11 Şubat 2008 Pazartesi

Telekom E-Fatura Dönemi

Aşağıda yazılı olan mesaj http://www.pcnet.com.tr/content/view/512/2/ adresinden alıntıdır. Ancak çok önemli ve sorulması gereken bir husus atlanmış.

Telekom yetkilileri ne olduğu belirsiz vergi adı altında kestiği paralardan hariç bu hizmet için de para alıyordu. Parasal konuyu açıklığa kavuşturmamışlar. Ayrıca kesintisiz internet sloganıyla yola çıkan ama neredeyse kesintisiz internet keyfi yaşatmayan bir kurum hangi personeli ve hangi donanımıyla bu faturaları saklayacak dağıtacak vs... Zaten zamanında gelmeyen faturalar vardı. Posta şirketine top atılıyordu zamanında veriyoduk onlar göndermiyordu diye. Şimdi de cep operatörlerine ve mail sunucularına mı laf edecekler? Çok güldüm çok. Peki ben nasıl fatura ile ilgili beyanda bulanacağım. Ben nasıl saklayacağım o faturaları? Bu işler tek taraflı değil arkadaş. Ben bu arşivi nasıl oluşturacağım. Hangi ülkede yaşıyorsunuz arkadaşlar. Tek taraflı kendini güvene aldın ya gerisi önemli değil.


Türkiye'nin telekomünikasyon devi Türk Telekom'un üzerinde çalıştığı e-fatura projesi Maliye Bakanlığı tarafından onaylandı. Devletin de desteği ve yönlendirmesi ile bundan böyle elektronik faturalar Maliye Bakanlığı tarafından kıymetli evrak olarak kabul edilecek. Bu onayı Türkiye'de ilk alan şirket olan Türk Telekom her ay 23,5 milyon müşterisi için 2'şer nüsha bastırdığı faturaları elektronik ortamda gönderecek ve arşivleyecek. Böylece isteyen müşterilerin faturalarını elektronik olarak almaları ve aynı zamanda fatura tutarlarının ve son ödeme tarihlerinin her ay kendilerine SMS yoluyla bildirilmesi sağlanırken, Türk Telekom da faturaları daha güvenli bir ortamda saklama, takip etme ve gerekli durumlarda hızlıca erişme imkanlarına kavuşmuş olacak. Faturalarını e-fatura şeklinde almak isteyen müşterilerin 444 1 444'ü araması yeterli olacak.

Her ay 23,5 milyon adet fatura basan Türk Telekom'un faturalarının baskısında aylık 125 tonu şirket kopyası, 125 tonu müşteri kopyası ve 100 tonu zarf olmak üzere toplam 350 ton birinci hamur kağıt kullanılıyor. E-fatura hizmeti sayesinde ilk aşamada Türk Telekom'un kendi arşivleri için bastığı faturaların elektronik ortama geçmesiyle her yıl yaklaşık 24.000 adet çam ağacına denk gelen 1500 ton kağıt tasarruf edilmiş olacak. Müşteri kopyalarının da isteğe bağlı olarak elektronik ortama taşınması ile bu rakam yaklaşık üç katına çıkarak 4200 ton kağıda ulaşacak.

Eğitim, spor, inovasyon ve kültür sanat alanlarında Türkiye'de çok önemli sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiren Türk Telekom, bu proje ile birlikte çevre konusunda da önemli bir sosyal sorumluluk projesini daha hayata geçirme kararı aldı. Türk Telekom, bir yıl içinde faturaların elektronik olarak gönderilmesi sonucunda tasarruf edilecek ağaç sayısından daha fazla sayıda ağacın dikimini yaparak, Türkiye'ye 2008 yılı sonuna kadar 100.000 ağaç armağan edecek.

Türk Telekom'un çağdaş, hızlı ve teknolojik müşteri hizmetleri yapısına kavuşmak için önemli adımlar atmaya devam ettiğini söyleyen Türk Telekom İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, "Hem müşterilerin faturalarına kolayca ulaşabilmeleri, ödeme yapabilmeleri gibi hizmetleri sağlayacak, hem de şirketin arşivleme sistemini daha çağdaş hale getirecek e-fatura projesinden elde edeceğimiz tasarrufla çevrenin korunması ve iyileştirilmesine de katkıda bulunmuş olacağız. Dikimini yapacağımız 100.000 ağaç bu projeye inancımızın ve Türkiye'ye katkımızın bir sembolü olacak" dedi.

1 Şubat 2008 tarihinden itibaren yapılan konuşmalara ilişkin her faturanın Türk Telekom'a ait nüshası elektronik ortamda saklanmaya başladı. Mart tarihli Türk Telekom faturaları isteyen tüm müşterilere kağıt değil elektronik fatura olarak gönderilecek.

Türk Telekom yıl boyunca yapacağı kampanyalarla bundan sonra atılacak adımlar konusunda müşterilerini bilgilendirecek ve e-fatura kullanmalarını teşvik edecek.

0 yorum:

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites