16 Mart 2010 Salı

Bios Şifresi Kırmak...

anakartlara konulan, genellikle sizi bilgisayar zevkinden mahrum etme amaçlı şifreleri kırma eylemidir. farklı yollarla yapılabilirdir, iş bu entrymde bir kaçına değineceğim hatta ;*

önemli nottur ki ; şifre kırma işlemleri esnasında biostaki ayarlarınız uçabilir. bu durumda sabit sürücünüzü yeniden tanıtmanız falan gerekir. şu şekilde yapılabilir, örnekler çoğaltılabilir ; bios'a , ardından standard cmos setup a girilir, type=auto, mode=auto, olarak ayarlanır ve save & exit setup denir.

* dos giriş yöntemi

en basit bios şifre kırma yöntemidir. bir dahaki açılışta şifre sorulmaz, genellikle award bioslarda işler.
dos komut istemine girilir, şu komutlar sırasıyla verilir ;

debug
-o 70 2e
-o 71 ff
-q
exit

sistem yeniden başlatılır, kırılmış mı bakılır.

* standart bios arka kapı şifreleri

genellikle bioslarda, firmanın ürettiği bir arka kapı şifresi olur, bu yöntemle şifreyi bilemez veya kıramazsınız. fakat bu bir nevi 2.ci şifredir, bu şifreyle sisteme girilebilir.

award bios için ;

award sw, award_sw, award sw, award pw, _award, awkward, j64, j256, j262, j332, j322, 01322222, 589589, 589721, 595595, 598598, hlt, ser, sky_fox, ally, ally, condo, concat, ttptha, apaf, hlt, kdd, zbaaaca, zaaada, zjaaadc, djonet, %øåñòü ïpîáåëîâ%, %äåâÿòü ïpîáåëîâ%

sırasıyla denenebilir.

amı bıos için ;

amı, a.m.ı., amı sw, amı_sw, bıos, password, hewıtt rand, oder

bilimum bir kaç bios için ;

lkwpeter, lkwpeter, bıostar, biostar, bıosstar, biosstar, alfarome, syxz, wodj

avrupa ve amerika versiyonlarında "_" işaretinde farklılıklar olabilir, avrupa versiyonlarında "?" olarak girme durumunda kalınabilir. şifreler büyük küçük harf duyarlıdır. bu bağlamda sözlük bunların bir kısmını yutacaktır, bu nedenle, yediremediyseniz bir de büyük yazarak deneyin şifreyi. award için verilen son 2 şifre rusçadır, gerekmiyorsa kendinizi paralamayın.

* yazılımla bıos flashlamak

eğer verilen yöntemler işe yaramıyorsa, bıos belleğini geçersiz kılan bir dos komutu uygulanabilir. bunun için önce "debug" yazılarak debug moduna girilir.

amı/award bıos lar için,

o 70 17
o 71 17
q

kodları ardı ardına yazılır.

phoenıx bıos için,

o 70 ff
o 71 17
q

kodları ardı ardına yazılır.

genel bilimum bioslar için,

o 70 2e
o 71 ff
q

kodları denenir.

* donanımla bıos flashlamak

bilgisayara açıkken erişiminiz yoksa, arka kapı yöntemi işe yaramadıysa, donanımla flash yapılabilir.

bunun için en bilinen yollardan biri, bıos'da jumper denemektir. yani anakartta pinlerin pozisyonu değiştirilir. 1-2 gibiyse 2-3 yapılır vs.

doğru jumper ayarı yapılınca, bilgisayar kapalı olmak koşuluyla, gerekli değişim yapılır. bir süre beklenir ve ardından orijinal pozisyona geri döndürülür.

eğer elinizde anakart el kitabı falan yoksa, ona "saldırmanız" gerekmekte.
öncelikle izole edilmiş(grup dışı) olanlarla birlikte hepsini denemek durumundasınız. biri başaramazsa diğeriyle denersiniz. bu yöntemde anakarta zarar vermemeye çalışmak, her denemede bir jumperin durumunu değiştirmek önemlidir. teker teker dener, açarsınız bilgisayarı, şifre istiyorsa yine değiştirilir, öyle gider..

bıos flashlandıktan sonra bilgisayar bastığınızda açılmazsa, kapalı tutun ve bir süre bekleyip yeniden deneyin.

* pili çıkartmak

jumper yöntemi de kesmediyse denenilebilirdir. anakartın bir yerlerinde mutlaka bir buton büyüklüğünde pil vardır. pili hafifçe çıkartıp, 15-30 dakika kadar dışarıda tutup yeniden takın, veri taşıyan bios büyük ihtimalle bilgileri kaybedecektir. en güzeli bir kaç saat pili dışarıda tutmaktır aslında. çünkü, taktığınızda bios sıfırlanmadıysa, yeniden bir o kadar beklemek durumundasınız, sanki hiç çıkartmamış gibi. eğer yine yemediyse, tüm bir gün boyunca pili dışarıda tutarak deneyin.

* çipe kısa devre yaptırmak

bir başka yöntemdir, genellikle sonuca götürür. fakat bu sonuca giderken anakart zarar görebilir. bilimum grafikleri sözlüğe aktarmak mümkün olamayacağından bu entryde bahsedilmeyecektir kendisinden.

* toshiba laptoplara özel ; anahtar disk.

bazı toshiba notebooklarda, anahtar disket açılışta yerleştirilirse, bios bypass edilebilir. bir toshibe anahtar disketi oluşturmak için, bir floppy disk alınır, formatlanır, bir hex editörle 2.ci sektörün ilk 5 baytı 4b 45 59 00 00
olarak değiştirilir. ardından disket notebook'a takılır, sistem açılır, ardından reset tuşuna basılır. şifre sorulunca enter denilir, şifre yapmanız istenilince y ve enter yapılır. yeni şifre oluşturulur.

p.s: bu yöntemler elbette ki şifrenizi unuttuğunuzda kullanacağınız olaylardır, öyle sağda solda anakart şifrelerini çözmeye kasarsanız, yaptıklarınızdan dolayı suçlanabilirsiniz, ona göre.

önemli not: gerek dos yöntemi, gerekse bilimum edit yöntemlerinde büyük harfler sözlük tarafından sürekli ezilmiş, hor görülmüştür. bu sebeple kimi harfleri büyük denemekte fayda vardır, olmadı güvercin atarsınız artık.
Kaynak:Lafmacun

0 yorum:

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites