluşturan hemoglobine bağlanarak taşınır. İşte bu hemoglobinin yapımında yetersizlik ya da bozukluk oluşursa oksijen taşıma işini yeterince yapamaz ve doku organlarda oksijenin azalması sonucu solukluk, halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, gelişme geriliği gibi şikayetler gelişir.

Talasemi Hastalığı Nasıl Oluşur?

Hemoglobin molekülü Hem (ortasında demir vardır) ve globin (2 alfa ve 2 alfa olmayan) zincirinden oluşmuş bir proteindir. Globin anne karnında ve yetişkinlerde farklı özellikler gösteren bir proteindir.
Yetişkin bir insanda bulunan hemoglobinler şunlardır:
1. Hb A: 2 alfa, 2 beta zincirinden oluşur, %96-98 oranındadır.
2. Hb A2: 2 alfa, 2 delta zincirinden oluşur, %3.4'e kadar normaldir.
3. Hb F: 2 alfa, 2 gama zincirinden oluşur. Doğumdan sonra giderek azalır. 1 yaşından sonra 2'yi geçmez. Anne karnından ilk 3 ayda daha sonra yerini Hb F'e bırakan 3 hemoglobin cinsi daha vardır (Hb Gower 1, Hb Gower 2, Hb Portland).
Hemoglobin yapımı vücudumuzdaki bütün proteinler gibi genlerimiz tarafından kontrol edilir ve hücrelerimizin çekirdeklerinde bulunan kromozomları oluşturan DNA tarafından kodlanır. DNA hücrelerimizin beynidir ve genetik olarak ailesel özelliklerimizi nesilden nesile geçirir. DNA üzerinde oluşan mutasyon dediğimiz değişiklikler hastalıklara yol açar. Talasemiden de DNA'nın değişik yerlerinde oluşabilen çeşitli mutasyonlar sorumludur. DNA üzerinde mutasyonlar sonucu hemoglobini oluşturan globin zincirinde yapım bozuklukları ortaya çıkar. Bu kalıtsal hastalıklara talasemi sendromları adı verilmektedir. Bu gurup hastalıklarda alfa ve beta zincirinin eksik sentezi sonucu hemoglobin A (Erişkin Hb) yeterince oluşamaz. Yapımı azalmış bir zincir başka bir zincirin daha fazla yapılması ile düzeltilmeye çalışılır. Alfa zincirinin yapımı az ise alfa talasemi, Beta zincirinin yapımı eksik (B-) veya yok (BO) ise beta talasemi oluşur. Beta talasemisinde beta zinciri yeterince yapılmadığından ya Hb F'in gama zincirlerinin, ya da Hb A2'nin delta zincirlerinin sentezi artar ve beta talasemide Hb F ya da Hb A2 artar. Alfa talasemide eksik olan alfa zinciri yerine ya Beta zinciri (Hb H) ya da gama zinciri aşırı yapılır (4 gama zinciri=Hb H Barts).


Hangi Bölgelerde Talasemi Riski Fazladır?

Dünyanın bazı bölgelerinde talasemi riski fazladır. Güney ve Güneydoğu Asya, Güney Çin'de alfa talasemi, Ortadoğu, Türkiye, Yunanistan ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerinde beta talasemi riski fazladır. Ülkemizde beta talasemi taşıyıcılarının ülke çapında sıklığı %2-3'tür. Bazı bölgelerimizde (Akdeniz, Ege, Trakya) ve göçmen ailelerde (Batı Trakya, Bulgaristan, Yugoslavya) bu sıklık çok artar. En yüksek değer Batı Trakya Türklerinde %10.2 olarak bulunmuştur. Kıbrıs'ta talasemi taşıyıcılığı %15 civarındadır.


Talasemi Taşıyıcılığı (Talasemi Minör): Hastalık değildir. Taşıyıcı kişiler hiçbir hastalık belirtisi göstermezler,kan sayımları sonucu hafif kansızlık görülebileceğinden çoğu zaman demir eksikliğine bağlı kansızlıkla karışabilmektedir.Taşıyıcılar hastalığı kalıtsal olarak çocuklarına geçirebilirler.

Talasemi Hastası (Talasemi Major): Anne ve babanın taşıyıcı olması durumunda doğan ağır hasta çocuklardır.Bu çocuklar doğumda normaldirler ancak 3-4 aylıktan sonra kendilerine gereken kırmızı kan hücrelerini üretemezler ve kansızlık belirtileri ortaya çıkar.( Solukluk, huysuzluk, halsizlik, iştahsızlık, karın bölgesinde büyüme gibi).Yaşayabilmeleri için ömür boyu düzenli aralıklarla kan nakline ihtiyaç duyarlar ve vücutlarında açığa çıkan fazla demirin zararlı etkilerinden korunmaları amacıyla desferroksamin isimli ilacın hergün 12 saat boyunca bir pompa aracılığı ile karın bölgelerine uygulanması gerekir.
Talasemi önlenebilir bir hastalıktır. Anne ve baba taşıyıcı olup olmadıklarını evlenme veya çocuk sahibi olmadan önce basit bir kan testi ile öğrenebilirler.
Eşlerden birinin taşıyıcı olması durumunda hasta çocuğa sahip olma olasılığı yoktur ancak her gebelik için %50 taşıyıcı doğma olasılığı vardır. Taşıyıcılar hasta değillerdir.
Eşlerden her ikisinin de taşıyıcı olması durumunda her gebelik için %25 olasılıkla hasta çocuk sahibi olma riski vardır ancak doğum öncesi tanı yöntemleri uygulanarak sağlıklı bebek sahibi olunabilir.
Günümüzde talasemi hastası çocuklar taşıyıcı olduklarını bilmeyen anne babalardan doğmaktadırlar. Evlilik öncesi basit testler ile taşıyıcı olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz, unutmayınız ki modern tıp sayesinde her ikisi de taşıyıcı olan çiftler bile sağlıklı bebek sahibi olabilmektedir.

T. Minor, T.major’a göre çok daha hafif seyreder. Bireylerdeki tek bulgu sadece kansızlıktır. Kişiler sadece halsizlikten şikayetçidirler. Hatta bazıları evlenme işlemlerinde yapılan (zorunlu) kan testine kadar hastalıklarını bilmez.Bu gruptaki hastalarda yapılan tahlilde, serum demir düzeyi normal veya artmıştır. En çok görülen kansızlık çeşiti olan ve bu hastalıkla en çok karıştırılan Demir Eksikliği Anemisi’nde ise demir azalmıştır. Tanı, “Hemoglobin Elektroforezi” ile konur. Bu hastalığın anlaşılmasında işe yarayan en önemli tahlil kıstaslarından biri olan HbA2 ( kanda oksijenin taşınmasını sağlayan hemoglobin molekülünün küçük fraksiyonu) normal kişilerde %3,4 iken bu hastalıkta % 7 ye yükselmiştir; HbF ise hafif düzeyde (%2-6) artmıştır. T. Minor’ün esas önemi bu hastalığın evli çiftlerin her ikisinde de olmasında ortaya çıkar; çocuğun %25 T. Major (yani hastalığın esas ağır ve ölümcül seyreden cinsinden) olma riski mevcuttur.

Küresel ısınmayı durdurmak için siz de birşeyler yapabilirsiniz. İşte, karbondioksit salınımını azaltmak için gerçekleştirebileceğiniz 10 basit katkı ve bunları yaptığınızda ne kadar karbondioksit tasarrufu sağlayabileceğinizin hesabı.

1- Ampulünüzü değiştirin: Standart akkor ampulünüzü tasarruf ampulü ile değiştirin, yılda 75 kg. karbondioksit tasarrufu sağlayın.

2- Daha az araba kullanın: Her zamankinden daha sık yürüyün, bisiklet kullanın ve toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanmaya özen gösterin. Araba kullanmadığınız her iki kilometre için 0.75 kg. karbondioksit tasarruf edeceksiniz.

3- Geri dönüşüme katkıda bulunun: Evinizden çıkan çöplerin sadece yarısını geri dönüştürerek yılda bin 200 kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.

4- Lastiklerinizi kontrol edin: Düzgün şişirilmiş lastiklerle litre başına aldığınız yol yüzde 3 oranında artacaktır. Her 4 litre benzin tasarrufu, 10 kilo karbondioksiti atmosferimizden uzak tutar.

5- Daha az sıcak su kullanın: Suyu ısıtmak için çok fazla enerji gerekmektedir. Daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg., giysilerinizi soğuk ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.

6- Ambalajları fazla olan ürünlerden kaçının: Çöpünüzü yüzde 10 oranında azaltarak 600 kg. karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.

7- Su ısıtıcınızı ayarlayın: Isıtıcınızı kışın iki derece aşağı, yazın iki derece yukarı ayarlayın. Bu basit ayarlamayla yılda bin kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.

8- Bir ağaç dikin: Bir ağaç ömrü boyunca bir ton karbondioksit emer.

9- Çözümün parçası olun: Harekete geçmek ve daha fazla bilgi almak için 'www.iklimkrizi.net'i ziyaret edin.

10- Herkese anlatın: Küresel ısınmayla ilgili bildiklerinizi çevrenize anlatın.

Sınıra Tank Sevkiyatı

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'dan çok sayıda uzun menzilli Obüs tankı, demiryoluyla Irak sınırına gönderiliyor.

Diyarbakır'da askeri hareketlilik sürüyor. Bugün Diyarbakır tren istasyonunda üstü açık vagonlara yükletilen çok sayıda uzun menzilli Obüs tankları, sınır illerinde konuşlandırılmak üzere yola çıkarıldı. Demiryoluyla Nusaybin ilçesine gönderileceği öğrenilen tankların, buradan karayoluyla Habur Sınır Kapısı'nda bulunan tank taburuna götürüleceği bildirildi.

Öte yandan, tankların yoğun güvenlik önlemleri altında yüklemesinin yapıldığı gözlenirken, vatandaşlar ise tankların yükletilme işlemini meraklı bakışlarla izledi.

Akvaryum Lavabo

Bursa'da düzenlenen Mobilya ve Dekorasyon Fuarı'nda camdan farklı ürünler ortaya çıkartan bir firma, banyolarda kullanılan lavabo evyelerini akvaryum haline getirerek büyük ilgi çekti. Özellikle tabiata meraklı vatandaşların büyük beğenisini kazanan akvaryum evye, hem hacim olarak hem de kullanımı sırasında sağladığı farklı ambiyans ile ilgi gördü. Zemininde deniz kumunun, farklı deniz canlılarının yer aldığı akvaryum evyede rengarenk japon balıkları da güzel bir görünüm sağlıyor. Sabah kalktığınızda veya akşam yorgunluğunu almak için banyonuza girdiğinizde, pırıl pırıl bir akvaryum lavabo ile karşılaşmak kendinizi farklı hissetmenizi sağlıyor. Muslukların arka kısmına konulan motor ile akvaryum evyeye sürekli oksijen gönderilirken, yemleri atmayı da her gün mutlaka bir iki kere karşısına geçtiğiniz için unutmuyorsunuz.

19 Mayıs Ay Yıldız Şöleni

Ay ve Venüs'ün, ender görülebilecek bir rastlantıyla 19 Mayıs tarihinde gökyüzünün tam zirvesinde Türk bayrağının şeklini alacağı bildirildi.

ABD Michigan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Sümer, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Tanyeri'ye 19 Mayıs 2007 tarihinde Türkiye için çok önemli bir gökyüzü olayının cereyan edeceğini söyledi. Bunun üzerine Prof. Dr. Yücel Tanyeri, OMÜ Eğitim Fakültesi Fizik Bölümü Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Kalkan, OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Yüksek Lisans öğrencileri Ali Aslantürk ve Nazım Karadağ ile birlikte Senato Salonu'nda bir basın toplantısı düzenleyerek, 19 Mayıs tarihinde gerçekleşecek gökyüzü olayı hakkında bilgi verdi.
2007'nin astronomide olağanüstü rastlantıların bir araya geldiği yıl olacağını söyleyen Prof. Dr. Tanyeri, bu olağanüstü gökyüzü olaylarından Türkiye'yi ilgilendiren en ilginç rastlantının 19 Mayıs 2007 tarihinde yaşanacağına dikkat çekti. Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun'a çıkmasının 88. yıldönümü olan 19 Mayıs 2007 saat 15.00 sıralarında Ay ve Venüs'ün (Çulpan) ender görülebilecek bir rastlantıyla gökyüzünün tam zirvesinde Türk bayrağının benzeri bir oluşum sergileyeceğine değinen Tanyeri, "Gün ilerledikçe bu görüntü giderek daha belirgin olarak gözlemlenirken, Venüs ve Ay birlikte batı yönüne doğru ilerleyecek, güneş saat 19.20 sıralarında battıktan sonra ise "ay-yıldız" görünümü doğal olarak çok daha belirgin hale gelecek. Bu görüntü saat 22.30'da ay, 22.44'de Venüs batı ufkunda yitinceye kadar sürecek" dedi.
Bu görüntünün olabilirliğini hesapladıklarına dikkat Çeken Tanyeri, şu bilgileri verdi:
"Ayın hilal oluşu 28 günde 3 gün kadar gözlenir. (olasılık ortalama 1/10), Ayın hilali önüne herhangi bir gezegenin gelmesi olasılığı (ortalama 1/500), tüm bu olayların 19 Mayıs tarihine rastlaması olasılığı (1/365). Dolayısıyla tüm bu olayların 19 Mayıs tarihine rastlaması olasılığı : 1/10 X 1/500 X 1/365 = 1/1.825.000 olarak hesaplanabilir."
Gökyüzünde Türk bayrağı şeklinin oluşması olayının Türk milleti açısından en ünlüsünün, 28 Temmuz 1389 yılında Kosova Meydan Muharebesi sonunda Jüpiter gezegeninin ayın hilali önüne gelmesi ve bu görüntünün şehit bir askerin göllenen kanına yansıyarak Türk bayrağının oluşmasına ilham kaynağı oluşuyla gerçekleştiğini hatırlatan Tanyeri, "O tarihteki görüntü bir efsane değil, gerçektir. Bu, bilgisayar astronomi programlarıyla da kanıtlanmıştır" diye konuştu.

Ay ile Venüs'ün gökyüzünde Türk bayrağı şeklini almasıyla ilgili olağanüstü olayın Türkiye'de büyük bir coşkuyla kutlanan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı sırasında Samsun'da olduğu gibi ülke genelinde izlenebileceğine de işaret edildi.

Kaynak : Mynet Haber

14 Mayıs 2007 Pazartesi

Kredi Kartlarında PIN Açığı


Cambridge üniversitesinin iki araştırmacısının yaptığı bir keşifte, donanım güvenlik nodüllerini kullanarak müşterilerin para kasalarındaki (ATM) PIN numaralarını ortalama 15 denemede ele gerçirebildiklerini açıkladı...
Bu atak, bir çok HSM encrypt yöntemini kullanan kriptolojik modeldeki zayıflıktan yararlanılarak PIN numaralarının ele geçirilmesini sağlıyor. Bu sistem bir çok ATM tarafından kullanılmakta ve müşterilerin ATM kartlarındaki hesap numaralarını manyetik banddan okumaktadır. Yazılım, hesap numarasını gizli DES anahtarını kullanarak çözümlüyor. Şifreli hesap numarası daha sonra hexadecimal sayıya çeviriyor ve ilk dört dijiti alınıyor...

Bu dijitler daha sonra onluk bir tabloya yerleştirilerek, ATM keypad tarafından kullanılabilir bir formata çevriliyor. Tabloda yapılan bu sahte değişim, saldırganın bir sonra yapacağı her tahminde onu PIN numarasını bulmaya biraz daha yaklaştırıyor. Yetkililer buna benzer çeşitli şemalar tanımlanarak, saldırganın yarım saat içerisinde 7.000'den fazla PIN numarasına erişebileceğini açıklıyor...

Kaynak;
http://www.eweek.com/article2/0,3959,899796,00.asp (Asıl kaynak makale)

Yanı artık demek oluyor ki 2^52 olasılığı programlar ile kırmaya gerek kalmıyor..... Gerçekten bede sizler gibi bu hesaplama şeklini merak ediyorum.....

Laptop Firmalarının Adaletsiz Davranışı

Bizim gibi laptop alma ihtiyacınız var ve firmaları geziyorsunuz. Belki çoğunuzun dikkat etmediği bir sorun var aslında markaların birçoğunun satışında. Çoğu insan farketmez yada bilinçli değildir bahsedeceğimiz konuda. Peki nedir bu gözden kaçan konu? Eğer yeni bir laptop alıyorsanız satan firmaların size zorla işletim sistemi sattığının da farkında olmalısınız. Dünya üzerinde sadece Microsoft işletim sistemi bulunmuyor. Ben dahil birçok insan artık tercihini Microsoft dışında daha stabil, daha güvenli ve ücretsiz olanından yana kullanıyor. Ayrıca zaten bir Microsoft lisansına da sahip olabilir. Ona sahip olmama rağmen bu işletim sistemi neden zorla satılıyor? Bu iş kesinlikle belli bir kesim ile yapılmış olan bir anlaşma gibi görünüyor. Ve ben Toshiba firmasına ödemiş olduğum lisans parasının zorla ve haksız yere alındığından dolayı aşırı derecede rahatsızım.

8 Mayıs 2007 Salı

ActionCube












Cube motoru kullanılarak gerçekçi oyun alanları tasarlanarak hazırlanmış, takım ve stratejinin ön planda olduğu eski usul bir FPS oyunu.

Oyunu başlattıktan sonra ESC tuşu ile ana menü açabilirsiniz. Menüden çok kullanıcılı veya bilgisayar karşı oynayabilir, kullanıcı ve oyun ayarlarını yapabilirsiniz

Oyunun bir hikayesi yok. Temelde iki takımın savaşmasından ibaret.

Takımlar:

The Cubers Liberations Army (CLA): Hedefinin ne olduğunu pek bilmediğimiz terorist takımı.
The Rabid Viper Special Forces (RVSF): Ordunun özel kuvettlerinden oluşturulmuş takımı.

Kontrol:

ESC : Ana menü

W veya Yukarı Ok Tuşu: İleri hareket.
S veya Aşağı Ok Tuşu: Geri hareket.
A veya Sola Ok Tuşu: Sola adım.
D veya Sağ Ok Tuşu: Sağ adım.
Boşluk veya CTRL: Zıplama.
R: Silaha mühimmat doldurma.
T: Sohpet ve konsol.

Fare Sol Tıklama : Ateş.
Fare Sağ Tıklama: Keskin nişancı tüfeğinin dürbünü ile nişan alma.
Fare Sağ-Sola-İleri-Geri Hareketleri: Bakış açısımı yönetme.
Fare Topu: Silah değiştirme.
1: Birincil silahınız. (ESC ile ana menüden Team/Player Setup==>;Select Weapon)
2: Tabanca.
3: El Bombası (Mekanda bulup almışsanız).
4: Bıçak.

Silahlar:

  • MK-77 Yarı Otomatik Tabanca.
  • MTP-57 Saldırı Tüfeği.
  • AD-81 Keskin Nişancı Tüfeği.
  • A-Ard 10 Makineli Tüfek.
  • V-19 Saldırı tüfeği (Pompalı).
  • SAL-T3 El bombası.

Mekandan Toplayabileceğiniz Nesneler:

  • Cephane kutusu.
  • Tabanca Şarjörü.
  • Çift tabanca kılıfı (30 sn. kullanabiliyorsunuz).
  • Sağlık çantası.
  • Çelik yelek.
  • El bombası.

Oyun Türleri: (ESC tuşu ile ana menüden Multiplayer==>Vote)

  • Team Deahtmatch: Takım oyunu. Oyun sonunda en fazla öldüren takım kazanır.
  • Team Survivor: Raunt temelli takım oyunu. Öldürülen kişi raunt bitene kadar oyuna dahil olamıyor. Sonraki rountta oyuna başlıyor.
  • Last Man Standing: Raunt temelli kişisel oyun. Raunt sonunda hayatta kalan puan kazanır.
  • Deathmatch: Tamamen kişisel savaş.
  • Capture The Flag: Amaç düşman takımın bayrağını çalmak.
  • Pistol Frenzy: Silah olarak sadece tabanca kullanarak savaşmak.
  • Last Swiss Standing: Tek silah olarak bıçak ile hayatta kalmak.
  • One Shot One Kill: Suikast silahı ile tek atışlık savaşma.
  • Team One Shot One Kill: Düşman takıma karşı keskin nişancı silahı ile tek atışlık atış ve bıçak ile savaşmak.
  • Bots(Bilgisayar ile savaşma): Singleplayer oynayın.

Oyunun resmi sitesi için buraya tıklayın. ActionCube oyununu Pardus resmi deposundan yükleyebilirsiniz.

Oyunun Yüklenmesi : Oyunun nasıl yükleneceğini öğrenmek için lütfen Pardus Oyun Kurulumları sayfasını ziyaret ediniz.

Oyunun Depo Adı : actioncube (lütfen oyunu depoda aramak için oyun adını burada göründüğü şekilde yazın.

Kaynak: http://www.pardus-oyun.org/

4 Mayıs 2007 Cuma

Bitdefender Live CD


Bu çalışan CD dağıtımı Bitdefender Desktop yüklü olarak boot ediyor sistemi ve windows workstationı virus taramasından geçiriyor. Aynı zamanda Knoppix dağıtımı olduğu içinde bazı insanların çöken bilgisayarlarındaki verileri kurtarabilirsiniz.

Defender Live içerisinde dahili ek olarak getirdiği “BitDefender Scanner” adlı araç sayesinde sisteminizin dilediğiniz bir kısmını ya da tamamını zararlı yazılımlara karşı tarayabiliyorsunuz. Bunun için BitDefender Scanner’ı açarak taramak istediğiniz dizin ya da sürücüyü seçmeniz yeterli. Yalnız bu işlemleri gerçekleştirebilmeniz için “root” olmanız gerekiyor. Diğer Linux dağıtımlarının aksine Defender Live’da her şey Windows kullanıcıları düşünülerek hazırlanmış. Yani isterseniz konsol üzerinden isterseniz de “‘run/çalıştır’” satırından “’su’” yazarak ‘“root’” yetkilerini üzerinize alabilirsiniz. Konsol üzerinden “root” olurken Knoppix’ten alıştığımız şifre sormama kolaylığı(!) Defender Live’a da aynen aktarılmış.


İndirme Linki: Bitdefender Live CD

3 Mayıs 2007 Perşembe

Kişisel Firewall Çözümü

Comodo Firewall internet trafiğini denetleyen bir yazılım. İnternete bağlanmaya çalışan bir uygulama olduğunda kalıcı veya geçici olarak bağlantı izni verilip verilmemesi hakkında kullanıcıyı uyarıyor. Comodo Firewall acemi kullanıcılar için kullanımı kolay olduğu gibi deneyimli kullanıcılar için gereken esnekliğe de sahip. Kullanıcılar genelde bağlantı ayrıntıları ile ilgili karmaşık soruları anlamadığından Akıllı Uyarı sistemi ile önerilerde bulunuyor. Veritabanında 10000den fazla uygulama güvenilir, spyware, adware gibi sınıflara ayrılmış durumda. Deneyimli kullanıcılar TCP/IP kurallarını IP adresine, protokole, ve erişim portuna göre ayarlayabiliyor, ancak özel bir durum olmadıkça gerekmiyor. Yazılımlardaki işlemler ve değişikler yanında ağ bağlantısını başlatan sistem bileşenlerini de izliyor. Saldırı önleme, ayarlanabilir güvenlik dereceleri, güvenilir ağlara bağlanma, etkinlik kaydı tutma gibi özellikleri de bulunuyor.
Son günlerde yaşanan bilgisayar güvenliği konusunda güzel bir çözüm olabilecek ayrıca ücretsiz olan bir kişisel firewall çözümü bulunmakta. Bu programa sahip olmak isteyenler http://personalfirewall.comodo.com adresini ziyaret edebilirler. Program bir kaç web sitesinde ciddi denemelere tabi tutulmuş ve mükemmel seviyede koruma sağladığı belirtilmiştir.

Rezil Medya

Aşağıdaki haber Hürriyet gazetesinden alınmıştır. Adreste şu: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/6447895.asp?f=1
Şimdi burda suçlu yazar mı? yoksa bunu yayına koyan adam mı? Bence hepsi suçlu sen bu haberde ne demek istiyorsun arkadaş. Adam web sayfasının hostingini yaptırabilir herhangi bir yere. Devlet bu işler için kaynak ayırmazsa kendi sunucularını kurmazsa nerde barındıracak. Bi de haberin sonunda Koç.Net reklamı yapmışsın. Sanki onlar temiz. Ulan asıl tehlikeli olan onlar. Napsın elin gavuru senin Türkçe yazışmanı. Ama bizim Türkler her türlü bilgilerini olur. İhale gibi önemli konular Türk hostinglerinde daha tehlikeli olmaz mı? Bu demek "internet üzerinden yaptıkları e-posta dahil her türlü işlemin bilgisi Almanya ve ABD’nin eline geçti." demek değildir. Elinde kanıt var mı ellerine geçirdikleri bilgiler hakkında. Sadece e-mail hostu olarak kullandılarsa geçerlidir bu durum o da sadece e-mail bilgilerine ulaşabilirler. Ama her türlü işlemin bilgisi derken iki kere düşün üçün kere de eline geçti derken düşün çünkü elinde kanıt yok. Milleti gaza getirirken gösterdiğiniz hassasiyeti haber yaparken gösterseniz her halde tirajınız on katına kadar çıkar.

Mustafa Bey Measure twice, cut ones.

15 valilik internette ABD ve Almanya’nın kontrolüne geçti



Mustafa KUTLAY

Aralarında İzmir’in de bulunduğu 15 ilin valiliği internet hizmetini daha ucuz ve hızlı diye yurtdışından alınca bu valiliklerin internet üzerinden yaptıkları e-posta dahil her türlü işlemin bilgisi Almanya ve ABD’nin eline geçti.

1 Mayıs 2007 Salı

İzmir de Mitinge Hazırlanıyor

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği, mitingin altyapısını oluşturmak için güçbirliği kararı aldı. İzmir'deki mitingin tarihi 13 Mayıs 2007 olarak belirlendi.
14 Nisan'da Ankara Tandoğan'da, 29 Nisan'da İstanbul Çağlayan'da kadınların yoğun katılımıyla gerçekleştirilen Cumruriyet'e ve laikliğe sahip çıkma mitingleri, laikliğin ve demokrasinin kalesi olarak bilinen İzmir'de de yapılacak. İzmir Kadın Kuruluşları Birliği, Ege Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (EKAM) toplantı yaptı. Toplantıya EKAM Müdürü Prof. Dr. Nurselen Toygar, Kadın Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Canan Güllü, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Yıldız Berger, Kadın Haklarını Koruma Derneği Başkanı Engin Demir'in katılımıyla yapıldı. Prof. Dr. Toygar, Cumhuriyet ve laikliğe sahip çıkma konusunda İzmirli kadınlardan yoğun talep geldiğini, yapılacak miting öncesi güçbirliği oluşturmak amacıyla toplantı düzenlediklerini belirterek, "Tandoğan ve Çağlayan mitinglerinde kadınlarımızla gurur duyduk. Laikliğin ve demokrasinin kalesi İzmir'e yakışır bir miting için harekete geçti. Ancak İzmir'deki tüm sivil toplum kuruluşlarını, odaları, dernekleri, meslek örgütlerini, üniversiteleri, sendikaları, kadınları, gençleri, çocukları güçbirliğine çağırıyoruz. İzmir'de verilecek sınav çok önemli'' dedi.
13 Mayıs 2007 tarihinde yapılacak olan mitingin duyurusu mail zinciri ile başladı.

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites