25 Mart 2010 Perşembe

Msn Konuşmalarının Dinlenmesi Hakkında Detay...


İlk önce şunu söylemek istiyorum. En güvenli bilgisayar henüz varolmamış bilgisayardır. Fişinin çekili olması bile yetmiyor artık. Buna paralel olarak internette bizden başka herkes bilgisayarımıza girip, çıkıyor ve istediğin kullanabiliyor diye. Ama burada değineceğim durum işin en basiti ve tehlikelisi ile ilgili. Hiç bilgisayar bilgisi olmayan birisi bile, röntgencilik merakını çok kolay bir şekilde giderebiliyor. Sadece 1-2 mb boyutunda bir program, hiç ayar yapmadan, tek tıklamayla, tüm yazışmalarınızı, anında gösteriyor. Programın adını vermeyeceğim. Yandaki ekran görüntüsüne bakınca ne kadar tehlikeli bir durum olduğunu anlayacaksınız.

İster MSN olsun, ister AİM, Yahoo,GTALK ya de bir başka yaygın anlık mesajlaşma programı olsun, isteyen bir kişi tarafından ağınızdan izlenebilir, kayıt altına alınabilir.


*Eşinizle, sevgilinizle sohbet ederken,
*İş yerindeki bilgisayardan, patronunuzu bir arkadaşına kötülerken, hakkında hoşuna gitmeyecek şeyler söylerken,
*Yakınınıza, çocuğunuza aldığınız, cep telefonu kontör şifrelerini yollarken,
*Kredi kartı bilgilerinizi, bi şekilde karşı tarafa yazarken,
*Gizli sırlarınızı, kimsenin bilmesini istemeyeceğiniz olayları anlatırken,
Uzun lafın kısası yerin kulağı :)

Kelimesi, kelimesine dinlenebiliyorsunuz, gönderdiğiniz resim-video v.b. dosyalar kaydedilip, izlenebiliyor.


Bundan korunmak teoride çok zor. Çünkü aynı ağı kullandığınız için aynı modeme paket veriler yolluyorsunuz. Yani sizin bilgisayarınızla uğraşmadan, ağdaki bir kişi modemi dinleyerek(paket verileri dinleyerek) istediği gibi bu verileri çözümleyip, sizi takip edebiliyor.

Uzman bir röntgenciyi engellemek pek mümkün olmasa da en azından her önüne gelen, bilgisiz ama meraklı röntgencileri engellemeniz sizin için iyi olacaktır. Çünkü onlar heryerdeler. Merak olgusunu bastıramayan herkes bu kişilere dahil olabilir.


1-Tavsiyem ise, şahsi olan önemli her türlü paylaşımınızın internette güvende olmadığını kabullenin.
2-WebMessenger ya da Gmail'in mail ekranından yapılan yazılı ve görüntülü sohbetler kendinden şifreli olduğu için, bu ve benzeri iletişim şeklini tercih edin.
3-MSN ve benzerin iletişim araçlarından yazdıklarınızı şifreleyen, görece olarak çözülemeyen veri paketleri haline getiren, minik şifreleme yazılımları kullanın. Bu programın şifreleme anahtarını karşınızdakiyle paylaşarak onun sizin yazdıklarınızı otomatik olarak çözümlenmiş şekilde görmesini sağlayabilirsiniz. Bu anahtarı kabul etmesi sayesinde, o da yazdıklarını şifreleyerek size gönderir ve bu şekilde daha güvenli olarak sohbete devam edebilirsiniz. Örnek olarak daha önceki bir yazımda belirttiğim http://vedatfetah.blogspot.com/2010/03/msn-konusmalarm-dinlenemesin.html yazılım.
4- Muhtemelen firmanızda elle ip adresi girmenize izin verilmiyordur ama eğer izin veriliyorsa ip adresi tanımınızı static (elle girilerek) yapın. Bu sebeple gateway adresinizi değiştiremeyecekler ve yazışmalarınızın kopyasını alamayacaklardır. Bu arada yukarıdaki program bizzat denenmiş ve maalesef bütün ağın konuşma logu alınmıştır. Riski siz düşünün.

0 yorum:

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites