5 Mart 2015 Perşembe

Kendi Kendine Bağlanan Bağcık


Back To The Future (Geleceğe Dönüş) filminde Michael J. Fox’un oynadığı karakter olan Marty McFly’ın geleceğe gittiğinde gördüğü kendi kendine bağlanan Nike ayakkabıları hatırlıyor musunuz? Buna benzer bir modeli Nike 2011 yılında üretmişti ama otomatik bağcık sistemi yoktu, sadece ışıklıydı. İşte şimdi “Powerlace” isimli bir ayakkabı, otomatik bağcık sistemini gerçeğe taşıyor.

Powerlace bağcık sistemi herhangi mekanik bir parçaya, motora, yaylara, çarklara veya pistonlara sahip değil. Sadece çok zekice bir basınç sensörü ve ipleri sıkıştıran bir denge mekanizmasından oluşuyor. Siz ayakkabıyı giydiğiniz ve topuğunuzu bastırdığınız anda ipler sıkışıyor ve ayakkabı ayağınıza tam oturuyor. Tabii ki ayağın rahat edebilmesi için farklı ip sıkma seviyeleri ayarlamak mümkün.

Otomatik bağcık mekanizmasındaki ipler ayakkabının tabanına bağlı ve her giyildiğinde ciddi bir gerilimle başetmek zorunda kalıyor. Bu yüzden de çok sağlam olmaları lazım ve özel bir karbon fiber malzemeden üretilmişler. İpler yaklaşık 115 kilogram yükü kaldırabilecek kadar sağlam. Tüm mekanizma o kadar dayanıklı ki, yapılan testlerde 200,000 defadan fazla otomatik bağlanıp açılmaya bile dayanabilmiş.

0 yorum:

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites