30 Mart 2015 Pazartesi

Propolis ve Kansere Karşı Etkisi

Önce uyarılar!  Mutlaka her tür besin ve bitkisel takviye ile ilgili doktorunuza danışın. Aldığınız ilaçlarla ve tedavinizle etkileşir mi araştırın.   

 Propolis kullanımı bazı kişilerde alerjik reaksiyona yol açabilir. Özellikle alerjik bünyeli kimselerin, arı sokmasına, saman nezlesine, bala ve krizanteme alerjisi olanların propolis kullanmaması tavsiye ediliyor. Ayrıca kan inceltici Warfarin isimli ilacı kullananlar kesinlikle propolis tüketmemeli!


Propolis nedir?

İşçi bal arılarının bitki tomurcuk ve filizlerinden topladığı sarı, kahverengi reçinemsi bir maddedir. Şimdi Esra diyecek ki “bunu da mı denedin”? Evet propolisi de tecrübe ettim kısa bir süre! 

Aslında arılar kovanda balmumu ile karıştırarak, yuvalarının sterilize edilmesi için kullanıyor propolisi. Kısaca, propolisinantiviral, antibakteriyel ve antifungal etkileri arı kolonisini hastalıklara karşı koruyor. 

Kısa Tarihçe

Milattan önce 350’den beri çeşitli amaçlarda tıpta kullanılmış. Eski Yunan ve Roma yazıtları iltahap ve yaralar için tedavi amaçlı kullanıldığından bahsediyor, bazı eski kaynaklar ise ağız ve diş sağlığı için kullanımından. 

Peki propolisin etkisi gerçekten kanıtlanmış ve bilimsel çalışmalarla destekli kullanım alanı nedir? Gelin birlikte inceleyelim…

Araştırmalarla Kanıtlanmış Kullanım Alanı

Propolisin yara iyileştirici ve antiseptik özellikleri var, medikal kalite yara bez ve kremlerinde etken madde olarak kullanılıyor örneğin. Ağız yaraları ve boğaz ağrısına karşı etkili, propolis içeren sprey ve pastiller örneği gibi… Ayrıca ağızda aft, pamukçuk, siğillere karşı bazı kremlerde etken maddelerden biri.

21 tür bakteri, 9 tür mantar, giardia’nın da dahil olduğu 3 protozoa türü üzerinde ve Herpes ve Influenza’nın da dahil olduğu geniş yelpazeli virüsler üzerinde inhibitör (engelleyici) etkisi bulunmuş.

Propolis ve Kanser

Kaynak bölümünde detay görmek isteyenler için tek tek herşeyi ekledim burada özet bilgi vereceğim.  

Ne yazık ki propolisin anti-kanser etkisi sadece laboratuvar ortamında yapılan çalışmalarla sınırlı. Bu çalışmaların insanlar üzerinde yapilan klinik deney aşamasına gelmesi lazım.

Labarotuvar Deneyleri

Beslenme ve Kanser Dergisinde 2003’te yayınlanan bir çalışmada  propolis farelerde akciğer kanseri hücre ölümüne (apoptosis ve nekrosis) sebep olmuş. Bir başka çalışmaya göre propolis lösemi hücrelerinde (HL-60), caspase-3’ü active ederek  kanser hücrelerin yayılımını engelliyor.

Yine fareler üzerinde yapılan bir çalışmada oral yoldan verilen propolis doxorubicin isimli ilacın kalp mitokondriyasına yaptığı oksidatif zararı azaltıyor. Bir başka in vitro çalışmada, propolisin içerdiği flavonoidlerden biri akciğer  adenocarsinoma (A549) ve fibrosarkoma (HT-1080) hücrelerinde kemoterapi ilacı 5-fluorouracil ile karşılaştırıldığında güçlü sitotoksik özellikler göstermiş.

Propolisin içinde bulunan ve kanserli hücreleri yok eden ya da büyümesini durduran maddeler başlıca; quercetin (doğal bir anti-oksidan), caffeic asit (CAPE) ve clerodane diterpendoid. Özellikle caffeic asit (CAPE) Pak1 enzimi gelişimi ile ilgili olan meme, melanoma, kolon ve böbrek kanser hücrelerinde etki göstermiş. Propoliste bulunan diğer bir madde Artepillin C ise gastrik karsinoma ve akciğer kanseri hücrelerine karşı etkili.

Prostat ve Meme Kanseri

Yakın zamanda Şikago Üniversitesinde fareler üzerinde yapılan bir çalışma propolisin içerdiği CAPE’in erken prostat kanseri hücrelerinde kanser hücrelerininin yayılımını engellediğini gösterdi. Türk propolisi ve prostat kanseri üzerine yapılan bir başka çalışma da benzer sonuçlar alınmış.

New York Üniversitesinde Langone Medical Center’da yapılan bir çalışmada prpolisten elde edilen CAPE etken maddesinin meme kanseri hücrelerinin büyümesini labaratuvar ortamında engellediğini bulgulanmış. 

Propolis ve Neurofibrosis (beyin, omurilik tümörleri)

Sanırım en ilginç ve olumlu sonuç alınan araştırmalar bunlar. Neurofibrosis dünyada toplam 2 milyon kişiyi etkileyen genetik bir hastalık ve tedaviye yönelik ilaç yok. Beyinde, omurilik ve deride tümörlere yol açıyor. 

Avusturalya Royal Melbourne Hastanesinde Professor Maruta ve Ludwig Cancer Research Institute önderliğinde Yeni Zellanda menşeli propolis Bio30 üzerinde yapılan çalışmalar neurofibromatosis (NF) üzerinde olumlu sonuçlar göstermiş. Prof. Maruta benzer etkileri brezilya propolisinde bulunan ARC etken maddesi ile de gözlemlemeiş ama CAPE’in daha etkili olduğunu savunuyor.  


Propolis Nasıl Etki Ediyor?

İçeriğinde 300’den fazla aktif madde var. Farmakolojik olarak etkili en önemli bileşikler flavanoidler, çeşitli fenolik ve aromatikler. Pek çok bileşeni anti kanser özelliklere sahip: CAPE caffeic asit phenyl ester, quercetin, luteolin, galangin, ve artepillin C.

Propolisin kimyasal yapısı bal arılarının ziyaret ettiği bitki çeşidine göre farklılık ve çeşitlilik gösteriyor. Örneğin Yeni Zellanda propolisin CAPE etken madde içeriği çok daha yüksek.

Son söz
 
Propolis ve kanser üzerine yapılan araştırmalar labarotuvar ortamıyla ayrıca büyük kısmı propolisten sentezlenen etken maddeler üzerine yapılmış. Genel faydaları ve bağışıklık sistemine katkısı için güzel bir besin desteği olabilir eğer alerjik reaksiyonunuz yoksa tabii. 

Her zaman söylediğimiz gibi kullanmadan mutlaka doktorunuza danışın. 
Türkçe en fazla atıfta bulunulan makale: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/uluaricilik/article/download/5000034975/5000034236


Kaynak:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/390.html
Ohta T, Kunimasa K, Kobayashi T, et al. Propolis suppresses tumor angiogenesis by inducing apoptosis in tube-forming cells.Biosci Biotechnol Biochem. 1998;72(9);2436-2440.
Alyane M, Kebsa LB, Boussenane HN, et al. Cardioprotective effects and mechanism of action of polyphenols extracted from propolis against doxorubicin toxicity. Pak J Pharm Sci. 2008 Jul;21(3):201-9. PMID: 18614413
Zedan H, Hofny ER, Ismail SA. Propolis as an alternative treatment for cutaneous warts. Int J Dermatol. 2009 Nov;48(11):1246-9.
Marchisio P, Esposito S, Bianchini S, et al. Effectiveness of a propolis and zinc solution in preventing acute otitis media in children with a history of recurrent acute otitis media.Int J Immunopathol Pharmacol. 2010 Apr-Jun;23(2):567-75.
Li F, Awale S, Tezuka Y, Kadota S. Cytotoxicity of constituents from Mexican propolis against a panel of six different cancer cell lines. Nat Prod Commun. 2010 Oct;5(10):1601-6.
Steben RE, Boudreaux P. The effects of pollen and protein extracts on selected blood factors and performance of athletes. J Sports Med Phys Fitness. 1978;18:221-6.
Mirkin G. Can bee pollen benefit health? JAMA 1989;262:1854.
DerMarderosian A, editor. The Review of Natural Products. St. Louis: Facts and Comparisons; 1999.

http://kanserle-dans.blogspot.com.tr/2013/01/propolis.html?spref=fb

0 yorum:

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites