17 Şubat 2008 Pazar

Isınırken havayı Kurutmayın

Arife Yıldız Ünal - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günhan Erdem, ''Son zamanlarda kullanımı artan elektrik ısıtıcılarının kullanıldığı ortamda havanın kurumaması için ısıtıcıların yanına açık bir kaba su konulmalı ya da ortama buhar veren cihaz kullanılmalı'' dedi.


Prof. Dr. Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanılan ortamın ısıtılmasında kullanılan enerji kaynaklarından en temiz olanın elektrik olduğunu belirterek, ''Son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan elektrik sobalarının doğaya ve insan sağlığına hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Ancak yaşanılan ortamın kurutulmamasına dikkat edilmesi gerekir'' diye konuştu.

Ev ve iş yerlerinde kullanılan ısıtıcıların ısıttığı havada nemin azaldığına, nemi azalan havanın solunmasının da burun mukozasının kurumasına neden olacağına dikkati çeken Prof. Dr. Erdem, şöyle konuştu: ''Isıtıcıların çalıştığı ortamlarda havadaki nem azalır. Nefes alıp verirken nem oranı düşük havanın teneffüs edilmesi durumunda, burunda bulunan mukozalar nemi alamayınca kurumaya ve tahriş olmaya başlar. Bu nedenle de ilerleyen zamanlarda solunan havada bulunan zararlı partiküller, alerjiye sebep olacak bakteriler, virüsler ve mikroplar kuruyan mukoza tarafından tutulamayacağı için doğrudan doğruya vücuda alınacak, bu da hastalıklara neden olacaktır.''

Prof.Dr. Erdem, yaşanılan ortamın neminin kurutulmaması için ısıtıcıların yakınlarında açık bir kap içinde su bulundurulması ya da ortama buhar veren cihazların mutlaka kullanılması gerektiğinin altını çizerek, havanın nemlenmesiyle burun mukozasının zarar görmeyeceğini kaydetti.
Kaynak : Sabah Gazetesi

0 yorum:

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites